• ing. ks. autoregressive integration moving average.
  • kareshi kanojo no jijou adlı animenin erkek başkahramanı
  • mobil cihazlarda kullanmak için symbian os lisansı almıştır
  • arima modeller time series datalari incelemek ve gelecege iliskin tahminler yapmak icin kullanilir (elbetteki incelenen time serisinin gelecegi). genel kullanimi arima(p,d,q) dir. p autoregressive (ar(p)) kisim icin kullanilir, d ise data serisinin kac kere difference edildigini belirtir. (her bir datanin bir onceki datadan cikarilmasi ile elde edilen yeni seri) son olarak q ise moving average ( ma(q)) kisim icin kullanilir. bu durumda arima(1,0,0) ile ar(1) aynidir.
    arima(0,0,1) ile ma(1) aynidir.
    d genelde datadaki trendin elimine edilmesi ve stationaritiye ulasilmasi icin kullanilir. bu yontemi kullanmak icin box-jenkinsin onerdigi 3 asamali detayli bir yol haritasi vardir forecasting yapmak istiyorsaniz bu yontemin temeli olan bu haritayi iyice bellemenizde yarar var.
  • "..."
    edit 2023: tezimin bir kısmından özetlediğim yukarıdaki kısım turnitin'de çıktığı için seneler sonra silinmiştir. zaten pek okuyan olmamıştır muhtemelen.
    en temel tek değişkenli zaman serisi tahmin yöntemidir.
  • arima çalışıyorum. linkleri aşağıya ekledim. özellikle ilk linke epey baktım. augmented fuller dickey testleri, autoregressive formülleri, autocorrelation function'ları falan iyi hoş. yazarlar epey bir yöntemden bahsetmiş. iyi de bahsetmişler. önceden de bilgim vardı ama şimdi daha iyi öğrendim.

    ama en sondaki prediction'a bakıyorum. bu ne lan? o kadar analiz, matematik, istatistik falan... ben manuel daha iyi tahmin ederim. acaba modeli kuranlarda mı hata var yoksa arima'nın gücü mü bu kadar merak ediyorum.

    https://medium.com/…verage-model-arima-c1005347b0d7

    https://www.kaggle.com/…es-for-beginners-with-arima
hesabın var mı? giriş yap