• bisküvi dışındakileri anlamadım.
  • genellikle biküspit aorta ile seyreden konjenital aort darlığı
  • müzdaribi olduğum hastalık..9 yaşında beyin kanamasına bağlı beyin felci geçirmeseydim belki de anlaşılmayacaktı. şanslı mıyım bilemedim...
  • kabaca, aortun uzunluğu boyunca herhangi bir yerde meydana gelebilen kalıtsal daralmadır. bu daralmanın ileri dereceye ulaşması sonucu sol ventrikülün maruz kaldığı direnç artacaktır. peki bir erişkinde kalp, artan dirence nasıl tepki verir ? hipertrofi. sol ventrikül hipertrofisi. ayrıca kan sistolik boşalma sırasında aorttan geçeceği için sistolik bir üfürüm duyulur. alt- üst ekstremite arasında kan basınç farkı neden olur diye soracak olursak, daralma üst ekstremiteleri besleyen damarların distalinde olursa bu damarlara normal akış devam edecektir fakat daralmanın (koarktasyonun) distalinde dolaşım azalmış olacaktır. peki üst ekstremitelerin kendi arasında basınç farkı olur mu ? evet olabilir. eğer ki bu daralma -burada biraz tıbbi kelimeler artacak ne yazık ki- brachiocephalic arterin distalinde ama sol subclavian arterin proksimalinde olursa sağ kolda sol kola göre daha yüksek kan basıncı gözlenir.
  • süt çocukluğunda tanı alırsa genelde asemptomatiktir.hipertansiyonla gelirler.egzersiz sonrası bacaklarda ağrı,halsizlik olabilir.bacaklarda kan basıncı kollarda azdır veya ölçülemez.yüzde 90 üst ekstremitede tansiyon görülür.tedavisiz kalanların çoğu 20-40 yaşlar arasında ölür.tedavisi cerrahi koartektomidir.postkoartektomi sendromu:akut ht ve abdominal ağrı ile mezenterit arterit ortaya çıkabilir.ağrı,bulantı,kusma,anoreksi,lökositoz,intestinal kanama,barsak nekrozu,incebağırsak obstrüksiyonu görülebilir.
  • tanım: aortanın her hangi bir bölgesinde görülen, doğumsal olarak gelişmiş olan ve hemodinamik olarak anlamlı segmenter daralma oluşturan patoloji.
    çoğunlukla proksimal torakal aort içerisinde yer alan diskret bir membran şeklindedir ve genellikle de duktus arteriosusun aortaya birleşim yerinin hemen karşı duvarında media kalınlaşması sonucu desandan aortada daralma meydana getirir. duktusun aortaya birleştiği taraf hastalıktan etkilenmez.
  • turner sendromuyla sık görülür.alt- üst ekstremiteler arasında tansiyon farkı oluşturur. bu yüzden yenidoğanda 4 ekstremiteden tansiyon ölçümü önemlidir.
  • koarktasyonun latince anlamı “kasılma-coarctere” (contraction)’dır. genellikle sol a.subclavia’nın hemen sonrasında, ductus arteriosusun aort duvarı ile birleştiği yerde görülen konjenital daralmadır. aort koarktasyonu bulunan segmentin aort lümeninde mutlaka devamlılık mevcuttur. koarkte segmente nadiren de olsa abdominal aortada rastlamak mümkündür. 1000 canlı doğumda 0.2-0.6 sıklığında görülür. bu oran tüm konjenital kalp hastalıklarının %5-8’ini oluşturur ve en sık görülen 8.konjenital kalp defektidir.

    aort koarktasyonu oluşumu için iki hipotez öne sürülmüştür.
    1- akım teorisi
    2- ductal kayma hipotezi (ductal sling)

    kaynak: istanbul üniversitesi kalp damar cerrahisi ders kitabı.
  • aort arkının lokalize darlığıdır. neredeyse tamamında sol subklavyen arterin aort arkından çıkış yerinin altında ve duktusun karşısındadır. turner sendromunda sıklığı artar. beraberinde en sık görülen anomali biküspit aort valvidir. bilateral alt ekstremite nabızları az alınır veya alınamaz. üst ekstremitenin sistolik kan basıncı alt ekstremiteden 20 mmhg daha fazladır. sırtta interskapular alanda sistolik ejeksiyon üfürümü duyulur. baryumlu özefagus grafisinde "e görüntüsü" vardır.
hesabın var mı? giriş yap