• kral minos'un kızı.theseus a aşık olduğu için daedalusdan girit labirentinin gizlerini öğrenerek verdiği ip * ile girit labirenti'nden theseus u kurtaran, minotaur'u öldürüp girit'ten kaçmasını sağlayan burada terkedildiğinde*, acı içindeki şarkılarını duyan dionysos ile evlenen, zeus' tan ölümsüzlük armağanı kazanarak şarap tanrısının sürekli eşi olmuş mitolojik çağda bir çeşit acıların kadını.
  • inception'da bizim mimar hanımkıza vermişlerdi ya bu adı. sen labirent tasarla büle büle demişlerdi ya: işte o gönderme çok zayıf kaldı. theseus'u ve minotaur'u olmayan bir ariadne'ye leyla denir. leyla you got me on my knees leyla...
  • ariadne aşk acısı temasının işlendiği en güzel grek mitlerinden birinin baş kahramanıdır.

    girit kralı minos, zamanında erkek kardeşleriyle tahtın devamı için savaşmış, galip gelince de poseidon'a onandığının sembolü olacak bir boğa göndermesi için yakarmıştır.

    poseidon'un gönderdiği denizden çıkan beyaz boğa büyüleyici güzelliktedir. minos boğayı tam kurban edecekken kıyamaz ve alıkoyar. buna kızan tanrılardan (işleri güçleri de kızmak bunların..) afrodit, minos'un eşi pasiphae'nin boğaya aşık olmasını sağlar (boşuna hayvansever demedik kadına..). pasiphae ile boğanın birleşmesinden minator doğar. önceleri sevimli bir dana olan (boğa başlı ve insan vücudlu diyelim) minator, bir süre sonra zapt edilemez bir canavara dönüşür. sonuç olarak dedalus ile oğlu ikarus'un minos için yaptıkları girit labirentine kapatılması uygun görülür. ve #1924304 'da anlatılan sebeplerden (edith hamilton'ın fahri kızı oldum yeminlen..) 9 senede bir minator'a kurban olarak atinalı 7 genç erkek ile 7 bakire sunulur.

    minos ile pasiphae'nin kızları prenses ariadne, atina'lı gençlerin katliamına son vermek üzere kara yelkenlerle girit'e varan savaşçı theseus'u görür görmez beğenir ve üvey abisini öldürmesi için ona bir kılıç ile altından bir sicim tedarik eder. theseus minator'un hakkından gelir ve ariadne ipi sayesinde de labirentten çıkmanın yolunu da bulur. çıkınca ariadne'yi karısı ilan eder ve yarı-boğa yarı-insan prensin öldürülmesinden dolayı kendisine kızgın kalabalıktan kaçıp ariadne'yi de beraberinde kaçırır.

    atina'ya kadar yolculuklarında ariadne sadakatinden, zekasından ve onu en yakınlarıyla karşı karşıya getiren aşkından dolayı theseus'un kalbini kazandığından emindir. ama theseus piçi naxos adasına geldiklerinde, ariadne'yi orada uyur vaziyette bırakıp yoluna devam eder (pezevenk).

    kalbi kırık ariadne'nin yakınmasını önce periler duyar.. zavallı kızcağıza rüzgarlar eşliğinde onu daha büyük ve değerli bir aşkın onu beklediğini fısıldarlar. ariadne buna inanmaz, derdinden ölür ölür..

    derken ufukta gümüş bir araba içinde de üzümler ve güzellikler içinde dionysos belirir. dionysos ariadne'yi cesareti ve sadakati için sever, gerçek aşkı bulan ariadne de sevgisinin karşılığında tanrı olur..

    inception'da ariadne labirentten çıkış planını çizen abladır. yani labirenti zekası sayesinde çözüp herkesi oradan kurtaran asıl kızımızdır (bkz: ellen page).
  • ariadne'nin bir başka özelliği de nietzsche'nin özlem duyduğu kadını olmasıdır. kendisi dionysosçu olumlamanın nişanlısıdır. onsuz ne trajik olan düşünülür ne de trajedi. yaşamı evetlemek ariadne'nin sırrını çözmekle başlar. ilk günahta merak, şehvet, aldatıcı görünüş, baştan çıkarma, vb. aşırılıklar varsa oradaki kabahatin kaynağı kimi için dionysosçu er kişi, kimi içinde ariadneci dişidir. sürekli yükselip düşen, acı çeken ama ne olursa olsun neşe içinde raks eden kadın, nietzsche'nin başının gözünün üzerindedir. yaşamı değersiz kılan tüm karakterler; erkeği dişisi, olayı olgusu, diyalektiği retoriği nietzsche'nin gazabına uğramıştır. ariadne ve onun gibilerse her daim özel bir yere sahiptir.
  • girit krali minos ile hayvan sever kralicesi pasiphae'nin kizidir ariadne, ismi de "en kutsal" anlamina gelir. patrick hanks and flavia hodges: a concise dictionary of first names (oxford university press, 2001) bunu ari (on ek)+adnos (agnos=kutsal) ikilisinden turedigi seklinde aciklamis. theseus kendisini naxos adasinda uyurken birakir, kacar gider, ama bu olayda tanrilarin parmagi vardir buyuk ihtimalle, zira ariadne (cogu kaynaga gore) sonradan dionysos tarafindan kurtarilir ve tanrilar tarafindan olumsuzluk bahsedilir. bazi daha az yaygin versiyonlarda (odyssey'de de boyle geciyor ama pek tutmamis) ise artemis tarafindan oldurulur (artemis'in genelde boyle cabuk sinirlenen, onu bunu kiyan bir yapisi var mitolojide.) antik yunan vazo resimlerinde ise genelde daha yaygin efsaneye gore, dionysos ile bacchic sahnelerde, maeneadlarla, satirlerle alem yaparken gosterilir.
  • ariadne mitolojide, theseus'un labirentten kurtulmasını sağladı; ona takip edeceği bir ip verdi. inception'daki ariadne de cobb'u kurtarmıştır rüyalar labirentinden, ona gerçeğin ne olduğunu göstermiştir.
    ama parallelik bir yere kadar, ask yok inception'daki ariadne ile kurtardığı kişi arasında.
  • 1:54'lük bir dead can dance şarkısıdır aynı zamanda. albümde saldek'ten hemen önce gelir.
  • “sonra anladım ki hiçbir şey değişmiyor. her şey aynı kalıyor. tekerlek, bir çember içinde döndükçe dönüyor. her yazgı, bir diğerine bağlıdır. bir ip, kan gibi kırmızı, her hareketimizi birbirine bağlamış.”
  • mitosdaki kişiler birçok ömür yaşar, birçok kere ölürler. tek bir hareketin ötesine geçemeyen roman kahramanlarından onları ayıran şey de budur. ama bu ömürlerin ve ölümlerin her birinde diğer tüm ölümleri ve ömürlerinin yankısını duyarız. ve ancak uyumsuzlar arasında birdenbire bir uyum olduğunu gördüğümüzde mitosun eşiğinden geçtiğimizi söyleyebiliriz.

    naksos'ta terk edilen ariadne, artemis'in okuyla öldü.onu öldürmesini dionysos istemişti ve bunu gıkı bile çıkmadan seyretti.

    ya da: theseus tarafından hamile bırakılan ve kıbrıs'ta gemisi batan ariadne, çocuğunu doğururken orada öldü.

    ya da: dionysos, peşindekilerle beraber naksos'a geldi, hep beraber ilahi bir evliliği kutladılar, sonra da ariadne göğe yükseldi ve kutup takım yıldızları arasında onu hala görmekteyiz.

    ya da: dionysos naksos'a, ariadne'ye geldi, ariadne de bundan sonra onun peşinden giderek maceralarına katıldı, yatağını paylaştı, düşmanlarıyla savaştı. dionysos argos civarında perseus'a saldırdığında, ariadne de silahıyla birlikte o çılgın bakkhaların arasındaydı. ta ki perseus, medusa'nın başını ariadne'ye doğru sallayıp onu taşa çevirene kadar. hala orada, o taşların arasındadır.

    başka hiçbir kadının ve tanrıçanın ariadne kadar çok ölümü olmadı. argos'taki o taş, gökteki o yıldız, o ceset, çocuğunu doğururken ölen o kadın, göğsünde okla yatan o kız..

    ariadne, bunların hepsiydi.
  • --- spoiler ---

    dark dizisinde de ariadne'nin martha nielsen olduğunu düşünüyorum. 2.sezonda ariadne isimli bir kitap da okuyordu. ayrıca yine mitolojiye göre, ariadne ipiyle theseus labirentte yolunu bulur.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap