• son zamanlarda abd ve avrupada ortaya cikmi$ bir psikoz turu. bu psikozda ki$iler saglikli organlarindan kurtulmak icin buyuk bir istek duyuyorlar bunun sebebi de ilgi cekmek olarak aciklaniyor.
  • oldukça ilginç bir rahatsızlık. richard bruno'nun bu konudaki görüşleri ise şöyle: ‘‘bugünkü genç kuşağın yetiştiği dönemde televizyonda saatlerce süren yayınlar aracılığıyla özürlü çocuklara bağış toplamak çok modaydı. bu çocuklar insanlarda şefkat uyandırırdı. apotemnofiller de özürlü oldukları takdirde daha çok sevileceklerine inanıyorlar.’’
  • (bkz: dismorfofobi)
  • "vice news" takma ismiyle konuşan john hastalığını şu şekilde anlatmış “sol bacağımın dizinden aşağısı beni hep rahatsız ediyordu. çocukken bile hep ampüte taklidi yapıyordum. bu rahatsızlığı tam olarak tarif etmek zor ama attığım her adım tuhaf geliyordu.” 15 yaşındayken bir plan yapıyor: gidip bir tren rayına yatmak ve trenin geçmesini beklemek. bacağı koptuktan sonra da bisikletten düştüğü yalanını söylemek. bu planı gerçekleşmiyor ama yaklaşık 10 yıl sonra bacağını aldırmayı başarıyor. ancak bunu hangi yöntemle yaptırdığını açıklamıyor. şu an hayatından son derece memnun. “vücudumun geri kalanı bana ait ve bende kalsın istiyorum. zaman zaman bacağımı özlüyorum ama bacağım varken duyduğum rahatsızlığı hatırlar hatırlamaz, geçiyor. anlatmamın tek amacı, benim gibi insanların toplumca kabul edilmesi. böylelikle yardım isteyebilecekler ve bu kadar ileriye de gitmeyecekler.”
  • varlığından tesadüfen haberdar olduğum, ilginç hastalık.

    ilgili video
  • yıllardır düşünüyorum nasıl bu kadar beyinsiz olabilirler diye, meğerse apotemnofili mağduruymuş hepsi.
    t : sağlam bir organ ya da uzuvdan rahatsız olup kurtulma isteği hissetmek gibi bir rahatsızlıkmış.
  • vücut bütünlüğü ile ilişkili kişilik bozukluğudur.

    kişiler vücudunun herhangi bir kısmının kendine ait olmadığını düşünürler.
  • hastalığın türkçe kabul edilmiş ismi:

    vücut bütünlüğü kimlik bozukluğu'dur.

    duyusal veya fiziksel bir sakatlığa sahip olma arzusu veya erken ergenlikten başlayarak sağlıklı bir vücuda sahip olmaktan rahatsızlık duyma ile karakterize zihinsel bir bozukluktur.

    kişinin vücudu, beyninde kusursuz şekilde tanımlanmamıştır.

    örneğin tüm vücudunun farkında olan "vücut kondüsyonu bakımından sağlıklı" bir apotemnofili hastası sol bacağının kendisine ait olmadığını hissederek ondan kurtulmaya çalışabiliyor, duyma yetisinin olmamasının "normal hali" olduğunu düşünerek işitme sistemine yönelik kendisine zarar verebiliyor yani kendi kendisini sağır edebiliyor.

    kendilerine zarar verme işlemini başarı ile gerçekleştirirler ise pişmanlık duymuyorlar aksine bu durum onları "olmaları gereken hale" getirdiği için büyük bir memnuniyet hissediyorlar.

    bu hastalığın en ilginç örneklerinden birisini ele alalım.

    jewel shuping

    kendisi, engelli olması gerektiğini düşünen biri yani apotemnofili hastalığına sahip bir kadın.

    genç yaşlarında görme engelli taklitleri ile bu engel arzusunu dışarı vurmaya başlamış.

    annesinin "güneşe bakmak gözlerin için zararlıdır." uyarısı ise maalesef onun işine geldi ve gün boyu yere uzanıp güneşe bakarak gözlerine zarar vermeye çalıştı.

    gençlik çağlarında ise genellikle görme engellilerin tercih ettiği siyah gözlüğü takarak ve eline baston alarak sokaklarda gezmeye başladı.

    bu durum iyice çığrından çıktığında ise bir psikolog aracılığı ile gözlerini tam olarak kör etme işlemine girişti.

    gözlerine kimyasal dökme işleminin çok acılı geçtiğini sonradan kendisi de bildiriyor ancak ilginçtir ki bu işlem sonucunda görme yetisini hemen kaybetmiyor.

    uyandığında hala gördüğünü fark ettiği için morali bozuluyor ve hatta göreniyor olma'nın keyfini kaçırdığı için üzülüyor.

    hastanede iken kadının isteklerinin aksine bir çalışma yürütmelerine rağmen gözlerinin kalıcı hasar aldığını bildiriyorlar.

    6 ay süreç sonunda dökülen kimyasal işlevini tamamlıyor ve jewel görme yetisini kaybederek hayallerine kavuşuyor.

    jewel reference

    reference

    reference 2
  • tanımlaması ve özelikleri entrylerde verilmiş zaten de; şimdi aklımı kurcalayan bir soru var: bu rahatsızlığın, alien sendromulya uzaktan da olsa bir ilgisi olabilir mi?
hesabın var mı? giriş yap