• richard strauss'un bir operasidir. hatta opera icinde operadir. 2003-2004 sezonunda ariadne auf naxos'u sahneleyen ingilizler'in krallik operasi ("the royal opera house"), unlu amerikan soprano deborah voigt'u fazla sisman (obez) oldugu gerekcesiyle kadro disi birakmis.

    (bkz: ariadne)
    (bkz: naxos)
  • süreyya operası'nda izlediğim ve "neden ve nasıl bu kadar baygın yapabiliyorlar böyle muhteşem bir şeyi?" dediğim bir eser. tamam opera sanatçısısınız. ama tempoyu düşürüp düşürüp seyirciyi baymanın da bir anlamı olsa iyi olur. neyse sanat sanattır.

    (bkz: bu sanatların bir anlamı olmalı)

    edit: doğru düzgün bilgi vermediğim için resmen içime dert oldu bu entry. ben de şu bilgileri aktarmaya geldim.

    alman romantik dönem bestecisi richard georg strauss'un bu eserinin dünyadaki ilk temsili librettosunun sahibi hugo von hofmannsthal tarafından 25 ekim 1912'de stuttgart'ta sahnelenmiş. daha sonra ikinci bir versiyon 4 ekim 1916'da viyana'da sahnelenmiş. türkiye'deki ilk temsil ise 15 mayıs 2010'da izmir devlet opera ve balesi tarafından sahnelenmiş. idob'un oyunla ilgili hazırladığı kitapçıkta mehmet ergüven'in önsözü der ki; "ariadne, devlet operalarının altmış küsür yıllık tarihinde sahnelenen üçüncü richard strauss operası. bu bağlamda anımsamakta fayda var. perde kapandığında esere emeği geçen sanatçıların yanı sıra, izleyici de sınavdan çıkmış olacak. her iki tarafın geçerli not alması durumunda, yalnız richard strauss değil, monteverdi'den szymanovski'ye kadar nicedir sırasını bekleyen diğer besteciler de, bundan böyle opera repertuvarımızda hak ettiği yeri birer birer almaya başlayacak."
  • strauss’un gölgesiz kadın için bir basamak olarak gördüğü naxoslu ariadne, kendisinin tahmin etmediği kadar fazla zamanını alan bir proje olmuştur.

    hayal kırıklığı olan bu eserden sonra üstad son romantik operası olarak tanımladığı gölgesiz kadın’ı yazmış ve paçayı biraz kurtarmıştır.

    (bkz: die frau ohne schatten)
  • süreyya operası'nda izlediğim ve hayran kaldığım bir eser.
  • eski yunan mitolojisinde, dionysos ile ilişki kurduğu için artemis tarafından öldürülür.

    "ah tanrı dionysos neden çekiyorsun kulaklarımı? "

    " bir tür mizah buluyorum kulaklarında ariadne, neden daha uzun değiller? " ..
  • (bkz: theseus)
hesabın var mı? giriş yap