• ilk entrysi ben olayım istediğim, islay adası'nın göz bebeği, ardbeg damıtımevi'nin şaheseri single malt scotch.

    öncelikle, "ugedal" diye okunur. keltçe "karanlık ve gizemli" anlamına gelmekte. hakikaten ismi bile muhteşem seçilmiş, cuk oturtulmuş bir edisyon.

    alkol oranı 54,2 derece olmasına rağmen ham alkol tadı veya kokusu almanız -hele ki bardakta bir 10 dakika bekletirseniz- neredeyse imkansız. isli, floral, kompleks, yağlı ve dolgun, kısaca çok derin, muhteşem ötesi bir nimet!

    takipçileri için:jim murray abimiz de övgülere boğmaktadır kendisini.
  • ardbeg uigedail, iskocya'nin ıslay bolgesinde uretilen bir whisky turudur.
    ıslay whiskylerinin buyuk bir fan'i oldugumu soyleyemem. tercihim normal'de highland ve ısland whiskyleri olmakla birlikte, speyside'in goz bebegi macallan'in sherry cask whiskylerine hayir demem. su ana kadar ictigim whiskyler arasinda birinci siraya macallan 25 (susuz, buzsuz), 2. siraya dun kesfettigim uzere su katilmis (2 fl oz whisky'e 1 tatli kasigi su) macallan 18 (inanilmaz derece de mac 25'e benziyor) girer.
    bu on bilgiyi veriyorum ki whisky zevkim acisindan kiyas yapabilesiniz.
    gelelim ıslay whiskylerine. su ana kadar ictiklerimi siralayacak olursak (en sevdigimden en az sevdigime dogru)

    1. bruicladich black art 1990
    2. lagavulin 16
    3. bruicladich port charlotte
    4. bunnahabhain 25
    5. caol ısla 12
    6. bowmore 25
    7. bowmore 15
    8. laphroaig 10
    9. bunnahabhain 12
    10. bowmore 12
    11. ardbeg 10
    12. laphroaig quarter cask

    listeden gorulecegi uzere, en pahalisi en begendigim gibi bir durum soz konusu degil, cidden objektif bir yaklasim. nitekim lagavulin 16 ve bruicladdich port charlotte gibi sisesi $50-$60 olan whiskyleri bowmore 25 gibi sisesi $400-$500 olan whisky'nin ustune yazdim.

    ıyi bir whisky'de ki peat kokusu (yanmis lastik kokusuna benzeyen koku) gayet guzel olabilirken (bkz black art 1990), o kadar basarili olmayan bir whisky'de ki peat kokusu cok vahsi olur (bkz laphroaig quarter cask).

    ardbeg uigedail cogu whisky uzmanindan a- ve/veya 90+ puan almis bir whisky, yorumlari da cok basarili olunca, dun macallan 18 almaya gittigimizde bir de nispeten ucuz bir single malt alalim dedik. sonuc olarak bir side uigedail aldik (sisesi $70).

    siseyi acinca gelen koku karsisinda ıslay hayrani arkadasimin yorumu " sanki sisenin icinde ev yanmis" oldu. hakikaten vurucu bir kokuydu. tadina bakmadan once tahminim, ya black art veya bowmore 25 gibi cok sevilecek bir tadi olacak, yahut laphroaig quarter cask gibi yabani/vahsi olacagi yonundeydi.

    nitekim hem susuz ilk acilis denemesinde, hem susuz 15dk dinlenmis denemesinde, hem de sulu 10 dk dinlenmis denemesinde vasatin altinda kaldigini soylemek isterim. alkol'u sindirememis'lik acisindan aynen lqc'ye benzemesi bir yana, koku olarak peat whisky'ye gore fazla abartili kacmisti.

    blended whisky icenler compass bpx peat monster'i bilirler. koku asiri derecede peat'li olup, ickinin tadinda neredeyse peat yoktur. laphroaig quarter cask'da alkol cok vahsidir, cok genc bir whisky gibi durur. ardbeg 10'un da tadi ıslay whisky'si tadini pek vermez. ıste uigedail bir nevi bu ucunun karisimi gibi geldi bana. pnenol (benzinin icinde ki maddelerden biri) orani cok yuksek, ve whisky'nin yasi bunu kaldirabilecek duzeyde degil.

    ıslay whisky'si denemelerime octomore'la devam edecegim, bildigim kadariyla en peat'li whisky. ama cok sahane yorumlar almis. onu da eklerim icince.
    bir de blended whisky sevmememe karsin, johnnie walker double black'in kokusu inanilmaz hosume gitmisti, onun da tadina bakacagim. umarim compass box peat monster gibi felaketle sonuclanmaz (kokusuna bakinca peat monster'in -blind test'te- ıslay olabilecegini dusunmustum. ancak icince speyside'in en kalitesiz whiskylerinin karisimina sanki suni bir koku eklenmis gini geldi. )

    bir yil sonra gelen edit: artik highland'den ziyade ıslay seviyorum, speyside'i ise halen cok seviyorum.
    uigedail'a nispeten daha cok alistim. ancak halen peat/phenol/yas dengesini tutturamadigina inaniyorum. lqc kadar olmasa da olgunlasmamis whisky yakiciligi var. ancak whisky icmeyi seven ve birsok single malt denemis kisilere denemelerini tavsiye ederim. en farkli ve unutulmaz deneyimlerinizden birisi olacaktir.
    eger ki ıslay single malt'a alisik degilseniz bu whisky ile baslamayin, zira sonra ortada ben ıslay malt sevmiyorum diye gezip cok guzel whiskyleri deneme sansini kaybetmis olursunuz.
  • oncelikle (bkz: ardbeg)

    diğer isley yöresi single maltlari'ni tatmamış cahil birisi olarak ve single malt'a giriş viskisi olarak önerilmemesine rağmen* ufkumu iki katına çıkaran viski olmuştur.

    zira blended ile single malt arasındaki tat farkının süzme mercimek çorbası ile işkembe çorbası arasındaki kadar olduğunu iddia eden birisi olarak ardberg, benim için vahşi batı döneminde yaşayan bir kızılderili manasında ateş suyudur, yere göğe sığdıramamaktayım.
  • guru ve furu'nun hediyesi formatında tanıştım severek içiyorum. iskoçu aratmıyor enfes.

    edit: "la o iskoç zaten" diye uyarı geldi. ismi keltçe diye welsh farz ettim çünkü scotch'tan lezzeti baya farklı. "islay iskoç" diye editlediğimi farz edin.
  • " iskoçu aratmıyor enfes." demiş ssg, ahahahaha marka bu yorumu duyunca bütün faaliyetlerini durdurma kararı almış.
  • viskilerin maykıl ceksını.
  • bir çay bardağının yarısı kadarı önce sek, sonra bir kaşık 4derece su ile açarak içtim ve şunu söyleyebilirim ki,

    adamlar büyük londra yangınını şişelemiş beyler.

    bu ney lan?

    bi ara uzun uzun nose aftertaste analizi kasarım, du bidaa içim. daha tam bişi anlamadım. *
  • ardbeg 10 hastası bir insan olarak bugün tükkanda görüp beğendiğim ve hemen satın aldığım viski. hiç tadım notu falan okumadan aldım. şuan aracımın bagajında akşam tadına bakılmak için bekliyor.

    %54,2 ney lan?

    ateş suyu içicez akşam anlaşılan... çok sabırsızım sözlük.

    edit: inanılmaz ama bu viski tahmin ettiğim kadar yakmadı.. yarısından çoğu alkol olan bir sıvı nasıl böyle süt gibi akar gider anlam veremiyorum.

    çok yaşa iskoçya !
  • citir citir tuzlu bacon tadinda, muthis bir viski. koleksiyonumda en ozel kosede o duruyor.
  • isli viskileriyle nam salmış islay adasından çıkan viskiler arasında gerek fiyat/performans, gerekse tattaki denge ve çeşitlilik açısından her daim favori viskimdir. tek kelimeyle mükemmeldir, her damlası için gösterilen özeni ve verilen emeği daha ilk yudumda anlarsınız. şahsen tavsiyem hiçbir şey karıştırılmadan veya çok az miktar su ile karıştırarak ve ardbeg'in kendi kapaklı bardağına koyup, 5-6 dakika kapak kapalı halde beklettikten sonra bardağın kapağını kaldırarak, içmeden önce burnunuzu bardağın içinde güzel güzel gezdirip, tüm detayları genzinize çekerek içmenizdir.

    ek olarak da diyeceğim odur ki, yanına eşlikçi bir şey tüketmeyin. çok tavsiye var sağda solda evet ama yanında tüketeceğiniz her şey, bu viskinin kendi karakteristik tadı ve etkisini gölgelemekten başka bir şeye yaramayacaktır. tek bir akşamınız için 2 duble kafidir, hatta bu tarz viskilere alışkın değilseniz oldukça fazla bile gelebilir.
hesabın var mı? giriş yap