• savunucu anlamına gelir. misal: dindar apolojist = din savunucusu.
  • mazurbaz ya da kayirtkan gibi bir tercume munasip olabilir. genelde apolojist argumanlari "zamanin kosullari", "x tamam ama y'nin yaptigi" gibi kaliplarla sekillenir. ornek vermek gerekirse mahcupyan'in "pkk olmasaydi akp dink cinayetini cozerdi" cumlesi, ertugrul ozkok'un surekli "zamanin kosullari" diye bir naneden bahsetmesi, kimi melih altinok yazilari akla gelir.

    apolojistlik, kara propaganda ve argumentum ad hominem'den ayrilmalidir.
  • savunma yapan kişi ya da taraf
  • apoloji; özür dileme,mahcup olma ve fikir savunuculuğu yapma manasına gelir.(iki anlamın bağı ne ki?)
    apolojist; bir düşünce ya da fikrin savunmasını yapan tarafa verilen ad oluyor. ama özür dileyen taraf manasına gelmiyor. öyle işte.
  • başta din ve mezhepler olmak üzere ırk, milliyet, etnik kimlik, sosyal sınıf, ideoloji gibi bir kişinin kendini ait hissettiği grupların lider, yönetici yada taraftarları tarafından işlenen suçları ve kötülükleri savunmak için bin dereden su getiren, akıllara zarar argümanlar, özürler ve bahaneler üreten kişiler için kullanılır. ilber ortaylı'nın kanuni'nin öz oğlunu öldürmesini normal ve "devletin bekası" için gerekli bir olay diye sunması aklıma gelen en iyi ve bir o kadar da rezil örneklerden sadece biri.

    (bkz: kıçından uydurmak)
    (bkz: ak troll)
  • ravi zacharias hristiyan dunyasinda en meshur olanidir. youtube da hristiyan felsefesine dair cok guzel yanitlari var.
  • bilinenin aksine ingilizce apology değil yunanca apologia kelime kökeninden gelmektedir. apologia kabaca "sözle savunma yapmak" manasına gelir. bu yüzden özür dileme anlamını içermez.

    apolojist kelimesi, yaşadığımız dönemlerde din artık tartışmalı, popüler olmayan ve gözden düşen bir kavram olduğundan özellikle batıda hristiyanlık savunucuları için kullanılmaya başlanmıştır.

    islam, türkiye'de gözden düşmeye başladıktan sonra çöküşünü engellemek ya da yavaşlatmak için kendi apolojistlerini de üretmiştir. bunların içinde kimisi "öyle değil, şöyle demek istiyor" deyip eğip bükerek savunur, kimisi ise "kitap dışında her yalan" kafasında reformcu kimliği ile öne çıkar. örnekleri için,

    (bkz: caner taslaman) - kavrama en uygun olanı
    (bkz: yaşar nuri öztürk)
    (bkz: zekeriya beyaz)
    (bkz: ihsan eliaçık)
    (bkz: cemil kılıç)
    (bkz: mustafa öztürk)
hesabın var mı? giriş yap