• bu bayram öncesi ford ranger aracıma taktırdığım ve bayram tatilinin inanılmaz geçmesini sağlayan mobil evdir. araç tavanına kapıdan takılan ara atkı aparatları ile monte edilmektedir. 400 kiloya kadar taşıyabilir ki daha büyük modellerde sanırım ekstra destek yapılıyordur. çadır zaten 58 kg olunca takması vs. çok kolay oluyor. benim tercihim gipsy marka cadırdan yana oldu. üst kısmı cam tavan gibi olmasından dolayı midnight serisini tercih ettim. gece yıldızları seyretmek baya efsaneydi. kurulum olarak 3-5 dakika arasında sürüyor kapatma ise 7-8 dakika cıvarında. çoğu şey düşünülmüş altta kabinli olarak aldığım için giyinme soyunma vb. ihtiyaçları çok rahat hallettik. jack russell köpeğimizle monalisa beraber 7 gün boyunca kafamıza neresi eserse orada kaldık. bundan sonrası içinde bolca rota oluşturduk. normal çadıra nazaran yukarıda olması, içinde visco benzeri yatak olması gibi artıları sayesinde kamp olayında çıtayı çok yukarılara çıkarttı. çok araştırdığım için bilgi almak isteyen olursa mesaj kutumu yeşillendirebilir. bu kısa bayram tatilinden yapmış olduğum videoyu izleyip fikir sahibi olmak isteyenler buradan izleyebilirler.
  • bayram öncesi kütahya menşeili zümrüt çadır’dan 150 x 220 olan versiyonlarından fiat egea marka aracıma taktırdım. 2,5 yaşındaki oğlumuzla 3 kişi hiç zorlanmadan istediğimiz yerde konakladık. zifiri karanlık yerlerde bile insan kendini güvende hissediyor. çadırın 4 yanında penceresi var oldukça güzel ve kullanışlı, üstelik kendinden yataklı olduğu için harika bir uyku çekiyorsunuz.
  • konuyla ilgili bildiklerimi paylaşayım:
    öncelikle satılan araç üstü çadırlar yerli üreticiler tarafından üretiliyor. araç üstü çadırları genel olarak 2 kategoride inceleyebiliriz.
    1- naylon branda ile üstü örtülen çadırlar.

    naylon branda ile üstü örtülen çadırlar nispeten daha hesaplı ve daha geniş kullanım alanına sahiptir. yana ya da arkaya doğru katlanarak açılırlar, aracın dışına doğru uzanan bu parçanın etrafı da kapatılarak zeminde de kapalı bir alan elde edilebilir.
    belli başlı üreticileri buraya koyuyorum, ilgilenenler tüm alternatifleri değerlendirsin: ( başka markalar öğrenirsem eklerim)
    - gipsy çadır
    - zümrüt çadır
    - gezz camp çadır
    - mart camper

    2- port bagaj şeklinde fiber kabuğun içinden çıkan çadırlar.
    benim ihtiyacıma daha uygun olanı bu sınıf gibi görünüyor. bu iki sınıfı kıyaslarsak, 1. kategori daha uzun tatil ve kamp yapanlar için, 2. kategori hadi gidip 2 gün kamp atalım diyenler için daha uygun görünüyor. 1. kategorinin en büyük dezavantajı çadırın toplanması nispeten daha uzun sürdüğünden kamp alanına yerleştikten sonra arabayı kullanma imkanınızın neredeyse kalmamasıdır.
    bu tür çadırları da kendi içinde kategorize edelim:
    2.1. yana açılıp genişleyen çadırlar,
    2.2. yukarı doğru açılarak iki kabuk arasına yerleştirilen çadırlar,
    2.1. modeli daha geniş kullanım alanı sunmaktadır, kabuk genellikle yana doğru açılır, diğer tarafa doğru dışa uzayan bir bölüm olur, bu şekilde daha büyük bir kullanım alanı elde edilir.
    2.2. modelinde kabul dümdüz yukarı açılır ve üst ve alt kabuk arası çadır olarak kullanılır. avantajı 4 tarafı da açıktır, her yeri görebilirsiniz.
    yine bildiğim üreticileri paylaşayım:
    - firecraft camper: yeni üretiliyor, farklı bir tasarıma sahip.
    - freecamping
    - mart camper
    - mekik motors
    - crawler
    - excellent camp
    - brothers camp
    - camp alpino
    bu üreticilerin instagram adreslerini ekran görüntüsü olarak ekliyorum, biliyorum kullanışlı bir ekleme metodu değil ama telefondan bu kadarını yapabildim.
    görsel
    görsel

    satın alma sonrası edit:

    mekik motors otak 360 satın aldım.
    artıları:
    -kabuk doğrudan yukarı doğru açılıyor, çatı fiber. yağmur, kar gibi zorlu hava koşullarında yapılacak kamplar için güven veriyor.
    - merdiven çadırdan ayrılarak içeri alınabiliyor. gece güvenlik anlamında artı.
    - malzeme kalitesi iyi. tüm fermuarları kapattığından gündüz dahi zifiri karanlık oluyor. kumaş dayanıklı görünüyor.
    eksileri:
    - iç ölçüler 192*130 cm. çok büyük sayılmaz ama yeterli.
    - işçilik kalitesi vasat. sağdan soldan ipler sarkıyor, fiber kabuğun dışında boya çatlakları var.
    - firma söz verdiği tarihte teslimatı yapamadı, teslimat gecikti.
    - söz verildiği üzere çadır içerisinde tavan filesi olması gerekirdi ancak olmadığını gördüm. göndereceğiz dediler ama pek umudum yok.
    son olarak denizli thunders camp, mekik motors çadırlarını satıyor. stoklu çalıştığı için elinde çadır var, önceden aldığı için fiyat avantajı da var. doğrudan mekik motors'tan almak yerine onlarla iletişime geçmek daha sağlıklı olacaktır.
    fiyat bilgisi de paylaşayım: pazarlıksız 8.500 tl fiyat verildi mart/2021 tarihinde. aracın üstüne monte edilecek ara atkıya da 650 tl fiyat verildi.
    toplam 8.000-8.500 tl arası bir fiyata anlaşıldığını gördüm.
    mekik motors'tan çadır almak isteyenlerin dikkat edeceği diğer nokta da şu; firma fatura kesmemeye meyilli. buna da dikkat etmenizi tavsiye ederim.

    2. yaz bitişi sonrası edit:

    bir detay daha ekleyeyim:
    araç üstü çadır, 100 km'de ortalama 1 lt yakıt artışı, rüzgar sesi, yüksek hozlarda ciddi konfor kaybı sonuçları doğuruyor.
    sürekli aracın üstünde olduğundan yıllık yaptığın km* 0,01lt* yakıt bedeli hesabını yaptığında araç üstü çadırı taşımamın maliyeti ortaya çıkıyor. örneğin benzinli aracım için: 15.000*0,01*40= 6.000-tl
    bu tutarın karşılığı, yaptığınız kamplara değer mi takdir sizin.
    benim için bu yaz sıfır kampla geçti, bu yüzden doğrudan bu maliyete ve konfor kaybına katlanıp karşılığını almamış oldum.

    not: tiguan ve benzeri suv araçlar çadır ile birlikte 2 mt'ye yakın yüksekliğe sahip oluyor. dolayısıyla bazı kapalı otoparklara giremiyorsunuz.
  • hoşuma gidiyor ama..

    bastonla yürüyen ortopedik engelli olduğum için inip çıkması benim için zor,
  • yakın gelecek planlarım arasında en çok sahip olmak istediğim şey.

    kendilerine çok imrendiğim bir çekirdek aile var, bir tane çocuklarını doğayla iç içe büyütüyorlar, istanbul’un orta yerinde oturan iki beyaz yakalı olmalarına rağmen. çocuk bebekliğinden beri her fırsatta doğada, ormanlarda. şimdi de araçlarına bu çadırdan taktırmışlar, haftasonları nereye isterlerse oraya gidiyorlar.
    ilişkide uyum, ilgi alanlarının ortak olması ne kadar önemliymiş onlarda görüyorum.
  • almanya’da çok yaygın olan çadır türü, sadece araç üstü çadırda yaşayan ve başka evi olmayan insanlar var almanya’da. çok farklı bir yaşam tarzı, minimalist yaşamayı isteyen ve deneyimlemek isteyenler için güzel bir ön deneme olabilir.

    biz de bu özgürlük hissini ve haftasonlarında farklı yerlere daha rahat giderilmek adına tercih ediyoruz.

    biz autohome’dan grand tour 360’ı tercih ettik. nedeni de her yerininin sineklikli cam olması ve daha havadar olması. böylece daha ferah bir hissi oluyor.

    merak edenler için şuraya birkaç fotoğrafını bıraktım
  • son yıllarda oldukça populer olan kamp ekipmanı.

    bildiğim ve yaygın olan markalar: crawler, brotherscmap, mekik motors, zümrüt, freecamping, gipsy, gezz... daha farklı markalar da vardır elbet.

    yerli üretim olanları tercih edilebilir. hakikaten güzel iş çıkartıyorlar.

    edit: çadırlar fiber kabuk olanlar ve brandalı olanlar olmak üzere ikiye ayrılıyor diyebiliriz. fiber kabuklu olan çadırlar diğerlerine oranla neredeyse 2-2,5 kat pahalı. en bilinen markası brotherscamp'ın güncel fiyatlarına bakın 15 bin tl yi buluyor. değer mi? bence değmez. 5-6 bin tl ye brandalı modeller düşünülebilir. en nihayetinde çadır alıyorsunuz, temel fonksiyonları aynı. çadırla başlayanlar genelde sonradan karavana geçiyor, çok da abartmamak lazım.
  • roof tent olarak adlandırılan, birkaç versiyonu olan çadır çeşidi.

    port bagaj formatında olanı bana en mantıklı geleni açıkçası. uzun zamandır araştırdığım bir konu. türkiye'de de üretilmeye başlanmış yakın zamanda. sanırım fikir avrupa kaynaklı. araç üstü bagaj sisteminde kullanılan atkıların üzerine yerleştirilen bu kafesvari çadır, ortalama 2 metre uzunluğunda, 1 metreden biraz uzun ene sahip ve 1 metre kadar da yüksekliği oluyor. içerisinde 2 kişinin rahatlıkla sığdığını belirtiyorlar, bana kalırsa da sığılır ama ne kadar rahat olur ona bir şey diyemem.

    yaptığım tatillerde günlerce araç içinde uyumuş biri olarak söyleyebilirim ki çok güzel bir alet bu. üstelik aracın üzerinde kapalıyken ağırlığı 50-60 kg olduğu için kullanılmayan zamanlarda da çıkarmaya gerek yok bana kalırsa. üstelik port bagajın bile görüntüsünü seven biri olarak buna sahip olsam hayatta çıkartmam sanırım arabanın üstünden.

    türkiye'de fiyatlar hemen hemen 5 bin tl civarında geziniyor. özellikle port bagaj tipinde olan için söylüyorum. 4 ile 6 bin tl arası bir fiyat aralığında satın alınabiliyor.

    bana öyle geliyor ki ileride bu kiralanan bir olaya dönüşecek. neticede insanın bu alete senede birkaç kereden fazla ihtiyacı olmaz. hatta genel kullanıcılar için 1 kere. fakat alet senede bir kere kullanmaya göre pahalı. hele ki piyasada bilinmeye başlandıktan sonra şişecektir fiyatı. çeşitleri ve kişiselleştirilmiş versiyonları çıktıkça suyu da çıkacaktır hatta. hal böyleyken herkes buna sahip olamayacak, birileri de haftalık kiraya verecektir bunu. plastik ve tenteden oluşan bir mekanizma neticede. üstelik 5 bin tl ödemek yerine çok az bir fiyata konaklama maliyetini ortadan kaldırmış olacaksınız. birileri düşünsün bunu.

    (bkz: ortaklık için yeşillendir güzel kardeşim)
  • çok basit birkaç parçadan oluşmasına rağmen en ucuzu 6 bin lira civarına satılan plastik aksam. malzemeyi küçümsemeyeyim ama kesinlikle bu fiyatlandırmanın ürünü değil.
  • otomatik ve manuel kurulum modelleri ile 3-4kişilik(aslen 2 kişilik) kapasiteye sahip, manuel modelleri dahi rahat kuruluma sahip olan, aslında off-road araçlarda kullanılan ancak her tip araca uyarlanabilen mükemmel çadır.

    fiyatları her ne kadar fazla olsa dahi, keşke yaptırsam dediğimdir.

    bir kaç örnek;
    countryman

    jimmy

    disco

    bir hilux üzerinde kapalı hali
hesabın var mı? giriş yap