• bir problem çözme metodudur. genellikle labirent bulmacalarında kullanılır(mış). şöyle ki; herhangi bir yol seçilir, yol çatallandığında yine keyfi bir seçim yapılır, eğer yapılan seçim çıkmaza götürürse bir önceki seçim noktasına geri dönülür, olası yollardan herhangi biri yine rastgele seçilir, sonuç alınana kadar bu böyle gider.

    ve fakat sonuç alındı diye durulmaz. başka sonuçlar da olabilir diyerekten işleme devam edilir.
    deneme-yanılma metoduyla farkı bu noktadadır. ayrıca deneme-yanılmada yanılma durumlarından ders çıkartılırken işbu yöntemde tüm seçenekler şuursuzca tüketilir.
  • saramago'nun yalancisiyim, bir ucunu sabit bir noktaya bagladiginiz ve diger ucunu makarayla beraber elinize aldiginiz, cözerek labirentte ilerlediginiz ve basa dönmeniz gerektiginde sararak sabitinize ulastiginiz ip. demek ki neymis, rüyaya dalmadan evvel gercek hayata bir ariadne ipi baglamak gerekiyormus.
    saglam, ince ve yeterince uzun.
    ama fazla uzun da degil, geri sarmaya derman birakacak uzunlukta.

    --- spoiler ---
    biraz inception biraz lost, biraz da bütün isimler göndermesi yaptim, cok kültürlüyüm ve mutluyum.
    --- spoiler ---
  • theseus her yıl girit' te minotauros'a kurban edilen atinalı gençleri kurtarmak için onlarla birlikte labyrinthos'a gider. minotauros'u öldürüp insanlarını kurtarmalıdır, ancak canavarı öldürürse bile labirentten yolunu bulup sapasağlam dışarı çıkabilmesi gerekmektedir, ki bu da imkansızdır. ama bir yardımcısı vardır, girit kralı minos'un kızı ariadne theseus' a aşık olmustur ve ona yardım eder. theseus'a labirentten çıkmasını sağlamak için ona bir yumak ip verir. bu ip sayesinde geri dönüş yolunu bulur ve labirentten kurtulur. işte bu ipe ariadne ipi derler bazıları.

    saramago bu tabiri hem gerçek anlamında hem de mecazi olarak kullanmayı çok sever. ben de kendisinden öğrendim bunu zaten.

    insanın hayatı boyunca çok sefer böyle labirentlere girmesi gerekiyor veya kendini bir labirentin içinde buluyor veya kendi içinden, kendi labirentlerinden çıkması gerekiyor. canavarları öldürmek çoğu zaman kolay, ama bir ariadne ipiniz yoksa sonsuza kadar orada kalmaktansa canavara yem olmak daha iyidir. ne mi olabilir bu ariadne ipi; size, herşeye rağmen aslında daha iyi şeyleri hak edebileceğinizi , mutlu olabileceğinizi gösteren bir dost mesela.
  • ariadne'nin theseus'a yiğidim mağaranın içinde kaybolmayasın, geri dönüp gelesin diyerek verdiği iptir. pek çok metafora konu olmuş bu ip, jose saramago'nun bütün isimler kitabında da olayın geçtiği nüfus kayıt merkez arşivinde kullanılmaktadır.
    geri dönüş yolunu bulabilmek bir labirentin içinde kaybolmuşken çok zor olabiliyor ve bu dönemde bize yol gösteren bir ip bile kutsallaşıyor gözümüzde. gerçekten de hayatta bir ariadne ipine ihtiyaç duyduğumuz öyle çok durum oluyor ki.
  • metaforla dolu antik yunan dünyasının, problem çözme hakkındaki mitlerle bezenmiş edebi alegorisi.

    hayattaki canavarlarla bir şekilde mücadele edip, nötralize etmek görece kolay olsa da döngüsel labirentlerden çıkmak moderniteye hapsolmuş birey için oldukça zordur. bazen tanrılar size şefkat göstererek karşınıza safkan bir ariadne çıkartır ve elinize karmaşanızdan arındırdığı ip yumağını tutuşturuverir. yapmanız gereken ariadne'nin bebeksi ellerini tutup, ipi takip ederek aptal labirentinizden çıkmanızdır.

    ama siz ne theseus kadar cesur, ne de bunun kıymetini anlayacak kadar akıl sahibisinizdir.

    o yüzden;

    ''köpekler için üzülmeye değmez, köpekler burunlarının dibinde bile olsa renk körü oldukları için gökkuşağının o güzel renklerini göremezler.''

    (bkz: theseus'un gemisi)
  • "bu ip*, ayrıldıktan sonra ona dönmen için sana yardımcı olacak, güç verecek. bunun yanında labirentin güzelliği, bilinmeyenin çekiciliği, cesaretin sürükleyiciliği ne denli olursa olsun, ipi koparmamayı iyice aklına koy. ona, geriye dön." andre gide - thesee
  • üst edit: yani diyor ki" ne yaparsan yap aşk ile yap." işine ver kendini. ipin ucunu bırakma. işinde gücünde ol. yoksa sadece bi aşk hikayesi değil bu mit.

    sözlükte bir kaliteli yazar benimle bu videoyu the weeping meadow paylaşınca aklıma nedense bu mitolojik hikaye geldi.

    ari” + “adnos” (kutsal) birleşiminden türeme ariadne “en kutsal” anlamına geliyor.
    aşk temasını işleyen en güzel mitlerden biri aynı zamanda. theseus girit adası'ndaki bir labirentteki yarı boğa yarı insan canavar olan minatoru öldürmek üzere adaya gider. ariadne girit kralı’nın biricik kızı, theseus'a aşık olur ve labirentte kaybolmaması için ona kırmızı bir ip verir. bu ip hayat denen labirentin içinde canavarlarla boğuşurken kaybolmamızı engelleyen "işimiz" olarak metaforlaştırılmış. velhasıl theseus labirentten kurtulur. ariadne'nin ipi sayesinde...
    birlikte girit’i de terk edip naxos adasında mola veriyorlar. güzeller güzeli ariadne burada uykuya dalıyor ( uyu güzel kızım uyu...) ve theseus tarafından terk ediliyor. haliyle theseus mitolojide “terk eden erkek” damgasını yiyor.
    ariadne uykudan uyanınca bir bakıyor ki aşkı yok. feryat figan halde iken birden karşısına dionysos çıkıyor. şarap ve eğlence tanrısı prensese aşık oluveriyor. karışık işler:)
    theseus ise baba yurduna atina'ya varınca gemisine beyaz bayrak asmayı unuttuğu için babası onun öldüğünü zannedip intihar ediyor. babası da aeugeus yani ege... ege denizi adını bu şekilde alıyor.
    bir de theseus'un gemisi ikilemi vardır. o da ayrı bir alem. geminin tüm parçaları zamanla eskidiği için birer birer değiştirilir. artık ilk günkü hali ile bir ilgisi kalmamıştır. bu durumda gemi hâlâ theseus'un gemisi midir?
    mitoloji çok acayip bir şey. gerçek hayattan hiçbir farkı yok.
hesabın var mı? giriş yap