• moda denilen hastalığın sonucu mu nedir bilmiyorum ama günümüzde üretilen mobilyalar, beyaz eşyalar, teknoloji ürünleri vb. gibi eşyalar maalesef eskiye nazaran daha az dayanıklı oluyor. bunun örneğini bugün de bu leydi 170'de görüyoruz. bir çok evde yıllarca kullanılmış ve hala da kullanılan efsane bulaşık makinesi.

    (bkz: nokia 3310)
  • var olan en iyi bulasik makinesi. 2012de evlenirken bosch un iyi bir modelini almistim. leydi porscheyse digerleri at arabasidir. etraftaki ornekleri dahil ederek soyluyorum.
  • ülkemizde kullanılan ilk bulaşık makinelerinden. henüz ekolojik a+++ makine diye bir kavram olmadığı için su faturalarında büyük payı olduğu iddia edilirdi. bol su ile yıkadığı için bu makineden çıkan bulaşıklar tertemiz olurdu. bu nedenle bulaşık makinesini yenileyen ev hanımlarının unutamadıkları aşkıdır.
  • 20 yıl çalışan, bozulmadığı halde annem tarafından eskiciye 20 tl ile 2 sene önce satılan sapasağlam makinaydı.
    zamanında bu makinede tasarruf amacı düşünülmemiş, şimdinin makinalarına göre, bolca su ile gıcır gıcır yıkayan makineydi. ayrıca üşengeçlikten deterjan almayan ben yaz tatili boyunca deterjansız kullandım, bir tane sararan bardağım, kirli çıkan bulaşığım yoktu.
  • benimle aynı yaşta olan* ve hala tıkır tıkır çalışan makina. evdeki tüm beyaz eşyalar kaç kere yenilendi ama bu emektar ölmemekte kararlı. dile kolay tam 22 sene. garantisi süresi dolar dolmaz zortlayan günümüz makinalarına ibret olsun diye üretilmiş.
  • 1996 aldığım arçelik ürünlerini geçen hafta sırf zikimin keyfine yine arçelik ile degistirdim. niye arçelik diyenlere de sektirin gidin diyorum.
  • efsane bulaşık makinesidir. makinenin kapağı açık haldeyken iç kısımın sağ üst bölümünde görülebilecek olan bandrolde “siemens lisansı ile imal edilmiştir.” ibaresi yazmaktadır.

    edit: dsozutok uyardı. parçaların siemens olmayabileceğini söyledi. araştırıp kesin bilgi bulabilirsem paylaşacağım.
  • sadece bulaşık makinesi değil, böylesi gaddar makineler genel anlamda artık üretilmiyor. ancak bunun sebebi "bozulsun ki yenisini alsınlar" stratejisi değil.

    eskiden tank gibi bir makine yapmakla "idare eder" seviyede bir makine yapmak arasında maliyet anlamında çok büyük bir fark yoktu. çünkü ikisi için de aşağı yukarı aynı işçilik ve malzeme gidiyordu. bu durumda kimse uydur kaydır beyaz eşya üretmeye tenezzül etmiyordu, çünkü kimse üç kuruş daha ucuz olduğu için uyduruk makine almıyordu. beyaz eşya doğası gereği pahalıydı. bilen bilir, seksenlerde bir aile için beyaz eşya ciddi bir yatırımdı.

    sonra çin üretim sektörünü radikal biçimde değiştirdi. "idare eder" parça ve makineler "kaliteli" muadillerinin onda biri fiyatına üretilir oldu. tamamen kalite odaklı çalışan ve görece verimsiz üretim yapan batı menşeili firmalar, bu fiyat baskısı karşısında hızla pazar kaybettiler ve adapte olmaya zorlandılar. içlerinden birkaçı üretimi çine kaydırdığı için hemen hepsi aynısını yapmak durumunda kaldı. adı alman, kendisi komple çinli makineler sektörü domine etti.

    bugün leydi 170 tarzı makineler üretemezsiniz, çünkü satamazsınız. arçelik, samsung, siemens, bosch... kalite ve fiyat olarak birbirlerine yakın durmak zorundalar, çünkü rekabet çok çetin. zaten 20 sene çalışacak makine yapsalar bile kimse o makineyi 20 sene kullanmak istemiyor, çünkü teknoloji ve tasarım çok hızlı değişiyor.

    istisna miele tarzı markalar. hiçbir maliyetten kaçınmadan makine gibi makine imal ediyorlar. günümüzde bir nevi fetiş objesi muamelesi görüyor ya da statü simgesi olarak kullanılıyorlar. bu yüzden 40.000 liraya fırın, 50.000 liraya buzdolabı satabiliyorlar. böylesi fiyatlarla sürüm elbette rakiplerine göre çok çok düşük. ancak niş diyebileceğimiz kategoride kalan bu firmalar sektörü ne kadar temsil eder tartışılır.
  • ailemin 1992 yılından bu yana aktif olarak kullandığı bulaşık makinesi.

    hatta an itibariyle bulaşık yıkamaktadır.

    şimdi anneme sordum, babamın 600 lira olan memur maaşının tam yarı fiyatına satın almışlar.
    adamcağız bu yılbaşı emekli oldu lakin aldığı bu bulaşık makinesi 26 yıldır tıkır tıkır çalışmaya devam ediyor.
  • efsanelerin efsanesidir. bulaşık makinesinde, bir devrin değil her devrin lideri ve ölümsüzüdür.

    annemin ve benim yükümüzü çektikten sonra şimdi emekli hayatını ananemde köyde geçirmekte, sessiz sakin hayatına devam etmektedir.

    son sözü, evime gelen arçelik servisine bırakalım: "abi, her gün onlarca eve girip çıkıyorum. arıza için gittiğim tüm makineler yeni üretim. daha bir gün, şu leydi 170'e gittiğimi hatırlamıyorum. en son ne zaman gördüğümü de hatırlamıyorum. teknoloji ilerliyor ancak siz değil biz kazanıyoruz..."
hesabın var mı? giriş yap