• iskender'in ölümünde imparatorluk üzerinde hak eden generallerin en yaşlı, yetenekli ve tecrübelisi idi. başlangıçta antipater'in desteğini sağlayarak iskender'in halefi olarak bıraktığı perdiccas 'a ve onun yunanlı müttefiki eumenes'e karşı çıktı. antipater 'in ölümü üzerine oğlu cassander'i kampanyasında destekledi. imparatorluğu otoritesi altına alma planlarında seleucus'u yanına çekme teşebüsü tersi sonuç verince ptolemy, seleucus, cassander ve lysimachus'un ittifakıyla karşılaştı. ipsus savaşı sonu oldu. (m.ö 301)
    http://www.historyofmacedonia.org/…/antigonusi.html
  • yiğit namıyla anılır sözüne ithafen adının antigonus gonatas olması gereken meşhur yunan komutan.

    gonatas unvanı ise sanırım "diz çöktüren" anlamına geliyor. ayrıca bu büyük komutanın literatürde geçen tam adı da antigonus b gonatas yani 2. antigonus'tur.

    (bkz: antigonus gonatas)
  • büyük iskender öldükten sonra, imparatorluğunun farklı bölgelerinde kendilerine ait krallıklar kuran generallerden biri.

    başkenti günümüz hatay il sınırları içerisinde bulunan antigonia kentiydi. genel olarak anadolu'nun tamamı ve suriye'den mısır'a kadar olan bölgeyi kontrol eden bir imparatorluğa hükmediyordu. daha sonrasında yunanistan'da sparta hariç çoğu yunan şehir devletini de kendisine bağladı. böylece iskender'in imparatorluğunu birleştirmeye en çok yaklaşan general olarak da bilinir.

    antigonus'un güçlenmesi, iskender'in diğer generallerinin de dikkatini çekmeye başladı. makedonya kralı cassander, trakya kralı lysimakhos, iran ve mezopotamya'ya hükmeden seleukos ve mısır kralı ptolemy arasında antigonus'a karşı bir koalisyon kurulur. ptolemy ordusuyla ilerlerken, aldığı yanlış istihbaratdan dolayı ordusuyla beraber geri döner. diğerleri ise batı anadolu'da ordularını birleştirir. özellikle seleukosların iran'dan bu kadar hızlı gelmesi o dönemin en önemli askeri başarılarından biri olarak kabul edilir. antigonus ise suriye'den ordusuyla ayrılır ve oğlu demetrius'un yunanistan'dan gelen ordusuyla birleşir. ipsos savaşı adı verilen muharebede, savaş yapıldığı zaman 80 yaşında olan antigonus muharebe meydanında ölür ve savaş kaybedilir.

    antigonus'un imparatorluğu çöker ve özellikle lysimakhos ve seleukos arasında paylaşılır. başkenti antigonia ise önemini kaybeder. seleukoslar antigonia yakınlarında antakya adında yeni bir şehir inşa ederler ve başkentlerini daha sonra oraya taşırlar.
  • şair hermodoros, büyük makedonya'nın en kıdemli generallerinden antigonus'u övdüğü şiirlerinde, ona güneşin oğlu diyormuş. antigonus; ''oturağımı döken adam benim güneşin oğlu olmadığımı çok iyi bilir.'' şeklinde verdiği yanıtla tarihe geçmiştir. büyük düşünür montaigne'in söylediği gibi; insan her yerde hep o insandır ve bir insanın özünde soyluluk olmadı mı, dünyanın tacını giyse yine çıplak kalır.
  • 81 yaşında hayatını kaybettiği ipsus muharebesine kadar yönettiği hiç bir savaşı kaybetmemiş olan makedon general.
hesabın var mı? giriş yap