• traposferde miktari degismeyen gazlardan biri.
    aslinda o bi asal gaz
  • elektirik ampullerinin içiniy dolduran gazdır..
  • 8a grubunun elementi, soygaz, reaktivitesi en du$uk ve soygazlar arasinda bile en agirba$li element.
  • (bkz: archon)
  • havada az miktarlarda bulunan neon, xenon, helyum, kripton, radon gibi gazlara göre fazla olmasına rağmen, atmosferde yaklaşık olarak %0,9 hacim kaplamaktadır. kesme ve kaynak operasyonlarında, silikon ve germanyum kristallerinin oluşumu sırasında, titanyum ve zirkonyum gibi reaktif metallerin üretiminde koruyucu gaz olarak kullanılmaktadır. inert bir gazdır.atmosferde %0.1 oranında hacim kaplamaktadır..

    sembol: ar
    atom numarası: 18
    atomik yığın: 39.948 amu
    erime noktası: -189.3 °c (83.85 °k, -308.74 °f)
    kaynama noktası: -186.0 °c (87.15 °k, -302.8 °f)
    proton ve elektron sayısı: 18
    nötron sayısı: 22
    sınıfı: soygazlar
    kristal yapısı: kübik
    yoğunluk: 1.784 g/cm3
    bulunuş tarihi: 1894
    buluşu yapan: sir william ramsay
  • ağaçkakan adlı kitapta, kızıl saçlı, kızıl sakallı uzaylıların mısırlılara, inka, aztek, olmek yok efendim zapotek fln gibi eski güney amerika uygarlıklarına piramit yapımı ve sırları başta olmak üzere pek çok sır öğrettiği gibi bi teori vardır. işte bu kızıl sakalların geldiği gezegendir argon. ayrıca (bkz: kızıl saç) (bkz: camel paketi)
  • (bkz: jargon)
    (bkz: aragon)
  • bulunuş hikayesi:
    1892 yılında lord rayleigh, hem hava azotunun, hem de kimyasal yoldan elde edilen saf azotun yoğunlunu hassas olarak ölçtü. hava azotunun yoğunluğunu daima 1,2567, saf azotunkini de 1,2505 gr/lt olarak buldu. arada bir fark vardı ki, bunun olmaması gerekirdi. lord rayleigh ve arkadaşı sir william ramsey, şu fikri savundular: havada, azotun yanında yoğunluğu azotun yoğunluğundan büyük meçhul bir gaz vardır. ramsey, havadaki azot ve oksijeni kimyasal yolla ortamdan aldı ve geriye bir gazın kaldığını gördü. geriye kalan gazın molekül ağırlığını 39,94 olarak buldu. ayrıca bunun yeni bir element olduğu, spektroskopik metodlarla tesbit edildi. bu elemente etkin olmayan anlamına gelen argon ismi verildi. asal gazlar içinde ilk keşf edilen elementtir. bundan hemen sonra da kripton, xenon ve neon bulundu.
  • celik dokumunde de oksitlenmeyi onlemek icin kullanilan bir gazdir.
hesabın var mı? giriş yap