• pricewaterhouse coopers, her yıl şirketlerin ar-ge harcamalarının listesini yayımlıyor.
    pwc strategy (http://www.strategyand.pwc.com/) internet sitesine girip 2005 ile 2015 yılları arasında ar-ge araştırmaları bütçe sıralamasında ilk 20 sırayı alan kurum ve kuruluşlarının listesine ve veri toplama yöntemini inceleyebiliyoruz.

    2015 yılında birinci sırada volkswagen var. volkswagen'in yıllık araştırma ve geliştirme harcaması tutarı 15,3 milyar dolar. bu meblağ, türkiye’nin yıllık toplam ar-ge harcamasının 2,5 katı kadar...

    ikinci sırada 14,1 milyar dolarlık harcama ile samsung yer alıyor.
    üçüncü sırada 11,5 milyar dolar ile ıntel, dördüncü sırada 11,4 milyar dolar ile microsoft, beşinci sırada 10,8 milyar dolar ile roche, altıncı sırada 9,8 milyar dolar ile google, yedinci sırada 9,3 milyar dolar ile amazon, sekizinci toyota (9,2 milyar $), dokuzuncu novartis (9,1 milyar $) ve onuncu johson & johnson (8,5 milyar $)...

    ar-ge harcamaları sıralamasında ilk 20 kuruluşun 11'i abd'den...

    şimdi biraz tefekkür edelim;
    biz ne yapıyoruz, elâlem ne yapıyor? biz neredeyiz, elâlem nerede? hâlimiz ne, kavlimiz ne?

    çok âşikâr ki; biz kendimizi bir "şey" zannediyoruz. kendimizi dev aynasında görüyoruz. boş işlerle uğraşıp, boş sözlerle oyalanıyoruz. âyinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. aklımız, seviyemiz, rütbemiz, kıymetimiz işlerimizde görünür.
  • türkiye'de bunun bir bakanlığı kurulsa,yüzde yüz yerli bir motor tasarlayıp üretsek,2-3 yıl geçince "hani nerde bu motor yææ" diyenlere biraz daha sabır burcucum boru değil bu desek,bu motorla kendi arabalarımızı üretsek görünce herkesin ağzının suyu aksa,kendi bir markamız olsa,ardından kendi tankımızı uçağımızı kendimiz yapsak,böyle askeri araçlara eşşek gibi para bayılıp alacağımıza/bakımını yaptıracağımıza kendimiz halletsek,buradan binlerce mühendis milyonlarca işçi ekmek yese..

    neyse ben gidip bi yüzümü yıkayım.
  • türkiye'de bir cok firmada araklama - gecirme olarak da kullanılır.
  • arastirma gelistirme.
  • orta büyüklükteki türk şirketlerinde boku çıkarılan bölüm. rakip firmaların ürünlerinin incelenip aynısını yapma esasına dayanır. motivasyon amaçlı olarak onlar yapmış siz neden yapamıyorsunuz gibi cümleler kullanılır.
  • bunun babasını otomobil şirketleri harcar..

    marka - 2015 yılı research and development bütçesi - satılan otomobil adedi

    toyota - 10 milyar dolar - 10 milyon otomobil
    volkswagen grup - 10 milyar euro - 9.9 milyon otomobil
    general motors - 9.5 milyar dolar - 9.8 milyon otomobil
    renault.nissan - 8 milyar euro - 8.4 milyon otomobil
    ford - 8 milyar dolar - 8 milyon otomobil
    hyundai kia grup - 7 milyar dolar - 7.7 milyon otomobil
    fiat chrysler automobile - 5 milyar euro - 5 milyon otomobil
    honda - 4 milyar dolar - 4 milyon otomobil
    peugeot citroen automotive - 3.5 milyar euro - 3.5 milyon otomobil
    bmw - 3.2 milyar euro - 1.90 milyon otomobil
    mercedes-benz - 3.65 milyar euro - 1.87 milyon otomobil

    son tahlilde satılan otomobil başına 2.000 euro research and development bütçesi ile en çok harcamayı yapan marka mercedes-benz olurken, satılan otomobil başına 900 dolar research and development bütçesi ile en az harcamayı hyundai-kia grubu yapmış.

    (bkz: w140 /@calvin klein)
  • "amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok" mantigiyla degil, "amerika'yi kesfettikten sonra nasil dunya'nin super gucu veya bir numarasi yapariz" mantigiyla hareket etmemiz lazim. yoksa herkes aya gider, biz yaya kaliriz.

    ornegin, televizyon icat edildi. e ne var televizyon icat edildi? bir daha amerika'yi kesfetmeye gerek yok mantigiyla hareket edilseydi:

    1) siyah beyaz televizyondan sonra renkli televizyon olmazdi.
    2) sonra uzaktan kumandali televizyon kullanilmazdi.
    3) daha sonra lcd ve plazma televizyonlar piyasaya cikmazdi.
    4) son olarak, led televizyon'lar satisa cikmazdi.
    5) gunumuzde ise holografik televizyon uzerine calismalar surmektedir.

    gelin bir de son donemlerdeki bazi gelismis ve gelismekte olan ulkelerin gayri safi milli hasila'den ar-ge'ye ayirdiklari pay'a bakalim:

    almanya: %2.50
    norvec:%1.75
    japonya:%3.15
    cin:%1.30
    turkiye:%0.65

    oranlar yaklasiktir. tablo net, gorunen koy kilavuz istemiyor. ileri ulkeler neden ileri belli. ar-ge'ye, egitime, bilime ve ilime deger verdikleri bariz ortada.

    son olarak, artik hazirci zihniyetimizi terkedip daha agresif olan uretim odakli zihniyete gecmemiz sart. bu tabloda net olarak gozukuyor.
  • ar-ge diyince aklınıza sadece silah ve roket yapımı gelmesin. yapabiliyorsan tabi ki yap. ama ilk düşünmen gereken neyi üretemiyorsan onun araştırma geliştirmesi.
    markete gidip diş macunlarına bir bakın. ipana, colgate, signal, sensodyne, paradontax, oral-b. aklınıza gelen en fazla satan ne kadar diş macunu varsa bunları bile üretemiyoruz. sonra deterjanlara bakın. ariel, omo, alo, persil, tursil, perwoll. hatta birkaç marka aynı grubun ürünü.
    (bkz: p&g)
    (bkz: unilever)

    sadece bir iki tanesi yabancı menşeli olup türkiye'de fabrika kurmuş. ama bunun da ekonomiye zararı var. (bkz: kar transferi)

    durumumuz budur arkadaşlar. deterjan bile üretemeyen ekonomik sömürge durumundayız. o yüzden siz dişinizi her fırçaladığınızda, macaristan'da yeni bir işçi daha işe giriyor, almanya'da bir işçi sizden daha ucuza otomobil alıyor, ispanyollar sizden daha fazla asgari ücret alıyor, ingilizler yaz tatilinde 10 ülkelik bir avrupa turuna çıkıyor.
  • ülkemizde 83 ar-ge departmanı varmış. bunların 27'si hiç patent almamış, 21'i de sadece 1 (bir) patent almış, ama anladığım kadarıyla iyi fonlanmışlar.
    olm, bari adını dürüstçe koyun, reverse-engineering departmanı falan deyin, olsun bitsin.
  • sanırım memlekette uzun olanı makbul oluyor. daha uzun sürede ar-ge yaptığını duyurunca daha bir değerli oluyor gözüküyor.

    (bkz: rögar kapağı/#17684110)

    10 senede rögar kapağı ar-gesi mi yapılır? hani yaparsın da bunu haber olarak vermeye utanırsın değil mi.

    not: rögar kapağı ar-gesi konusunda bir cehaletim olabilir, ar-gesinin 10 sene sürmesinin makul bir nedeni varsa lütfen bana mesaj atınız.
hesabın var mı? giriş yap