• bir dönem halka, ahmet kaya'nın bir sözüymüş gibi duyurulan haber başlığı. oysa gerçek hiçte böyle değildir. hatta nebil özgentürk'ün, konuyla ilgili yaptığı bir ahmet kaya röportajını da yazalım tam olsun.

    ahmet kaya -bununla ilgili pek çok açıklama yaptım. fransa'da liberation, humanite gibi gazeteler bile yer verdi ama benim ülkem bundan haberdar edilmedi. yine de hala inanmak istiyorum; dürüst ve cesur insanların da olduğu bir ülke ise türkiye, yani türkiye böyle insanlar yetiştirdiyse onlar tam da şimdi göstermeliler kendilerini ve bu cümlelerimi aynen yayınlamalılar:

    dünyanın her yerinde ve her ülkesinde şerefliler ve şerefsizler vardır. türkiye halkı bunları bilir ve benim bütün bir halkı kastederek bu kelimeyi telaffuz etmeyeceğimi de bilir. ben sözünü sakınmayan bir insanım bunu da bilir. benim 64 milyon insana şerefsiz demeyecek kadar büyük bir yüreğin sahibi olduğumu da bilir, bilmelidir.

    kocaman bir halka şerefsiz demek de ayrıca kimin haddi ve hakkı olabilir? üstelik dünya görüşü, hayata olan inancı, halkın içtenliği ve mağduriyeti üzerine kurulu aykırı bir sanatçı bunu diyebilir mi? şerefsizlik üzerine atılmış o inanılmaz derecede kışkırtıcı manşetin altında, ellili yaşına yaklaşmış bir sanatçının içinde doğduğu ve yetiştiği kültürün parçası olduğunu, bu başlığı atanlar bilmiyor mu sanıyorsunuz? biliyorlar ama ne fayda!..

    benim bütün bir halkı kastederek şerefsiz demediğimi ve demeyeceğimi bilen ve bu kışkırtıcı başlığı atanların daha namuslu ve daha ahlaklı olmalarını dilemekten başka yapacak fazla bir şey yok. bu kocaman haksızlığı kime havale edeyim bilemiyorum..

    nebil özgentürk -peki kimler için şerefsiz dedin?

    ahmet kaya -avrupadaki bir konserimde malum magazin gazetecileri derneği ödül töreni'ne değinerek, kendime bir araba almıştım. 42 yıldır bu ülkede yaşadığım ve ürettiğim halde, bir açıklamamdan dolayı o ödül töreninde beni bir gecede vatan haini ve bölücü olarak nitelendiren bir kaç şerefsizin yüzünden, o arabayı keyifle kullanamadım bile dedim. ancak bu sözlerim 64 milyon insana şerefsiz demişim gibi çarpıtılarak lanse edildi.. daha ne diyebilirim ki?

    nebil özgentürk - ahmet kaya röportajı.. 1999 paris/fransa..
  • vakti zamanında kuponla tencere tapak verip reklamlarında "tencerenizi alırken gaztenizi unutmayın" şeklinde reklam yapan hürriyet gibi bir gazeteye karşı, ahmet kaya gibi bir adamı savunma ihtiyacı bile duymuyorum. fakat bu denli umursamaz bir tutumla pek çok kimsenin en hüzünlü, en sevinçli, en mutlu anlarında şarkılarını severek dinlediği birisi hakkında yalan manşet atma cesaretini kendinde nasıl bulabiliyor şaşırıyorum. eğer gerçekten bu kadar vatansever ve gözüpek bir yayın organıysa, neden insanları sömürenlerin, demokrasiyi ihlal edenlerin, memleket toprağını satarak parayı cebe atanların yakasına yapışmıyor? bırakın o kişiler hakkında "şerefsiz" veya "vatan haini" diye manşet atmasını, bunu dillendiren yazaralarını işten atmaktan bile çekinmiyor.

    bu dünyada onur, şeref, haysiyet gibi olgular varolduğu sürece hürriyet bu manşetin yükünün altından kalkamayacaktır.
  • (bkz: #10511078)
  • 2020 itibariyle ülkenin geldiği noktada ,ahmet kaya haklı çıkmıştır.
    bu ülke hırsızların,uğursuzların ve buna göz yumanların ülkesi olmuştur.
    mazlumun feryadı, adalet arayanın feryadı arşa değdi.
    ama ülke kafasını kuma gömmüş herşeyi görmezden geliyor.
    allah'ın en büyük laneti,
    kesinlikle bir kavmi helak etmesi değilmiş,
    allah'ın en büyük laneti adaletin olmadığı bir toplumda dürüst yaşamaya çalışmakmış.
    bunu geçte olsa anladım.
hesabın var mı? giriş yap