• bir g/ç kartı ve processing/wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur.
  • yeni tanışmaya çalıştığım elektronik dünyasının küçük ama işlevli kısmı. ayrıca biraz reklam gibi olucak ama pek de umrumda değil. zira bu işlere meraklı birinin fazlasıyla yararına olacak bir internet sitesi paylaşmak istiyorum. bağlantıları ve bilimum nesnelerinin etkileşimi göstermekte ve öğretmektedir.

    https://www.circuito.io/
  • her yazilimci gibi gonlumu bir ara kaptirdigim board.

    kendisiyle yaptigim proje evimi kismen akilli ev yapmak uzerineydi. aliexpressten disi ve erkek priz siparis ettim. onun yaninda buldugum en kucuk arduino calistiran ve ustunde yerlesik wifi bulunan boardlardan olan nodemcu siparis ettim. ek olarak, nodemcu'lari besleyebilmek icin bol miktarda micro usb kablo ve usb telefon sarj etme board'larindan aldim.

    sonuc olarak, 3 boyutlu yazicidan cikarttigim kasalarin icine yerlestirdim bu parcalari ve normal sartlarda amazon'da ve diger sitelerde $10+dan baslayan akilli prizlerimi kendim urettim.

    buradaki detay ise arduino icindeki yazilimi benim yapmis olmam, gidip konustugu api servislerini benim yaratmis olmam. daha guvenli, en azindan tp-link cani sikilinca uzaktan kapatir mi derdi yok, guzel bir ev projesi oldu benim icin.

    gorsel de birakayim soyle, cok begenirseniz seri uretime geceriz birlikte :)

    https://eksiup.com/510c3901a124

    ozellikleri:
    - uzaktan acma kapatma tabi ki.
    - zamanlama yapabilme.
    - baglanan aletleri isik, bilgisayar, monitor, mutfak araclari gibi etiketleyip ozel fonksiyonlarini desteklemek (fonksiyondan kastim da, mesela bilgisayari acmak icin gonderilen komutla isigi acmak icin gonderilen komutun farkli olmasi)
    - evi panayira cevirmek icin "isik" olarak etiketlenen cihazlari deliler gibi acip kapattirabilmek :)

    daha sonra bu arkadasa ilave raspberry pi kullanarak sesli kontrol asistani da ekledim
  • ev hanımları için ideal olsa da bir mühendisin çokta haşır neşir olmayacağı şeydir. arkadaşlar hazıra konmamak gerek bu kadar. gerçekten elektronikle uğraşacaksanız pic öğrenin mikrodenetleyici ve hatta arm tabanlı işlemcileri kodlamayı öğrenin. bırakın arduinoyla ev hanımları çalışsın.
  • sözlüğün haline bak. kimse bu kartla roket yapıp uzaya göndereceksiniz demiyor zaten. giriş seviyesinde, bana göre eğitimde ilk ve ortaöğretimde kullanılması gereken bir fiziksel programlama platformu arduino. size kim nasa falan dedi bilmiyorum ama elinizin altında her türlü bilgiye ulaşabileceğiniz bir kaynak varken böyle saçmalamanızı anlamak zor.

    kurucusunu dinleyelim

    yukarıda yazıklarımdan arduinoyu küçümsediğim çıkmasın. kişisel projejeler için son derece yeterli çoğu zaman. yaratıcı düşünebilen insanların projelerine bir göz atın. inanılmaz eğlenceli ve hayatı kolaylaştıran projeler var. açık kaynaklı olması, projelerin paylaşılması da muazzam.

    ayrıca bizdeki üniversitelerin elektrik-mekatronik bölümleri çizgi izleyen robot, akıllı ev, çok basit robot kol yapan öğrencilerle dolu. ilk ve ortaöğretim düzeyinde projeleri bitirme-dönem projesi olarak kabul ediyorlar.

    projeler
  • 3-4 yıl kadar önce ilk kez duyduğum, son iki yıldır uğraşmaya başladığım, açık kaynak kodlu meret. gerçekten yapanlara ve bu kadar paylaşımcı davrananlara helal olsun. arduino'nun başta uno modeli olmak üzere çeşitleri ile; engelden kaçan araba, bluetooth kontrollü araba, robot kol, quadrokopter, su baskını anında alarm verip suyu evden boşaltan sistem, gibi gibi pekçok proje yapılabiliyor. ben de okulumda çocukları olabildiğince bu projelere yönlendiriyorum. şu bir gerçek ki kodlamaya merak uyandırmak, bu dilleri öğretmek çok önemli. herkesin öğrenmesi gereken bir meret olduğunu düşünüyorum arduinonun. aslında zor değil.
    ilgimi çeken bir projenin linkini aşağıya bırakıyorum
    bluetooth kontrollü arduino ile 4 tarafa dönebilen araç yapımı
  • kısaca giriş ve çıkışlara sahip bir mini bilgisayardır. kendi tanımı şu şekildedir.

    arduino bir g/ç kartı ve processing/wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur.

    arduino kartlarının donanımında bir adet atmel avr mikrodenetleyici (atmega328, atmega2560, atmega32u4 gibi) ve programlama ve diğer devrelere bağlantı için gerekli yan elemanlar bulunur. her arduino kartında en azından bir 5 voltluk regüle entegresi ve bir 16mhz kristal osilator (bazılarında seramik rezonatör) vardır. arduino kartlarında programlama için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duyulmaz, çünkü karttaki mikrodenetleyiciye önceden bir bootloader programı yazılıdır.
  • çokça yanlış telaffuz edilen elektronik platformu. 'ardinyo' ya da 'ardünyo' diye söylendiğinde sinirleri zıplatabilir.
  • amatör eğlendirir.
    freelance iş yaparsınız, iyi öğrenip kendinizi mcu programcısı olarak nitelendirebilirsiniz. ama profesyonel işlerden genel olarak uzaktır. büyük firmalarda prototipi görebilmek için kullanılır.
    hobi için kullanıma son derecede uygun olsa da profesyonel işler için st'nin mcu'ları çok daha uygundur.
  • interaktif uygulamalar oluşturmayı sağlayan bir fiziksel programlama platformudur.
    bu kit sayesinde hayal ettiğiniz birçok projeyi prototipleyebilirsiniz. tek yapmanız gereken güzel bir fikir bulup bunu hayata geçirme üzerine bol bol araştırma yapmanız.

    ama en zor kısım da, emeğinize değeceğine inanacağınız bir fikir bulmak.
hesabın var mı? giriş yap