• (bkz: ar-ge)
  • yunan mitolojisinde apollonun geyiğe dönüştürdüğü peri kızının adıdır.
  • türkiye'de 'ar'akla-'ge'tir sistemi olarak bilinip uygulanır.
  • ülkemizde araklayip getirmenin araştırma geliştirme donusumune geçiş yaptığı umut verici yavaş ilerleyen yeni iş sahası oluşturma ve istihdam yaratma konusunda başka caremizin kalmadığı yöntem. desteklensin kafa yorulsun
  • (bkz: ar-ge/@ibisile)
    (bkz: ür-ge)
  • ar-ge ile ür-ge karıştırılması.araştırma geliştirme (ar-ge) çalışmalarının ürün geliştirme (ür-ge) ile karıştırılıyor.

    ar-ge yepyeni bir ürün, yöntem ve amaç için bu ifade kullanılabilir. ancak herhangi mevcut bir
    ürününüzü veya kullanışını geliştirirseniz buna ür-ge denir. bu ikisi kesinlikle ayrıca tanımlanmalıdır.

    bana sorarsanız ülkemizde ar-ge değil ür-ge yapılıyor .
  • bilimsel araştırma, yani arge’nin "ar"ı çoğunlukla merak nedeniyle yapılır. buna karşılık, arge’nin "ge"sini merak nedeniyle yaparsanız, büyük olasılık önemli bir parasal kaynağı çarçur etmiş olursunuz. ekonomide bir getiri sağlamayacaksa, o geliştirmeye harcanan parasal kaynak geri kazanılıp, başka geliştirmelerin finansmanında kullanılamayacaktır.

    işte burada "arge'ci neyi yapmalı?" sorusunu sormak gerekir. arge'nin iki parçasından birinin (araştırma) üniversitedeki akademik ortamda, diğerinin de (geliştirme) sanayide yapılması gerekiyor. araştırma için bilimsel yaklaşım ve bilimsel disiplin şart. geliştirme için ise pazar ve pazarda kendine yer bulabilmenin sağlanması. bunlar ayrı uzmanlık alanları. birini yapan, diğerini yapamıyor. durum, üniversite-sanayi işbirliğini önümüze koymakta. bu işbirliğini on yıllardır duyarsınız, ama çok parlak sonuçlar verdiğini pek duymamışsınızdır.
  • "ı realize that most inventions fail not because the r&d department can't get them to work, but because the timing is wrong—not all of the enabling factors are at play where they are needed. ınventing is a lot like surfing: you have to anticipate and catch the wave at just the right moment." - ray kurzweil
hesabın var mı? giriş yap