• elin amerikalisi 4000km uzunlugundaki route 66'yi arabayla gecince maceraperest oluyor. bizim unlulerimiz ve seckin zenginlerimiz yapinca cilginlik oluyor. lakin gurbetci turk vatandasi avrupayi arabayla gecince eski kafali oluyor ve yolculuk esnasinda dinledigi muzige kadar elestriliyor. acaba; maceraperestlik ruhundan nasibini almamis amele gurbetcilerimiz; ferdi tayfur yerine pavarotti dinlese ve 95 model, kiralik bmw yerine sahibi oldugu son model mercedes cls ile yola ciksa, hayati boyunca turkiye sinirlarindan disari adimini atamamis kac kisiyi memnun ederler, merak ediyorum!
  • sağdan direksiyonlu şahin görmemle birlikte beni dumurdan dumura sürükleyen çılgın türklerdir.sen kalk ingiltere den türkiye ye şahinle gel..lan ne fantastik adamlar varmış..
  • bilinmesi gereken bazı noktaların olduğu eylem.

    bu entry avrupa’dan türkiye’ye gelen türklerin temel sorularını cevaplandırma amaçlıdır.

    avrupa’dan türkiye’ye tatil için gelen gurbetçilerin dikkat etmesi ve bilmesi gereken noktalar:

    1. türkiye’de hem vatandaşlar hem yabancılar için 14 gün karantina kuralı kaldırılmıştır. sınır kapılarında sadece genel bir sağlık kontrolü yapılmaktadır (ateş ölçümü gibi).

    2. girişlerde yolcular covid-19 testine tabi tutulmamaktadır. covid-19 geçirip geçirmediğine dair herhangi bir belge istenmemektedir. sadece belirti gösterenlere ücretsiz olarak yapılmaktadır.

    3. yanında 10 bin euro’dan daha fazla nakit para bulunduranlar bunu geçtikleri gümrük kapılarında beyan etmelidir. aksi takdirde paraya el konulabilir. birlikte seyahat edenlerin her biri üzerinde 10 bin euro’ya kadar nakit para taşıyabilir. bazı gümrükler yetişkin olmayanların üzerinde 10 bin euro taşımalarına izin vermeyebilir. bu ihtimal göz önünde tutulmalı. nakit para beyanı için gümrük memurlarından “nakit para beyan formu” alınmalıdır. beyanda bulunulan para için harç ya da vergi ödenmez. ödemeyin.

    4. kapıkule sınır kapısı açıktır, ipsala ise kapalıdır. kapıların durumunu kültür ve turizm bakanlığı ve alt başkanlıklarının resmî kanalları üzerinden takip etmek gerekebilir. memleket yolu sitesi faaliyete geçti.

    5. hes kodu yurt içi yolculuklarda hâlâ gereklidir. güncel durumunu ve kaldırılıp kaldırılmadığını yukarıdaki resmî kanallardan takip edebilirsiniz.

    ara not:

    hes kodu nedir?
    hes uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak otobüs, uçak ve tren seyahati yapılabiliyor. ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek.

    hes kodu nasıl alınır?
    hes kodu hayat eve sığar uygulaması ya da sms yöntemi ile alınabilir. hes kodunu uygulama üzerinden almak için:

    a) hayat eve sığar uygulaması google play store veya ios app store üzerinden indirilir. hayat eve sığar uygulaması üzerinden “hes kodu işlemleri” bölümüne girilir. “hes kodu oluştur” butonuna tıklanır. kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

    b) hes yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla t.c. kimlik numarası, t.c. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e sms olarak atılır.

    6. yurt dışından adınıza kayıtlı bir (1) yabancı plakalı arabayı ikamet yerinize getirmenize izin verilmektedir. yola çıkmadan en fazla 15 gün öncesinde ticaret bakanlığı’njn https://uygulama.gtb.gov.tr/tasit1onbeyan/ adresinden ön beyanda bulunanlar gümrükte beyan için beklemek zorunda kalmazlar.

    7. başkasının arabasıyla gelecekseniz arabanın vekalet belgesi yanınızda olmalı ve tarihi geçmemeli.

    8. tatil sonrası döndüğünüz ülkede karantina uygulaması olup olmadığını o ülkenin resmî makamlarından öğrenebilirsiniz. eğer güncel covid-19 testi istiyorlarsa şimdilik türkiye’de isteğe bağlı olarak test yapılmamaktadır. sadece belirtileri gösterenlere yapıyorlar. 1 temmuz itibariyle havaalanların, 15 temmuz itibariyle ise diğer noktalara covid-19 test merkezleri konulması beklenmektedir. testlerin 15 euro gibi bir fiyatı olacak ve iki saat içinde sonucu açıklanacak. ayrıca isteyenler için diğer dillere tercümesi yapılacak.

    almanya için özel not: türkiye’den dönüşlerde son 48 saat içinde güncel test yapılmış ve sonucu negatif çıkmışsa dönenler karantina uygulamasına alınmayacaklardır. hem gitmeden önce türkiye’de yapılan hem almanya’ya dönüşlerde yapılan test sonuçları kabul edilmektedir.

    9. mavi kartlı olup türkiye’ye giriş için vize zorunlu ülkelerden gelen kişiler vize almadan sadece kartlarını ve pasaportlarını göstererek geçiş yapabilirler.

    10. vize mecburiyeti olan ülkelerden gelen ama mavi kartı olmayanlar evisa.gov.tr üzerinden ya da gümrük kapılarından vize başvurusu yapmalıdır.

    11. yabancı plakalı araçların türkiye’de muayenesi yapılmaz. bu sebeple yola çıkmadan önce yapılmalıdır.

    12. çocukların seyahati için de pasaport ve vize zorunludur. eğer çocuk ebeveynleri olmadan geliyorsa bu seyahatin ailesinin bilgisi ve izni dahilinde gerçekleştiği belge ile ispatlanmalıdır. başka biriyle geliyorsa vekaletnamesi yanında olmalıdır.

    13. türk vatandaşlarına ait pasaportların asgari geçerlilik süresi:

    *vize başvuru tarihinden itibaren

    almanya 3 ay (*)
    avusturya 3 ay (*)
    belçika 3 ay (*) kısa ikametli vizeler için/1 yıl (*) uzun ikametli vizeler için
    birleşik krallık kalış süresince geçerli
    bosna-hersek 6 ay
    bulgaristan 3 ay (*)
    çek cumhuriyeti 3 ay (*)
    danimarka 3 ay (*)
    finlandiya 3 ay (*)
    fransa 3 ay (*)
    hırvatistan 3 ay
    isveç 3 ay (*)
    isviçre 3 ay (*)
    italya 3,5 ay (*)
    lüksemburg 3 ay (*)
    macaristan 3 ay (*)
    makedonya 6 ay (*)
    malavi 6 ay
    norveç 3 ay (*)
    sırbistan 6 ay
    slovakya 3 ay (*)
    slovenya 4 ay
    yunanistan 3 y (*)

    amme hizmetimi yaptığıma göre çekip gidiyorum.
  • bizizdir bu. iskoçya’dan türkiye’ye gelmek gibi bir delilik yaptık temmuz ortalarında. corona’dan dolayı uçuşların iptal olduğu ve hiçbir şeyin kesin olmadığı bir dönemde mantıklı geldi bize. gelmişken de 1 ay kalacağız. yaklaşık 20 gün geçmesine rağmen ben de bazı bilgiler paylaşayım bu yolculukla ilgili.

    aracı ben kullanmadım, elimde navigasyonla yolu takip edip doğru yerlerden geçtiğimize emin olmak, şehirleri takip etmek, vignette hatırlatmaları yapmak ve sürekli bir şeyler yiyip içmekle (hahajsj) görevliydim ben. arabanın navigasyonu güncel değildi ve biz kendi kafamızdan map’in önerdiği yolları match yaparak bize göre çok mantıklı bir yol çizmiştik.

    13 temmuz’da iskoçya’dan yola çıktık, 2 gün ingiltere’de tanıdıklarda oyalanarak 15 temmuz akşamı manş tüneli’nden geçerek 30 dakikada fransa/calais’e vardık. avrupa ülkelerinden (fransa, belçika, hollanda, almanya, avusturya, slovenya ve hırvatistan) hiç sıkıntı yaşamadan geçtik. tüm mekanlara/petrol istasyonlarına maskeyle girme zorunluluğu vardı. bazı ülkelerde vignette denilen otoban kullanım izni (?) alıp cama yapıştırdık. bunu avusturya, slovenya ve bulgaristan’da ülkeye girmeden hemen önce petrol istasyonlarından aldık. ama yola çıkmadan önce ülkelerin kendi sitelerinden online olarak da alabiliyorsunuz, postayla yolluyorlar stickerı. bulgaristan’ınki sticker değildi yalnız, bir belge verdiler. ayrıca bazı ülkelerin tünellerini kullanınca da ayriyeten ücret ödedik.

    sırbistan avrupa birliği’nde olmadığından girişlerde güvenlik amaçlı bekletme-arama-sorgu yaptı. pasaportlarımıza bakan görevli kenara çekip beklememizi söylediğinden beri 30 dk geçti biz hala bekliyorduk. bazı araçlara direkt geçiş izni veriyor, bazılarının aracını da didik didik arıyorlardı ve biz tabi ki bu kadar beklemenin ardından ikinci gruba dahil olacağımızı anlamıştık. 4-5 memur ellerine eldiven geçirdi (hjshah) ve arabayı önlerine çekmemizi istedi. bagajdaki tüm bavulları masalara dizdik, memurlar hepsini açıp tek tek incelemeye başladı, benim makyaj çantama kadar. bu arada arabanın en ufak yerlerini bile aradılar. sonra yanımızdaki para miktarını sordular, en fazla 10 bin euro taşıyabiliyorsunuz kişi başı. daha fazla varsa el koyuyorlar ki okuduğumuza göre sırbistan sınırında 1 ocak 2020’den 21 temmuz 2020’ye kadar yapılan kontrollerde 5.4 milyon euro’ya el konulmuş. ingiltere’den yardım paralarını alan türkler hemen ülkeye getirmek istemiş büyük ihtimalle. neyse sonunda bizi saldılar, toparlanıp ülkeye girdik. bir de memurlardan biri türkçe biliyordu, türkçe konuştuk. o akşam sırbistan’da yemek yiyip yolun üzerindeki bir otelde kaldık.

    ertesi sabah (17 temmuz) kahvaltımızı yapıp yola devam ettik, bulgaristan sınırına yaklaşırken bir benzinliğe uğradık. ön camımızı silen tek benzinlik oydu! avrupa’dan geçişte yağmur hiç durmadığı için camlar hep temiz kalmıştı ama slovenya ve hırvatistan’da kirlenmişti bayağı. bulgaristan’da biraz sıra bekledikten sonra giriş yapıp vignette’ımızı aldık. bulgar’ın bozuk yollarından geçerek 6 saat sonra türkiye sınırına geldik. yine biraz sıra bekledik, giriş yaptık ve duty free’ye uğradık. aracın tüm belgelerine baktılar ve sigortası sadece avrupa’da geçerli olduğu için türkiye’de geçerli olan bir sigorta daha yaptırdık, 53 euro verdik. tüm bu girişte sigortayla vs. ile uğraşırken 1 saatimiz geçti ama nihayetinde türkiye’ye vardık. 2.5 saat sonra ise istanbul’da (avrupa yakası) evimizdeydik.

    en kısa ve sade biçimde anlatmaya çalıştım, umarım birilerine faydası olur. biz de yola çıkmadan önce büyük küçük demeden bilgi topluyorduk çünkü, bilirim. ama nedense burayı hiç okumamıştım.

    bu arada küçüklüğümden beri almanya’dan arabayla gelen gurbetçilere özenmişimdir, araba yolculuklarını çok severim, ben de sonunda bunu yaşadığım için çok mutluyum.

    sevgiler.
  • eğer maceracı ruha sahip bir gurbetçiyse, tüm yol boyunca göreceği farklı ülkelerden, şehirlerden, insanlardan birçok şey öğrenecektir.
  • kuvvetle muhtemel kici donmustur.

    (bkz: kici donmak)
  • adi bibendum'dur
  • her zaman eski yugoslavya daki guvensizlik ortamindan ve bulgaristan sinir kapisindaki rusvetci gumruk memurundan sikayetcidirler. hep te ferdi tayfur ve ibo kasetleri alinmiş, bavullari bir kez açilmis nedense hep cikolatalar alinmistir. *
    otoyollarin (bkz: otoban) ne kadar kaymak oldugunu anlatir, kapikule ye gelene kadar frene basmadiklarini iddaa ederler.
  • belki de türkiye'ye gelmeden önce avusturya, isviçre, yunanistan'da öylesine dolaşmak da isteyen; araba kullanmayı seven, pansiyonlarda kalan insandır.
hesabın var mı? giriş yap