• (bkz: tutmayın küçük enişteyi)
    bırakın çeksinler, biraz daha istanbul'un reklamı olmuş olur.
  • geç bile kalmışlar, nefretlerini bir şekilde kusmaları gerekiyordu.
  • ulus bilincinin popülerleşmesi adına gayet normal bir durum. her ulusun "ötekileri" vardır. tarihsel ötekileri, dışsal ötekileri ve içsel ötekileri vardır. arapların tarihsel ötekisi de osmanlı hanedanıdır. yüzyıllarca adamları yönetip çivi çaktırmayı dahi öğretmemişsin. normal bunlar. (yani, onların vergisini alıp zerre katkıda bulunmamışsın). senin tarihsel ötekinin bizzat araplar olması gerekiyorken onları başına çıkarırsan daha çok "ihanet" masalı anlatırsın. küçük çıkarların peşinde koşup tarihsel gerçekleri göz ardı edersiniz daha çok "şaşırırsınız".

    edit: şu cehaletin özgüveni ifadesi klişeleşti ama somut bir gerçek aynı zamanda. osmanoğlu hanedanı için mesele kendine itaatti. türk ulusal bilincinin hanedana itaatle bir alakası yoktur. çünkü hanedan için aslolan "kulluktur". yani, malın da, namusun da, mülkün de sultanındır. ne bireysel varoluşun ne de itiraz hakkın vardır. aidiyetin ulusal değil, hanedanadır. ayrım yapmayı bilecek kapasiteye ulaşmadan yorum yaparsanız demagojiden fazlasını yapmamış olursunuz.

    edit2: memlükler üzerinden araplara vuranlar çok olmuş. önyargı ile baktığımız bir tarih var. batılılar da bize önyargı ile baktığında bu yüzden şikayet etmeyelim. araplar memlük elitlerinden illallah etmişlerdir fakat kendi aralarındaki hizipleşme yüzünden karşı gelemediler uzun bir süre. en son da, memlük elitini fransızların da desteğiyle ezen kavalalı mehmet ali zorunlu askerliği getirip tekel uygulamasıyla tarımsal ürünleri yok pahasına alınca bir tepki ortaya çıktı. mehmet ali'nin fransız bakanları da olan yönetici sınıfına karşı da ayaklandı araplar, ingiliz yönetiminin yanı sıra. son nokta, abdülnasır ile 1950lerin başında geldi. abdülnasır'ın devirdiği kral kavalalı soyundandı. kavalalı hanedanı da, osmanlı'daki düyun-u umumiye'ye benzer bir mali ve politik çöküşle meşhurdur. süveyş kanalı hisselerini borçlar karşılığı satan da bu hanedandır. yıllar sonra 1956'da çıkan süveyş krizinin ana sebebi "kanalın millileştirilmesi"ydi. yani, tarihsel koşulları ele almadan toplulukları suçlamak da bir tür zaaf göstergesidir.

    edit3: osmanlı, kutsal topraklar dışında arap topraklarından vergi de asker de alıyordu: şöyle ki, bu toprakların büyük kısmına osmanlı'nın doğrudan bir nüfuzu söz konusu olmamıştır (aslında çoğu bölgeye doğrudan nüfuz etmedi osmanlı batı anadolu ve balkanlar dışında ya neyse) eyaletler olarak merkeze bağlı bu bölgelerden osmanlı yıllık vergiler alır, savaş durumlarında orduya destek alırdı (eyalet orduları olarak). unuttuğunuz nokta, osmanlı'da millet sistemi, modern anlamdaki uluslar bazında değil, dinler bazında işlemekteydi (son döneminde gayrimüslimler için mezheplere kadar indi, katolik milleti gibi): gayrimüslimler ve müslümanlar olarak. osmanlı da askerlik yani silah tekeli ve yönetim tekeli müslümanlara hastı. yani, "dar'ül islâm"da yöneten ve silah sahibi olan müslümanlardı. öyle arap türk ayrımı yoktu (hicaz dışında). bana osmanlı oradan vergi almıyordu diye gelmeyin; alıyordu hem de nasıl. son dönemde de, mısır, kavalalı ile zorunlu askerliğe geçtiğinde, zaten sefaletten kırılan halk askere gitmemek için kendini sakatlıyordu. sizin mantığınıza göre suriye, mısır arap değil.

    edit4: acı ama gerçek, osmanlı hanedanı için türk de arap da bir asker deposuydu. sadece de bundan ibaretti. ulusal irade ile hanedan iradesini karıştırmayın.
  • güzel bir dizi olacak gibi duruyor. çünkü oyuncuların giydikleri kostümler digimon çizgi filmindeki karakterler gibi parlamıyor. bir tarihi dizide kostümler ne kadar doğal duruyorsa o yapımın başarılı olduğuna dair bir ön yargım var.

    diğer yandan çeksinler güzel. hatta bizim tvler de yayınlasın. bizimkiler hala imparatorluk devrinin kapandığını, ulus olmayan milletlerin yaşayamayacağını kabul etmek istemiyor. hala 1600'lere dönüp, türklüğü öldürüp ümmet sistemine geçmek derdindeler. belki suudlar, mısırlılar bizimkilerin başına vura vura gerçeği kavratabilir. gerçi sanmıyorum ama bakalım..
  • neden memlük dönemini anlattığını merak ettiğim dizi. memlükler bir türk devletidir. hatta isminde türkiye kelimesi geçen ilk devlettir. neticede memlük - osmanlı mücadelesi bizim kendi aramızda geçmiştir. ha evet yönetilen kesim araplardan oluşur. ne yapalım siz de kendi kendinizi yönetseydiniz allah'ın bedevileri. böyle bir proje bildiğin saçmalıktır.

    eklemezsem çatlarım; kudurun oğlum. yıllarca yönettik sizi. başınızı kaldırdığınız an vurduk kafanıza. liderlerinizi istanbul'da astık. istediğiniz kadar dizi çekin.

    gelen mesajlar üzerine edit; memlüklerin resmi adı ed-devletü't-türkiye'dir. ilk defa isminde türkiye ifadesi geçen diyorum, cahiller; ama goktork dovloti vor diye mesaj atıyor. eheheh.
  • din kisvesi adı altında emevi geleneğini ülkeye aşılamaya çalışanlar az kafası çalışan bikaç bedevinin çıkıp anlattıklarını ideoloji gibi benimseyip uğruna bilim felsefe gibi zamandan bağımsız değerleri yok edenler türk değerlerini benimsemeyenler hatta yok sayanlar cumhuriyeti hilafetin kaldırılmasını arap kardeşlerimizle aramıza çekilen ingiliz perdesi olarak görenler... bu gençlik var oldukça rahat nefes alamayacaksınız
  • arap seviciler ne düşünüyor acaba?
  • dizinin yönetmeni ingiliz (bkz: peter weber). kendisini (bkz: girl with a pearl earring) ve (bkz: hannibal rising) filmlerinden hatırlarsınız. yapımcı firma ise pek tanıdık. (bkz: hz.ömer) dizisi ile bir ramazan ayında gündemimize girmişti. yayıncı kanal ise pek tabi atv idi.

    araplaşan türkiye göz önünde bulundurulduğunda işler ilginçleşecek. diriliş ve kuruluş gibi dizilerle karşılaştırılmaması gereken bir iş. tarih bilgisi sıfır olan yerli yapımcılar dizilerinde neyi nasıl işlediklerini bilmedikleri için bir takım yerlere parmak sokmuş laf uzatmış olmaları muhtemel. prodüksiyon kalitesi açısından ise bu iş, ülkemizde ki janrlara nal toplatır.

    vikingler'i, game of thrones'u izleyerek diyalog metni çıkaran, çıkaran mı? bildiğin srt dosyaları üzerinden temin edip tercüme eden türk yapımcılar bu diziyi de sıkı bir şekilde takip edecek ve yine bir şeyler öğrenip uygulayacaktır.

    (bkz: bae) ile bozulan ilişkiler göz önüne alındığında projenin tepki mahiyetinde ortaya çıktığı ise aşikar.

    edit: düzeltme
  • tanıtımı fena değil, izlenebilir. hem din kardeşlerimiz gözünden nasıl göründüğümüzü anlamak açısından faydalı olur.
hesabın var mı? giriş yap