• 1606 yılında shakespeare in yazdigi tregedya tarzi tiyatro oyunu. tam 42 sahnedir iskenderiye krali antony ile misir kralicesi cleopatra nin yasak aşkını anlatır.
    antony octavius ceasar ile barışmak zorunda kalır bu barışmayı pekiştirmek için cleopatrayi terk eder ve octavius un kardeşi octavia ile evlenir fakat bir süre sonra dayanamaz ve sevgilisine geri döner. octavius ceasar bunun üzerine ikisinede savaş açar antony yenilir bu mutsuz hikayenin sonunda sevgililer kendilerini öldürürler
    büyük düsmanı antony'nin oldugune ceasar bile inanamaz:

    böylesine yüce bir seyin krilmasi,
    daha buyuk bir catirdi yaratmaliydi su dunyada
    kentlerdeki sokaklara aslanlar ususmeli
    ve aslanların inlerinede yurttaslar ususmeliydi
    antony'nin olumu bir tek kisinin akibeti degildir;
    dunyanin yarisi demekti onun adi...

    daha sonra bek çok eleştirmen tarafından yüceltilen bu tiregedya bir kaç kez senaryolaştırılıp sinemayada aktarılmıştır...
  • antony, cleopatra'nin pesinden gittikten sonra utancini soyle dile getirir.

    "hark, the land bids me tread no more upon ‘t.
    it is ashamed to bear me. friends, come hither.
    i am so lated in the world that i
    have lost my way forever."

    3. perde 11. sahne

    daha sonra ayni sahnede utancini cleopatra'nin ustune yikar

    “o, whither hast thou led me, egypt? see
    how i convey my shame out of thine eyes,
    by looking back what i have left behind
    ‘stroyed in dishonor.”

    ve antony, 4. perdede cleopatra'nin kollarinda olurken soyle der.

    “i am dying, egypt, dying. only
    i here importune death awhile until
    of many thousand kisses the poor last
    i lay upon thy lips”
  • shakespare amcanın dönemsel oyunlarından biri.
  • shakespare'in dört büyük tragedyasının****yanısıra birçok ünlü eleştirmene göre antony and cleopatra shakespare in en yüce başarısı, en muhteşem eseri, en mükemmel oyunu, en heyecanlı ve en çok şiir yüklü oyunu ve hatta kimlerine göre shakespare in everestidir. anthony and cleopatra ile ilgili olumsuz eleştiriler 5 perdelik bu oyunun 42 sahneye bölünmüş olmasından kaynaklanır. çünkü sahnede sergilenmesi çok zor bir oyundur.

    romeo ve juliet ile karşılaştırdığımız zaman anthony ve cleopatradaki aşkın masumane bir aşk öyküsü değil, hırs ve ihtirasın bulunduğu fırtınalı aşk olduğu gözlenmektedir.

    --- spoiler ---
    (cleopatra 12 yaşındayken bir kere görmüş olduğu anthony* i unutamamıştır, yılar sonra anthony ile cleopatra tekrar karşılaşırlar ve aralarında büyük bir aşk vardır)
    roma devi antonius mısırda kleopatra ile birlikte yaşamaktadır; gücün ve erkekliğin ülkesi olan romayı neredeyse unutmuştur. pompeius, antonius ve caesar a savaş ilan etmiştir. antonius da kleopatradan ayrılmak zorunda kalır ve caesar ile barışmak için kızkardeşi octavia caesar ile evlenir. fakat bir süre sonra unutamadığı asıl sevdiği kadın olan kleopatraya geri döner. antonius un kleopatra ya dönmesiyle caesar ile antonius arasında savaş başlar. savaşa klopatranın da katılması ve antonius un kleopatranın peşinden gitmesi ile antonius büyük bir yenilgi alır..

    çok sıradan bir konusu olmasına rağmen kitabın sonlarına doğru bu ilişkinin karmaşıklığı, kleopatran' nın gerçekten antony i sevip sevmediğini sorgulamaya başlıyor insan ister istemez. seven bir kadın nasıl böyle davranabiliyor anlaşılması güç derken; aşk ülkesi olan mısır* meğer gücün ülkesi olan roma*dan hep daha fazlasını istiyormuş bunu anlıyoruz. sonunda ise iki aşık da birbirleri için ölüyorlar.
    gözyaşı ve gurulu iki ölüm.
    --- spoiler ---

    artistik bir şekli olmayan bu entryi bari sonunda biraz atraksiyon olsun diye "as anthony said to cleopatra
    as he opened a crate of ale
    oh i say!
    some girls are bigger than others, some girls are bigger than others,
    some girls' mothers are bigger than other girls' mothers!" diyerek ve sanal alemin moz'u talkingheads e selam yollayarak bitiriyorum..

    * * *
  • "that thou, residing here, goes yet with me,
    and i, hence fleeting, here remain with thee."
  • william shakespeare tarafindan yazilmis sahane bir tiyatro oyunu. digerleri kadar bilinmemesi uzucu.

    antonius ve kleopatra hem bir aşk tragedyası, hem de tarihi bir tregedyadır. romalı general ile mısır kraliçesinin tutkusu ne kadar önemliyse, siyaset de o kadar önemlidir bu oyunda. bu tutku, romeo ile juliet tipinde düpedüz aşk tragedyalarında olduğu gibi, yalnız iki aşığı mahvetmekle kalmaz, koca bir dünyanın yıkılmasına da neden olur.

    shakespeare'in antonius ve kleopatra'da bize gösterdiği evren birbirine tamamıyla aykırı, birbirine ölesiye düşman olan "doğu" ve "batı"dır, yani roma ve mısır'dır.

    roma'da siyaset ve savaş, iktidar hırsı önde gelir. bir erkekler dünyasıdır roma. bir kadınlar dünyası olan mısır'da ise, aşk ve duygu, keyifle yaşamak, sevmek, sevilmek ön planda gelir. işte antonius ve kleopatra'da asıl tragedya, bu iki dünyanın çatışmasından doğar.
  • sonlara doğru antonius'un ölümünü bekleyerek okurken, sanki bu çağa ait bir hikaye bu çağa ait okurunu kavrayıp içine alıyor gibi yada buna denk bir hislenme ile bilmem kaç yüzyıl evvelden gelip beni elegeçirip; "antonius ölmese" dedirten olağanüstü eser.
hesabın var mı? giriş yap