• arabada giderken dışarı bakmak yerine yakınında bulunan şeylere sürekli bakmak sonucu mide bulantısı
    (bkz: arabada kitap okurken midenin bulanması)
  • ilaci anti-em'dir
  • zamaninda bindigim bir taksinin soforune gore araba tutmasina karsi tek care benzin icmektir (kursunsuz veya super farketmiyormus). mantigini halen cozememe ragmen, arabayla bu kadar ic ice yasayan bir insanin bu konudaki otoritesine karsi cikilmaz, herhalde dogrudur.
  • bu dramatik sahnelerin etkisini minimuma indirmede dramamine türevi ilaçlar birebirdir..
  • araba ilerlemekte iken pencereden bakan kişinin gözleri beyne "aha ağaçlar, taşlar, apartmalar ayaklanmış olamaz ben yürüyorum heralde" demektedir, o esnada yürümemizi ve dengemizi borçlu olduğumuz iç kulakta bulunan sıvı ise kıpraşmamakta ve beyne "şu an tık yok, hareket etmemekteyiz" demektedir, beynimiz garibim iki arada bir derede kalaraktan delirmek suretiyle mideye "içinde ne varsa boşalt, delirttiniz ulan beni" diyerekten araba tutması denilen hadiseyi başlatan emri verir...
  • genelde gideceğin istikametteki hiç birşeyi hatırlamamakla sonuçlanan durum.*
  • bindiğiniz arabada 3 çeşit araba kokusu varsa kesinlikle bu durumdan kaçarınız yoktur, o sizi tutacaktır.
    aynadan sarkan oto kokusu, araba sahibinin sıktığı iğrenç oto speyi ve yeni moda glade sıvı oto kokusu
  • otomobil, otobüs benzeri araçlarla seyahat eden kişilerde görülen baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, stres benzeri olaylardır. sebebi psikolojiktir demek heralde yanlış olmaz.

    hareket halindeyken iç kulağımızdaki kanalların içinde bulunan sıvı ve adını bir türlü hatırlayamadığım taşlar çalkalanır ve beynimize dengenin sağlanması için ivmeyi bildiren mesajlar gönderir. diğer taraftan aracın içinde sabit bir noktaya bakarken (özellikle kitap falan okurken) gözümüz beyine hareket halinde olmadığımız, bir yerde sabit bir şekilde beklediğimiz yönünde mesajlar gönderir. iç kulaktan "hareket ediyorsun" mesajı alırken, gözden "hareket etmiyorsun" mesajı alan beyinin kafası karışır (bkz: beyinin kafasıın karışması). doğal olmayan bu iki sinyal arasında ne yapacağını bilemeyen zavallı vucüd tansiyon yükselmesi, mide bulantısı benzeri tepkiler gösterir.
    dikkat edilirse aracı kullanan kişiyi araba tutmaz ziraa bu kişi sürekli yola bakmaktadır ve araç kendi kontrolündedir, ne zaman hangi yönde ivmeleneceğini biraz daha iyi kesitirebilmektedir. aynı şekilde ön koltukta oturan kişide de araba tutması etkisi daha az görülür.
    ayrıca beyinin, araba içinde bu şekilde tepki vermesinin; gözler hareket halinde olmadığını söylerken, iç kulaktan gelen, hareket edildiği mesajı veren sinyallerin beyin tarafından zehirlenme sırasında gönderilmesi gereken mesajlarla karıştırıldığı ve bu yüzden mide bulantısı, tansiyon yükselmesi benzeri tepkilere yol açtığını iddia eden bir görüş vardır ki kulağa mantıklı gelmekle birlikte bildiğim kadarıyla henüz kanıtlanamamıştır.

    deniz tutulması da bu şekilde gerçekleşmekle birlikte araç tutulmasına göre biraz daha etkilidir. o da başka bir yazının konusu artık.

    haa son olarak, araba tutması kuşlara ağaçlara değil sabit bir noktaya bakıldığnda gerçekleşir. yanlış bilgi vermeyelim, dikkatli olalım.
hesabın var mı? giriş yap