• kaynak: https://www.cnet.com/…-older-iphone-battery-issues/

    şu anda bir çok yabancı sitede en çok konuşulan konulardan birisi olmuş olay. geekbench'in aynı iphone modelleri ile farklı sürümlerde yaptığı testlerin sonucuna cevap olarak apple bir açıklama yapıyor ve her ios güncellemesi döneminde eski telefonlara sahip olanların şikayet ettiği telefon yavaşlama durumu apple tarafından kabul ediliyor.

    bunun nedeni ise eskiyen bataryaların hem şarj azaldığı zaman hem de soğuk havalarda problem çıkartacak olması demişler. işlemciler daha yüksek hızlara ulaşmak istemesine rağmen bunu kaldıramayan bataryalar telefonun aniden kapanması gibi sorunlara neden olabiliyormuş. reddit üstünden bazı kullanıcılar ise batarya değişimi yaptıkları zaman cihazın eski performansına kavuştuğunu söylüyor.
  • planlı eskitme kardeşim. sadece ıphone değil bütün firmalar yapıyor. yavaşlamaz ise neden gidip yenisini alacaksın ki
  • evet, o konuda "baterilere" ben de kirginim dedigim itiraf
  • aşık olduğumuz, donumuzu satıp destek olduğumuz büyük firmaların bizi öpme biçimlerinden biri olan planlı eskitme kavramı, ilk ağızdan kabul edilmiş.

    fark etmez. insanlar uyanmaz, uyanamaz, uyanmak istemez.
  • bu apple efendi bu sorunu biliyormuş da, neden piyasadan çıkarılabilir pilleri silmiş o zaman?
  • gizlice eskitme politikası faş olduktan sonra bir şey demek gerektiği için bu politikanın kurumsallaştırılmasıdır. yerseniz pil dolayısıyladır, yemezseniz olur olmadık yerlerde
    sağlamasını yapamayacağınız şekilde telefonun sizi çileden çıkarmaya programlanmasıdır.
  • "ne yavaşlatması, ırzına geçti" demek istediğim açıklama.

    hayatımda ilk defa iphone aldım. o da son çıkanı olsun dedim 7 plus aldım. ellerim kırılaydı da vermeseydim o parayı. 6 yıl galaxy s3 kullandım tek 1 kere en ufak isyanım olmadı. şimdi ülkeye dönüşte bunu anama babama hediye edip yeniden adroid'e dönerim. bir daha da ios muş, iphone'muş, mac'miş yanına yaklaşan iphone gibi kilitlenip kalsın.
  • allahınızı severseniz nasıl beceriyorsunuz da bu bana neden hiç olmadı acaba? bir de birisi galaxy s3 ü övmüş. lan android den yavaş çalışıp insanı kanser eden işletim sistemi mi var yapmayın allah rızası için. her konuda eleştiriye açığım da şu konuda ios a kesinlikle laf söyletmem. telefonum da pek yeni bir modeli değil yakında almayı düşünüyorum alsam gene iphone alırım o derece seviyorum. şimdi elinize bir iphone bir samsung alın bakın durumlarına. birisi sayfayı açamadığı an kitlenip kalacak öbürü paşalar gibi de sayfayı açacak. donma yok, kapanma yok, hiçbir sorun yok. hayret ettim vallahi. tabi telefonu hayvan gibi kullanmıyorsanız...
  • 6 plus kullanıyorum yeni güncelleme ile tlf baya yavaşladı. kilit ekran sesi iki saniye geç geliyor. uygulamaktadır arası geçiş yavaşladı. ne yapak beş bin mi verek?
  • dün bana yeni batarya sipariş ettirmiş şerefsizliktir.

    olayın aslı iphone 6s'lerin belirli bi partisinde yaşanan batarya problemiyle başlıyor, telefonlar %40-50 şarjdayken bile çat diye kapanınca bu adamlar da önce yazılımla toparlarız diyorlar daha sonra baktılar olmuyor belirli bir parti telefonu getirin bataryaları değiştiririz diyorlar. yazılım dediğim de ios 10.2'den 10.2.1'e geçilen dönem, geekbench'in açıkladığı raporda da net bir şekilde bu sürüm ile işlemcilerin batarya performansına göre farklı clock hızlarında çalıştığı net bir şekilde görülüyor.

    ilgili hikayenin başladığı reddit başlığını da inceledim, bırak iphone 6, 6s'i iphone 7'lerin bile şikayetleri başlamış. şikayet etmekte de çok haklılar çünkü pilleri eskimeye başladı ve kullandıkları yazılım sayesinde işlemcileri çok daha düşük bir hızda çalışmaya başlıyor. seneye iphone x'de yavaşlamaya başlayacak yani insanlar her gün bu telefonu şarj ettikçe bunun da önüne geçemezsiniz düzenli olarak pilinizi yenilemedikçe serviste(!).

    kendim de iphone 6 (ios 11.2) kullanıyorum ki çıktığı gün almıştım sıçtığımın telefonunu dedim ki acaba doğru mudur, goy goy mudur. cpu dasherx diye bir uygulama var bu redditçiler farketmiş ücretsiz olup da işlemcinin çalıştığı clock hızını gösterdiğini (ki ilgiyi göre developer sonrasında uygulamayı 1 dolar yapmış), baktım uygulama 3.49, arbitraj şansı da doğdu*, hemen yükledim ki bi de ne göreyim benim a8 çipli iphone 6, 1400 mhz ile çalışması gerekirken pil 95-96'lardayken lütfederse 1127 mhz'de canı istemezse ya da pil biraz altına düşerse de sırasıyla 839 ve 600 mhz'de çalışıyor. evet işlemci 1400 mhz bu diye bana satılmış, şimdi adamların canı öyle istedi diye (ve sözde pili gün boyu dayansın diye) 600 mhz'de çalışıyor. isteyene ekran görüntülerini de gönderebilirim.

    bana göre bu throttling mevzusu ios 11'e geçiş ile birkaç kat daha arttı çünkü o lanet olası yazılımı yükledim yükleyeli ben böyle eziyet görmedim. hayır bir de utanmadan gittim saati de güncelledim watchos 4'e, sonra saatin yazılımını geri çekemeyeceğimi anlayınca takıldım kaldım.

    ha ben bunların üzerine ne yaptım, hemen ufak bir araştırma ile 50 küsür liraya bir pil sipariş ettim, bugün gelir sanırım kargo. pili değiştirip 3-5 cycle geçirdikten sonra güncel nedir son durum özetlerim burada, ama reddit'de gördüğüm kadarıyla pil değiştirdim de bişey değişmedi diyen yok gibi birşey. ileriki programım da bu yeni pil ile dayanabildiğim kadar dayanıp samsung s9 ve sabredebilirsem note 9 lansmanlarını beklemek olacak. saati de telefonu da satıp çıkacağım mobil tarafından apple'ın. çünkü iphone x değil iphone mcmxcıx de olsa bu throttling mevzusu olacak gibi görünüyor. ha aleni olmaz belki gizli olur ama steve jobs sonrası bok olan apple markası bir kez daha kendini gösterdi bence. bi macos kaldı geriye onu da sağolsunlar kıtır kıtır doğruyorlar her update ile.

    konunun ilk başladığı reddit başlığı:
    https://www.reddit.com/…try_replacing_your_battery/

    geekbench'in konuyla ilgili yayınladığı yazısı:
    https://www.geekbench.com/…ormance-and-battery-age/

    edit: ben geekbench'in yazısını da tam okumamışım, iphone 6 ve 6s için mevzu ios 10.2.1 ile başlarken (yani iphone 7 yeni çıkmış piyasada parıl parıl parlarken), iphone 7'lerde aynı mevzu ios 11.2 ile başlamış, yani 11.1.2'ye kadar hep aynı skoru alırken tüm cihazlar benchmark uygulamasında 11.2'ye güncellediklerinde pil performanslarına göre düşük skorlar da almaya başlamışlar, aşağıda görebilirsiniz ilgili grafiği. bu net bir şekilde planlı eskitmedir ve kesinlikle daha çok su götürür diye düşünüyorum. ha burda yakalanmışsa da bu adamlar niyetleri belliyse bunu düzeltip başka bir yolunu bulurlar kesinlikle.

    https://www.geekbench.com/…17/iphone 7 - 11.2.0.png

    *** pil değişimi sonrası edit: biraz aksiyonlu da olsa pil değişimini yaptım ve sonuç da beklediğim gibi oldu. şu an cpu dasherx'de sabit 1400 mhz görüyorum. allah belanı versin apple. bundan sonra bi macbook pro'yu bırakırım elimde, onu da 6+ yıl kullanmayı planlıyorum zaten.

    pili kendiniz değiştirecekseniz ya aliexpress'den nohon markalılardan söyleyin sabredin gelsin, onların içerisinde yeni pili yapıştırmak için yapışkan bant da gönderiyorlar (bu bir artı). yok ben sabredemem derseniz de ben deji batarya sipariş etmiştim 52 tl gibi birşeydi pil bedeli kendi sitesinde. aynı gün kargoya verdiler, aras ile 2 güne ulaştı. içerisinde 2 farklı tornavida, soketleri kaldırma aparatı ve ekranı kaldırmak için küçük bir vantuz vardı, pili yapıştırmak için çift taraflı bant eklememişler. küçük iki parça çift taraflı bant ile hallettim kendimi. deji'den yana iyi yorumlar okudum burda ve donanımhaberde, bir de hem daha ucuz hem de 1 yıl garanti verdiklerini görünce denemek istedim. şu an pil 1751 mah kapasite gösteriyor, orijinali ile aynı. daha detaylı performans incelemesini 4-5 full cycle sonrası yine buradan paylaşırım.
hesabın var mı? giriş yap