• vaktiyle renault 12 reklami için kullanilan basin ilani konusuydu bu. atlari önde olan bir fayton ve arkada olan ikinci bir faytonun karsilastirilip, önden çekisli otomobilin dogasi resmediliyordu. itis - çekis muammasina güzel bir örnekti bu ayni zamanda..
  • 6 geri 1 ileri vitesi olan, ceki çenin kullandığı, kendisine doğru hızla gelen son model mersedeslerden geri geri büyük bi hızla kaçabilen ve bir türlü yakalanmayan aracın motor gücünün transmisyon şekli.

    büyük ihtimal ceki çeni yakalamaya çalışan mersedesler de aynı tip transmisyona sahip.
  • çekiş'le "arabayı geri çekmek" kastedilmediği müddetçe arkadan çekişli denmesi sorun yaratmaz.

    gücün yere nereden aktarıldığı ve arabayı ileri yöne çekme işinin nerede yapıldığı belirtiliyor diyerek arkadan çekişli diyen tüm bayanlara selam ederim.
  • son yıllarda türetilmiş "arkadan itişli araba" saçmalığının doğrusu. şuurlu insanların (mesela bir bmw için) kullanması gereken terim.

    çekiş kelimesinin iki anlamı vardır ve burada kastedilen itiş'nin karşıtı olan anlamı değildir. kastedilen, motorlu taşıtlarda çekiş gücünün yola aktarılmasıdır.

    çekiş'in ingilizce ve fransızcadaki bu ikinci anlamının karşılığı traction kelimesiyle ifade edilir. mesela fransızcada traction avant* ve traction arriere* dendiğinde kimse bunu "çekmek eylemi"yle karıştırmaz. ingilizce'de de pulling ya da pushing değil, bu kelime kullanılır.

    yakın bir tarihe kadar türkiye'de de sadece çekiş ifadesi kullanılıyordu. son yıllarda birbirinden cahil oto dergisi editör ve muhabirlerinin ileri derecede kendini bilmezlikleri sayesinde "arkadan itişli" tuhaf bir şekilde kullanılır oldu.

    arabanın kendi kendini çekmediği ya da itmediği, yaptığı şeyin çekiş gücünü yola aktarmak olduğu ne kadar yazılsa da boş artık.

    eğer çekiş kelimesinin diğer anlamı çekmek eylemi olmasaydı "arkadan itişli" değil de o anlamın tersinin doğru olduğunu iddia edecekti bu sığ zihniyet.
  • (bkz: oversteer)
  • önden çekişli arabalarda tekerlekler aracı önden öne doğru çekerler. arkadan çekişli arabalarda ise aracı arkadan öne doğru çekerler.
    bu bilindiği zaman, çok da saçma gelmeyen tanımlama. dikkat edin çekişin yönü belirtilmiyor.
  • yol tutuşu konusunda daha iyi olmasının birkaç nedeni olan otomobillerdir. önden motorlu bir aracın aktarma organlarının ağırlığının otomobile dağılması sonucu otomobilin ağırlık dağılımını pozitif yönde etkilemesi normaldir. hele bir de motor ön aksın arkasına konumlandırılmışsa ağırlık dağılımı oldukça iyileşir. asıl sorun ise uzayan aktarma organlarından kaynaklanan güç kaybıdır. kanaatimce mühnedislik açısından en doğrusu motorun arka aksın önüne konumlandırılıp gücün arka tekerleklere iletilmesidir. tabi bu optimum yaklaşım araçların büyük bagaj hacmi,arka koltukları yatırarak daha büyük taşıma alanı yaratmak gibi. başka istekleri yerine getirmesine engel oluyor
  • tofaş kuş serisi'nin de dahil olduğu araba modeli.
hesabın var mı? giriş yap