• peynir ve pirasa karisimi ile doldurulduktan sonra rulo haline getirilip tepsiye dizilen bir borek turu.
  • kolpide* olarak da bilinir.
  • anavutların pırasa merakını börek içinde dahi görmemize neden olan şahane şey.
  • sadece pırasayla değil kıymayla veya içine muhallebi doldurularakta yapılan börek . bu böreğin özelliği hamurunun pişince kat kat ayrılmasıdır.
    bunun sebebide böreğin açılırken milföy hamuru gibi yağlanarak buzdolabında bekletilmesidir.
    hamurunu tutturması ve açması zor olduğundan ancak bayramdan bayrama yapılır.
    (bkz: lakror)
  • arnavut böreği; kıymalı, pırasalı ve peynirli yapılır. bayağı bir emek ve beceri ister. kesinlikle hazır yufkayla yapılmaz, açma börektir. marifet ister, kolay bi$ey hiç değildir. bir kere yedikten sonra alı$kanlık yapar, onun tadını aldıktan sonra bir daha ki sefere karnınız tokta olsa yersiniz. belkide dünyanın en güzel yemeğidr.
  • hamurun yağlanıp elle çekiştirilek 2 m kadar açılması suretiyle imal edileni makbul olan türkiyede az sayıda ki arnavut elder annane*/babane tarafından yapılan anlatılmaz yaşanır yiyecek maddesi, ıspanaklı ve ciğerlisinin tadına doyum olmaz.

    ayrıca bunu layıkiyle yapabilenler bunu da yaptı.

    (bkz: ev baklavası)
  • arnavut böreğinin tek bir çeşidi yoktur. olsa daha iyidir gerçi, insanın onca şeyi canı çekmez. arnavut börekleri bilinen sarıyer böreği, su böreği, vs türünde vıcık vıcık yağdan oluşmaz. kat kat, tel tel dökülen çıtır çıtır bir hamura sahiptir. içine isteğe göre ıspanak, patates, kıyma, pırasa, patlıcan, hatta sadece yumurta ve yoğurt karışımı bile konabiliyor. patlıcandan nefret eden insanların bile bunu yerken "şu an cennete gidebilirim" dediklerine şahit olabilirsiniz. arnavutlar bu böreği açarken pek de zorlanmazlar. zira arnavutlar'ın geleneksel yemeklerindendir börek. yani henüz çocuk yaşlarda annenizden gayet rahat öğrenip ilk gençlik yıllarınızda nefis börekler yapmaya başlayabilirsiniz. bunları yanında yoğurt ya da ayranla tüketmek makbuldür. genellikle koca bir yuvarlak tepsideki börek, pizza dilimleri gibi kocaman üçgen dilimlere ayrılarak sunulur.
    bana kalırsa bu börekler içerisinde en harika olanı samsa oluyor. ki kendisi içinde bir malzeme ihtiva etmemekle beraber, üzerinde sıcakken dökülen sarımsaklı yoğurtla birlikte mutluluğa bir adet bilettir. yerken ağzınızın yayıldığını keşfedebilirsiniz. iddia ediyorum ki çikolatadan 10 kat daha güçlü bir mutluluk hormonu sebebidir kendisi.
    arnavutlar'ın bir de geleneksel bayram böreği bulunmaktadır, ki adı paça böreği'dir bunun da. kendisi de ortasında minik bir et parçası, üzerinde sarımsaklı yoğurt ve yine bir minik et parçası ihtiva eder. bayram sabahları çok erken saatlerde bir ziyafet sofrasıyla başlayan arnavut geleneklerine göre yemek, işte bu paça veya ev baklavasıyla sonlanır.
  • (bkz: arnavut cigeri)
    var bir$ey arnavutlarda ama cozemedim*..
  • arnavutların ne kadar yüce insanlar olduğunu anlatan börektir. tek kötü yanı çabuk bitmesi
  • alfabelerinde (fonetik alfabeleri dahil) ö harfi olmadığı için* arnavutların bürek dedikleri yiyecek, arnavut büreği değil sadece bürek denir.

    arnavut (kaldırımı, biberi, ciğeri) için (bkz: #8828523)
hesabın var mı? giriş yap