• noterin gecerliligini onaylayan belge. yurtdisinda yasayanlar vekaletname islemlerini konsolosluklar araciligiyla yaptirabilecekleri gibi, kendi yazdiklari vekaletnameyi bir notere onaylatabilirler. ancak bu vekaletnamenin turkiye'de gecerli olmasi icin, apostil alinmasi sarttir.
  • artik apostil kase yetkisi yogun talebin karsilanamamasi nedeniyle valilikten kaymakamliklara verilmistir. kaymakamliklarda memur ablalar/abiler pek guzel ve seri halde apostil kase basmaktadirlar.

    noter onayini modifiye eder, bu onayi uluslarasi seviyede gecerli kilar.

    asagi yukari su anlama gelir: " 5 ekim 1961 tarihli la hey sozlesmesi geregince, ben devletin bu sehirdeki/ilcedeki en buyuk temsilcisi vali/kaymakam yani bir nevi devlet olarak, allahima kitabima, vatan millet devlet adina yemin ederim, kur'ana bayraga silaha el basarim ki, ha bu belgenin uzerindeki noter tasdiki gercektir, hakkaten boyle bir noter vardir ve bu damgalar kaseler imzalar ona aittir. yalan dolan varsa anam avradim olsun, biz osmanli torunuyuz, bizde yanlis olmaz. artik bu belge uluslarasi gecerlilige sahiptir,* bu belgeyi tanimayan fulelidir. isvicre misvicre anlamam ben kardesim, kutuptaki penguen olsan taniyacaksin bu belgeyi, esek kadar muhur bastik buraya...ona gore!"
  • (bkz: apostille)
  • 5 ekim 1961 tarihli la hey (la hauge) konvansiyonunda alınan karar uyarınca düzenlenene tasdik. bütün ülkelerde şekli, içeriği aynıdır.

    amacı anılan konvansiyona imza atan ülkeler arasında işlemleri hızlandırmak amacıyla, ilgili ülkede tasdik edilmiş bir belge için genel ve kolayca anlaşılır ortak tasdik belirlemektir. bu tasdik aslen metne şamil olmamakla birlikte metnin üzerindeki tasdik kurumunun (genelde noter) tasdik yetkisini haiz olduğunu ispat etmektedir. bu şekilde karşı ülkeye gönderilen belgedeki apostil aslında "bu belge geldiği ülkede usulüne uygun onay kurumlarınca onaylanmıştır" demenin resmi yoludur.

    türkiye'de apostil yetkisi 2002 yılından beri kaymakamlıklarda ücret alınmaksızın yapılmaktadır.
  • uyari: bu entryi gireli yıllar yıllar olmuş. aşagıdakilerin hiçbirinin doğrulugunu garanti edemem, siz yine de resmi yerlerle iletişime geçip güncel bilgileri öğrenin lütfen.

    - ücretsizdir.

    - apostil damgasını kaymakamlıkta yazı işleri, valilikte hukuk işleri müdürlüğü'ndeki ilgili eleman vurur.

    - eğer diplomaya apostil vurduracaksanız bilin ki eğer üniversitenin bağlı olduğu ilde değilseniz, damgayı vuran valilik ya da kaymakamlık, orijinalinin arkasına vurmaz. sadece noter onaylı fotokopisinin arkasına vurur. bu da dökümanın orijinalini isteyen yurtdışındaki resmi yerlerde %99.9 ihtimalle geçerli değildir.

    edit: onaylı fotokopinin yurtdışında geçerli olduğunu belirtti 386 dx. ben rusya'da yasiyorum. burada orijinal değilse, kağıda bakmıyorlar bile. diğer ülkeleri bilemiyorum :)

    - diplomanızın orijinalinin arkasına apostil vurduracaksanız, üniversitenin bağlı olduğu ilin valiliğine veya kaymakamlığına gidiniz. bizzat kendinizin gitmesi gerekmemektedir. eğer o ilde değilseniz, diplomayı bir arkadaşınıza gönderiniz, o sizin yerinize gidip apostil damgasını vurdurabilir.

    - gitmeden ya da diplomanızı bir arkadaşınız vasıtasıyla göndermeden önce telefon ediniz. eğer mümkün olursa damgayı vuracak elemanla birebir görüşünüz, bir sorun çıkmayacağından emin olunuz.
  • eğer diplomanızı yurt dışına gönderecekseniz. aslını göndermek yerine yeminli tercüme bürosunda noter taesdikli tercüme ettirip daha sonra bu çeviriye apostil kaşesi vurdurarak göndermeniz halinde göndereceğiniz ülkenin apostil kabul etmesi halinde belgeniz orjinali kadar geçerli olacaktır.
  • yabancılarla iş yapan hukuk bürolarının her yabancı resmi ervrak ile birlikte türk makamlarına sunması gereken ve şahsına münhasır bir formatı olan belgedir. orijinal doküman ile birlikte tercüme edilmesi gerekir. apostil'in tercümesi kolaydır ancak özellikle common law ülkelerinden gelen apostillerin ekindeki noterlik yetki metni genç stajyerleri baya zorlar.
  • kaymakamlık onayı olarak da bilinir.
    apostil yetkisi türkiye'de aslen valilere verilmiştir ama onlar bu yetkiyi kaymakamlar eliyle kullanır.

    adalet bakanlığının b.03.0.uig.0.00.00.06/010.06.02/6 sayılı genelgesinde örnek apostil metni gösterilmiştir. yurtdışından gelen apostillerin tercümesinde de bunu esas almak vaciptir.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    <ortala>tasdik şerhi
    ( 5 ekim 1961 tarihli lahey sözleşmesi)

    ( apostille )

    ( convention de la haye du 5 octobre 1961 ) </ortala>

    1 - ülke türkiye – la turquie

    işbu resmi belge

    2 - ................................................................... tarafından imzalanmıştır.

    3 - imzalayanın sıfatı ........................................................................ dır.

    4 - .............................................................. ’nin mühür / damgasını taşımaktadır.

    <ortala>tasdik</ortala>
    5 - ......................................................................................................... ’ da

    6 - ..................................................................................................... günü

    7 - ............................................................................................... tarafından

    8 - no .......................................................................... ile tasdik edilmiştir.

    9 - mühür / damga 10 - imza

    .................... .....................

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    son olarak belirtmek gerekir ki apostil ekindeki belgenin içeriğinin doğruluğunu değil sadece o belgedeki imzanın sahihliğini tasdik ve dahi tevsik eder.
  • eger bir noter tasdikli belgeye kaymakamlıktan apostil bastıracaksanız, noterin kaymakamlıgin bulundugu ilceden secilmesine ozen gosterilmesi gerektigi islemdir.
  • noter onaylı bir belgeyi ancak noterin bağlı bulunduğu kaymakamlıkta yaptırabileceğiniz uluslararası idari işlemdir.

    - ücretsizdir.

    -uygulamada orjinal belgelere sadece valiliklerde apostil işlemi yapılmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap