• arnavutların ne kadar yüce insanlar olduğunu anlatan börektir. tek kötü yanı çabuk bitmesi
  • arnavut böreğinin tek bir çeşidi yoktur. olsa daha iyidir gerçi, insanın onca şeyi canı çekmez. arnavut börekleri bilinen sarıyer böreği, su böreği, vs türünde vıcık vıcık yağdan oluşmaz. kat kat, tel tel dökülen çıtır çıtır bir hamura sahiptir. içine isteğe göre ıspanak, patates, kıyma, pırasa, patlıcan, hatta sadece yumurta ve yoğurt karışımı bile konabiliyor. patlıcandan nefret eden insanların bile bunu yerken "şu an cennete gidebilirim" dediklerine şahit olabilirsiniz. arnavutlar bu böreği açarken pek de zorlanmazlar. zira arnavutlar'ın geleneksel yemeklerindendir börek. yani henüz çocuk yaşlarda annenizden gayet rahat öğrenip ilk gençlik yıllarınızda nefis börekler yapmaya başlayabilirsiniz. bunları yanında yoğurt ya da ayranla tüketmek makbuldür. genellikle koca bir yuvarlak tepsideki börek, pizza dilimleri gibi kocaman üçgen dilimlere ayrılarak sunulur.
    bana kalırsa bu börekler içerisinde en harika olanı samsa oluyor. ki kendisi içinde bir malzeme ihtiva etmemekle beraber, üzerinde sıcakken dökülen sarımsaklı yoğurtla birlikte mutluluğa bir adet bilettir. yerken ağzınızın yayıldığını keşfedebilirsiniz. iddia ediyorum ki çikolatadan 10 kat daha güçlü bir mutluluk hormonu sebebidir kendisi.
    arnavutlar'ın bir de geleneksel bayram böreği bulunmaktadır, ki adı paça böreği'dir bunun da. kendisi de ortasında minik bir et parçası, üzerinde sarımsaklı yoğurt ve yine bir minik et parçası ihtiva eder. bayram sabahları çok erken saatlerde bir ziyafet sofrasıyla başlayan arnavut geleneklerine göre yemek, işte bu paça veya ev baklavasıyla sonlanır.
  • durduk yere canımı çektiren, hamile kadın gibi aş erdiren börektir beni.

    bazen diyorum arnavut börek evi gibi bir şey mi açsam. yirmibeş metrekare falan olması yeterli. daha çoğunu ne yapayım? kenara bir yere renk renk kompostolar dizerim. evet. çünkü iyi gidiyor arnavut böreği ile. ayran da iyi gidiyor gerçi. ama o kadar çok türlüsü var ki, bazısına ayran, bazısına komposto daha iyi gidebiliyor bence. mesela yoğurtlusu vardır bu böreğin. pişerken yoğurt kesilir, peynir gibi olur. ama sonuçta peynir de değildir. peynirli yapsan peynir kurur. o yüzden ben zaten peynirli böreği pek sevmem. ama yoğurtlu arnavut böreği bir başka olur. hatta belki de gelenesel tarifi birazcık da olsa ileri götürebilirim. mesela kavrulmuş dometes kurusu ve azıcık fesleğen eklesem... kim karışabilir ki? işte mesela bu böreği ayranla içmek güzel olmaz. yani bir kayısı kompostosu ile birlikte içmenin zevkini kesinlikle vermez. ayran ile gidenleri pırasalı, etli ve domatesli börek. pazı da olur. evet. ıspanak da olur. ama mesela bir kabaklı arnavut böreği, of ya ağzım sulandı şimdi, evet bir kabaklı arnavut böreği tatlı gibi olduğundan, şimdi tekrar düşününce belki bunun hamuruna tuz da koymamak gerek, evet, mayhoş kompostolarla iyi gider. siyah erik gibi. allahım sen benim aklıma mukayet ol. harika gider. evet. yirmibeş metrekare bir dükkan. allah'ım sen bu deli kuluna hakim ol. kendimi düşünüyorum. bir yandan kat kat açıyorum yufkaları. bu arada hayatımda hiç açmadan ama olsun. neyse. kat kat açıyorum yufkaları. üstüm tepeden tırnağa beyaz. kafamda aşçı şapkası ama espiritüel bir şapka. sembolik olarak yani. küçük versiyonu olabilir. ve börek açıyorum. küçük tepsilere koyup çeşit çeşit pişiriyorum. küçük yapıyorum çünkü ne kadar taze ise o kadar güzel ya, işte o yüzden. evet. bir de tatlı uydurmam lazım. yine bizim geleneksel mutfaktan mı olsa? tatlı var mı bizde ya? bilemedim. belki de yine böreği içine malzeme koymadan, daha ince ve sıfır tuzla pişirirsem, üstüne babanemin yaptığı olgun incir reçeli ve az kaymak. evet olur. olur mu olur. börek tiplerine de ailedeki kadınların isimlerini veririm. nevin, semiha, kerime, semra... olur. olur bu iş kanka.

    dur istifa edip geleyim. yaktın beni arnavut böreği...
  • 20 senedir bilaistisna her hafta yememe ragmen rulo seklinde oldugu iddiasiyla ilk kez karsilastigim borek. tarifi de soyledir: margarin/tereyagi eritilir. kucuk kucuk kesilmis hamur teker teker acilir. her kat birbiri ustune kapatilirken aralarina erimis yag dokulur sirayla tepsiye dizilir. katlar yarilandiginda malzemesi koyulur ki bu malzeme; ispanak, pazi, eksimek, kiyma, pirasa, balkabagi, patlican, ciger, peynir olur ekseriyetle ama herhangi birsey de olabilir. kalan hamurlar da ayni sekilde ustuste dizilir. firina koymadan boregin kenarlari anlatamicaam bi bicimde kivrilir, bu da sonra kitir kitir olur ayri bir lezzet verir. ayrica elle yenir bu nimet.

    (bkz: sirali pide)
  • alfabelerinde (fonetik alfabeleri dahil) ö harfi olmadığı için* arnavutların bürek dedikleri yiyecek, arnavut büreği değil sadece bürek denir.

    arnavut (kaldırımı, biberi, ciğeri) için (bkz: #8828523)
  • bosnak boreginden ayrilan kismi kol boregi gibi degil kat kat olmasidir. benim mutfagimda gecerli olan tarifin* puf noktasi ise, 20 cm capta acilan ve tereyagla yaglanan yufkalarin ust uste konduktan sonra bir sure dolapta bekletilmesi ve sogumus hamurun ucundan bicakla kesikler atilarak ve uclardan iceri katlanarak tepsi buyuklugunde elle acilmasidir.
  • her çeşit turşu ile çok iyi giden süper bir börek. un-tuz ve su karışımından oluşan bir hamur yoğrularak yapılır. yoğurulan hamur ikiye bölünür. bir tanesi alt kat, diğeri üst katı oluşturacaktır. alt kat için ayrılan hamurdan 10-13 tane beze yapılır. bu bezeler çorba tası büyüklüğünde açılarak üzerlerine eritilmiş margarin sürülür. margarinin içine çok az sıvıyağ da katılabilir. her bir beze üst üste (yağlı tarafları birbirine yapışacak şekilde) koyularak her kat tekrar yağlanır. bütün bezeler üst üste geldikten sonra el ile orasından burasından çekiştirilerek tepsiye göre açılır ve tepsiye koyulur. iç malzeme olan yoğurtlu pırasa üzerine serilir. alt kat için yapılan aynı işlemler üst kat için de yapılır. üst kat bezeleri bir iki tane daha fazla olursa daha güzel oluyor. yapılan üst kat ile böreğin üstü kapanır ve kenarları burgu burgu kıvrılır. üzerine yağ sürülerek fırına verilir. sonra afiyetle yenilir birazdan ben ve arkadaşlarımın yapacağı gibi.
  • işyerimizde mutfak ve mutfakta da kuzineli sobamız var. havalar git gide ısınınca, daha sonra yapamayız diye arnavut asıllı ablamız eliyle açtığı hamurla bize yoğurtlu ve pırasalı börek yaptı bugün öğle yemeğinde.

    adı da pırpeçmiş. adı pek iştah açmıyor; ama ya tadı? yarabbim, yok böyle bir lezzet
  • pırasalısı ile çığır açtığım börek.
    eski arnavutlardan çok süper bir tarifim var. yaparken de, yerken de... yok yok yerken çok süper, über zevk alıyorum.
    ''ııyykk pırasa mı'' diyen bile deli gibi yer, üstüne ''daha yok mu yha :/'' der öyle bir şey.
  • arnavutlarin kafasini karistiran borek.

    bircok arnavutun elinden cesitli borekler yeme sansim oldu. iceriden bir ajan edasiyla diyebilirim ki: evet, arnavutlarin yaptigi ve arnavut olmayanlarca bilinmeyen degisik borek tarifleri var. yalniz hicbir arnavutun (turkiye'deki gocmenler dahil) bir boregi "arnavut boregi" diye adlandirdigina sahit olmadim. zaten insan kendine ait olan seye... yani ne bileyim alman pastasina da almanlar demiyor ki... e ama turk kahvesi? tamam sustum.

    nedir simdi bu arnavut boregi olarak taninan sey? yukaridaki tanimlara bakilacak olursa cok lezzetliymis. bu belirleyici ozellik olamaz, ben milliyet ayrimi yapmadan her turlu borek icin yatiya giderim. anneannesi gibi koktugunu iddia eden olmus. bilmiyorum, gidip koklamadim kadincagizi, o da bana bir sey ifade etmiyor. internetten tariflere baktim, yine tam bir mutabakata varilmis degil.

    (bkz: #18959763) boyle yenen bir borek var mesela. misir unuyla degil de bugday unuyla yapilan ama kol boregi gibi sarilmayan, tepsi boregine benzer, icindeki malzeme tek katta toplanmis ama hamurun cok katli oldugu bir borek. yerken pirasalarin oldugu kattan ikiye ayrilir, icine yogurt konur. pirasali olmak zorunda degil tabii ama pirasalisina yogurt koymak, ayva tatlisina kaymak koymak gibi adettendir. bu mu arnavut boregi?

    bakin ciddi soruyorum, bir suru borek yapiyoruz biz ama hangisine arnavut boregi deniyor bilmiyorum. yapilan boreklerde sirf ic malzeme ya da sekil degismiyor, bayagi bayagi farkli hamurdan yapiliyor.

    gereksiz yan bilgi: arnavutlarin oklava ve merdane kulturu pek yoktur, borekler elde acilir.

    cok da ilgili olmayan yan bilgi: almanya'da alman pastasi yok. bakin, "adi alman pastasi degil" demiyorum, oyle bir pasta yok. tarifi kimin icat ettigini bulursam ellerinden opecegim.

    edit: yazar arkadaslarin bilgilendirmeleri dogrultusunda anladim ki arnavut boregi bizim peta dedigimiz ve yukarida bahsettigim, #18959763 nolu entry'de de adi gecen borek.
hesabın var mı? giriş yap