• bulunduğu bölüm komisyonları adı altında sekreterlik, asistanlık adı altında amelelik yaptırılan mesleğe sahip kişidir.

    50d'li ise doktor olduğu gün işsiz kaldığı gündür. ilerisi için hiç bir plan yapamaz çünkü kriterler (kalite için güncellenenler hariç) sürekli yök'ün ve rektörlüğün keyfine göre değişmektedir.
  • bunun en sevmediğim tipi işgüzar olanı. sanki 3-5 yıl önce öğrenci değilmiş gibi davranan nazi askerleri var. bir tavırlar, sınavlarda böyle bir kasılmalar ben kopya çektirmem kafaları, soru sorunca cevap vermeyen geçiştiren filan. bir gün cidden kafam atıp “sen kimsin aq?” diyeceğim. sonucu hoş olmayacak. büyük bir bir kısmı da cidden çok ama çok boş adam.
  • üniversitede öğrenciykenonlara pre-öğretim üyesi derdim bana sinir olurlardı. aslında çilekeş bir dönemdir, hocalarının emir eri gibi çalışırlar, o sırada tüm örselenmiş egolarını öğrenciler üzerinde çıkarırlar. ancak zamanlar olgunlaşıp öğrenci dostu olabiliyorlar.
  • saçma sapan hocalara veya saçma sapan öğrencilere denk gelirlerse vay haline bu görevdekilerin.
  • eğer önünde dr. ünvanı yoksa, 3-5 yıl önce değil; halen öğrencidir.

    sayıları az olsa da bazı araştırma görevlilerinin kendisi bile bu bilgiyi hatırlamadığı için, bilmeyenlerin haklı bir tarafı var.
  • geçen yıl tez danışmanım tarafından teklifini aldığım akademi piramidinin en alt basamağı. biraz böyle arada derede kalmış bi pozisyon. hem öğrencisin hem çalışan. (zira başvurabilmek için yüksek lisans veya doktora yapıyor olmak lazım, yüksek yapıyorsanız sonrasında doktoraya geçmelisiniz ki statünüz devam etsin) ben şahsen hayatım boyunca makalelerle, çevirilerle uğraşmayı pek cazip bulmadığımdan kabul etmedim. zaten kadro olayı çok zor, bu da sözleşmeli olan bişey. sözleşme de öğrencilik durumu devam ettiği sürece geçerli. yüksek lisans ve sonrasında doktorayı tamamlayıp devam etmek isteyince eğer kadro yoksa araştırma görevliliği statüsü bitiyor. bi yerde kadro açılırsa ve tabi ki sınavları filan halledince devam şansı var ama zor. inanç, sabır ve biraz da şans ve torpil gerekiyor.
  • türkiye'den ayrılmayıp "okulda kalayım, hem bilimsel araştırma yapayım hem para kazanayım; hayat ne güzel vapurlar filan..." diye düşünen öğrencilerin büyük kısmının girmeye çalıştığı fakat hatırı sayılır bir çoğunluğun ya bir yerlerde dayısı olmadığından ya da böyle şeylere tenezzül etmek istemediklerinden torpil parkurunda elenerek uzaktan bakmak zorunda kaldıkları bir kadro çeşidi.

    hâlâ bileğinin hakkıyla bir yerlere gelebilen insanlar var tabii ama ne yazık ki sayıları günden güne azalıyor.
  • etrafınızdaki insanların "bir dayın yoksa başaramazsın" dediği ve inatlarına, dayım olmadan, çalışarak alacağım unvan. yani, umarım.
  • memurlar.net tarafından ilk defa lehlerine bir haber yapılan akademisyenlerdir.

    --- spoiler ---

    doktora yapan araştırma görevlisi yeşil pasaport alamıyor

    2914 sayılı yükseköğretim personel kanununa göre engelleyici bir düzenleme bulunmamasına rağmen araştırma görevlilerine 3 ve üstü kadro dereceleri tahsis edilmiyor!

    bildiğiniz gibi, 2914 sayılı yükseköğretim personel kanunu'nun amacı 2547 sayılı yükseköğretim kanununda yer alan öğretim elemanları tanımına giren personeli sınıflandırmak, aylıklarını ve ek göstergelerini düzenlemek, derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesinin şekil ve şartları ile sosyal haklardan yararlanma, ek ders ücreti, üniversite, idari görev ve geliştirme ödeneklerinin miktarını tespit etmek, emekli ve yabancı öğretim elemanlarının sözleşmeli olarak çalıştırılma usul ve esaslarını belirlemektir.

    bu çerçevede, profesör, doçent, doktor öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarında bulunan personelin ek göstergeleri ve kadro derece aralıkları mezkür kanuna ekli ek gösterge cetvelinde düzenlenmiştir.

    öte yandan, 06 mart 2018 tarihli resmi gazete'de yayımlanan 7100 sayılı yükseköğretim kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde yardımcı doçent kadroları kaldırılarak doktor öğretim üyesi; uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadroları da iptal edilerek öğretim görevlisi olarak değiştirilmiştir.

    yapılan bu düzenlemeler sonucunda, 2914 sayılı kanuna ekli ek gösterge cetvelinde sadece kadro unvanlarının isimleri değiştirilmiş, kadro derece aralıkları ve ek göstergeler ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.

    https://www.memurlar.net/…ocuments/831261/adele.jpg

    tablo incelendiğinde, aynı başlık altında yer alan öğretim görevlisi ve araştırma görevlilerinin kadro derecelerinin 1 -7 aralığında olduğu, 1 inci dereceden maaş alanların 3600, 2 nci dereceden maaş alanların 2700, 3-7 arasında maaş alanların ise ek göstergelerinin 2300 olarak gözükmektedir.

    ancak, yıllardan bu yana gelen uygulamada üniversitelere mülga 78 sayılı yükseköğretim kurumları öğretim elemanlarının kadroları hakkında kanun hükmünde kararname çerçevesinde ihdas edilen araştırma görevlisi kadrolarının derece aralıkları 4-7 arasında olmuştur. yasal bir engel olmamasına rağmen hiçbir üniversiteye 3 ve üzeri derece araştırma görevlisi kadrosu ihdas edilmediği gibi halihazırda görev yapmakta olan araştırma görevlilerine dolu kadro derece değişikliği yolu ile de kadro tahsis edilmemiştir.

    diğer taraftan, 7100 sayılı kanunla 2547 sayılı yükseköğretim kanununun 36 ncı maddesinde yapılan düzenleme ile birlikte doktorasını tamamlayan araştırma görevlilerine derse girme hakkı verilmiş olup, haftada oniki saati aşan ders görevleri için haftada on saate kadar 2914 sayılı kanunun 11 inci maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde öğretim görevlileri için belirlenmiş olan ek ders ücreti, gösterge rakamı üzerinden ek ders ücreti ile sınav ücreti ödenebilmektedir.

    bu açıdan değerlendirildiğinde, doktorasını tamamlamış araştırma görevlileri derse girerek ders ücreti ve sınavı ücreti alabildikleri için öğretim görevlileri ile eşdeğer sayılmıştır. fakat, kadro derecesi açısından bakıldığında ise adaletsiz bir değerlendirme yapılmaktadır. öğretim görevlileri 1 inci dereceye kadar inebilirken, araştırma görevlileri 4 üncü derecede bekletilmektedir.

    norm kadro uygulamasının başlaması ile birlikte kadro bulmanın her geçen gün zorlaştığı ülkemizde, araştırma görevlilerinin en azından 1 inci dereceye kadar inebilmelerine imkan verilmesinde yasal olarak hiçbir engel bulunmamaktadır. 2 sayılı genel kadro ve usulü hakkında cumhurbaşkanlığı kararnamesi çerçevesinde üniversitelerin dolu kadro derece değişiklik tekliflerinin kabul edilmesiyle hem halihazırda görev yapan araştırma görevlilerinin özlük haklarında iyileştirme hem de 5682 sayılı pasaport kanunu çerçevesinde yeşil pasaport almalarının önü açılabilir.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap