• türkiye'deki rock yapıyorum diyen bütün insanların yaptığı müzik..
  • (bkz: duman)
  • (bkz: duman)
    (bkz: seksendört)
    (bkz: zakkum)
    (bkz: gripin)

    ve kesinlikle

    (bkz: emre aydın)
  • en iyi temsilcisi ayna grubudur. özelikle sen unutma beni, gelincik, severek ayrılanlar, adı konmuş ayrılığın gibi şarkıları arabesk rock türünün en nadide örnekleridir.
  • arabesk ve rock ın uyumluymuş gibi gözükmesinin sebebi her ikisinin de isyan içermesidir. fakat burada önemli bir nokta vardır. iki müziğin isyanları için sebep olarak gördükleri şey artık ne denir ona bilmiyorum o farklıdır. rock hayattan esinlenir, anları anlatır, isyanı kendinedir, insanadır, hayatadır, sistemedir. arabesk ise daha kadercidir, bilinmez bir yerden yardım isteyerek isyan eder, bencildir başkasını başkasına şikayet eder, onu yargılar ve suçlu bulur. yani ikisi uyumlu değil aksine birbirlerine karşıttır. bir arada bulunamazlar. hele "arabesk rock ın doğudaki halidir" cümlesi hepten yalandır.
  • 90'lı yılların sonu itibariyle memleketimizde ortaya çıkan birtakım müzik gruplarının soundlarını nitelemek için kullanılan, kanımca literatüre geçmeyi haketmiş, lakin hakkınca tartışılamamış kavram. şöyle ki, rock müzikte yerel tınıların kullanılması kadar olağan bir hadise yoktur. isveç black metali, hatta son zamanlarda sıkça duyulan viking metali şık örneklerdir. hatta bir yerlerde country metal diye bir hadiseye de rastlamışlığım vardır ki, o da olur işte. genelinde ortak özellik, hakim metal veya türüne göre standart rock kalıpları üzerine, yerel melodilerin kullanılmasıdır. yani genelinde duyduğunuzda rock ya da metal ya da alt türlerden birine kategorize edebileceğiniz şarkılarda melodik farklılıklar bu "yerelliği" sağlar. ülkemizde bu yerel rock soundunun örnekleri moğollar veya ne bileyim barış manço'nun ilk dönemidir, örnekleri çoğaltabilirsiniz tabi. 1960'larda memleketimizde patlayan anadolu rock, genel olarak türkülerin modern armoni teknikleriyle cover'lanması ya da yapılan şarkıların melodik olarak türkü olmalarına karşın alt yapı ve çalma teknikleri açısından rock temelli olması ilkesine dayanmıştır kanaatindeyim. (ucunu başını toparlayabilecek miyim ben bu yazının endişesi oluştu içimde ansızın). ancak benim de bugün seksendört gibi bazı grupları kategorize etmek için kullandığım arabesk rock tanımı anadolu rock'tan çok farklı bir yere oturuyor. arabesk rock, benim gözümde, kullanılan rock temelli enstrümanları arabesk standardı enstrümanlarla değiştirip hiçbir notasına dokunmadığınızda hakan taşıyan'ın albümüne rahatça alabileceği şarkılardır, bu şarkıların sounduna verilen genel addır. armoni ve ritm açısından ne kadar rock kalıplarına dahi oturduğu tartışılır bir müzik ortaya çıkıyor sonuçta. şimdi sözleri, hayat felsefesini falan boşverelim, bunlar subjektif bakış açılarını keskinleştiriyor bu tartışmada, dünyadan grunge ve son dönem maroon 5 gibi gruplardan, ülkemizde ise duman'dan beslenen arabesk rock grupları gitarı birebir arabesk yaylıları gibi kullanıyorlar.tek gitar, bas ve davul standart ekipler...tek gitarın bu tarz kullanımı ister istemez şarkıyı farklı bir armonik kalıba veya çeşitlemelere taşıyamıyor. şöyle ki; pentagram'ın coverladığı uzun ince bir yol, en halis muhlis anadolu melodisi olmasına karşın, müzikal altyapısı itibariyle power metal'in en güzide örneklerindendir. davulun, basın, gitarların ve vokalin tarzı tamamen heavy metal standartlarıdır, melodi en hasından anadolu olsa bile.
    şimdi daha gider bu, ama tartışmak gerek. çünkü bence sevsek de sevmesek de farklı ve insanlar tarafından talep edilen bir müzik çıktı ortaya.
  • günümüz türk rock müziğinin genel adıdır aslında. bir iki örnek dışında, piyasaya çıkan bütün türk rock grupları/müzisyenleri bu müziği icra eder. tamamen arabesk melodiler üzerine hafif bir distortion, biraz davul ekleyince adı rock oluyor. çıkarın o distortion'ı davulu, yerine keman ve darbuka ekleyin verin hakan taşıyan vesaire okusun.
  • aynısının arabesk pop versiyonu da vardır. (önemli temsilcisi: sezen aksu) özetle hadisenin özü kullanılan müzikal araçlarda değil sözlerde gibi. yandım bittim, mahvoldum, kedim bile yok, çok zavallıyım, lütfen acı bana falan içerikli şarkılardır. diğer yandan arabesk rock müzik yapanlar gibi bir liste olsa erkin koray buraya uymaz. erkin koray işin duygu sömürüsü kısmında değil.
  • bir dönem memleketi kasıp kavuran müzikal tarz.
    gerçi tarz mı, değil mi o bile pek tartışılmadı. ama gerçek olan şu ki rock müziği arabesk melodilerle ve arabesk müzikte kullanılan çalgılarla harmanlayan bir dolu grup albüm çıkardı zamanında. yetmedi şarkı sözlerinde de bariz arabesk sözler yazıldı. isyan, keder, terkedilmişlik, çaresizlik en çok işlenen konular oldu bu şarkılarda. bu tarzın en önemli grupları da bana göre; 84, çamur, hayko cepkin, ismail ykdır.

    http://www.youtube.com/watch?v=m9pscic-8ss
hesabın var mı? giriş yap