• amma velakin, yakınında ve kendisinden muhtemelen daha yüksekte bulunan şehir çöpleri, lağım kanalları, pis sular, geçirgen toprağın altına sızmakta gecikmezler. o zamana kadar da su seviyesi düşeceğinden pis su afiyetle içilir, kolera olunur.

    e napıyoruz o halde? şehrin yakınlarında açmıyoruz bu kuyuları ya da şehre düzgün altyapı sistemleri kuruyoruz. kuruyu suluya karıştırmıyoruz. isn't it?
  • yer altı sularının kökünü kurutan kuyu.
  • arteyzen.

    "artezyen, bugün fransa'nın belçika sınırında bulunan calais bölgesinde bulunan artois kasabasında ilk kez xii. yüzyılda kartuzyen keşişlerinin açtıkları su kuyularına verilen addır." murat çakan - etimolojik hikayeler
  • sitelerin yerli mali sulama suyu için bastırıp parayı açtırdıkları kuyu*
  • içerdiği su seviyesi yeraltındaki su katmanının en üst seviyesinden yüksek olan ve sınırlandırılmış su katmanı olarak adlandırılan su katmanını delerek elde edilen kuyu suyu. artezyen kuyusu basınçlı su içerir. bu kuyu ismini avrupa’da 1126 yılında açılmış en eski kuyuya sahip olan fransa’nın artois bölgesinden alır. kuyu açılarak bu suya ilk ulaşıldığında basınç etkisiyle su fışkırır. daha sonra suyun toprak seviyesinde akışı devam eder veya etmeyebilir.

    (http://www.turkuaz.com/…ularla_su/su_cesitleri.html)
  • dokuzuncu nesil yazar.
  • yalnız bu lokantalardan bir kaç tane var. adem deniz artezyen et mangal favorimdir.

    konum
  • iki geçirimsiz tabaka içinde biriken suların bir sondajla yeryüzüne çıkarıldığı sulardır.
  • bu kuyuyu tarım amacıyla açmak ülkeye büyük ihanettir. şanlıurfa mardin bölgesinde yoğun olarak kullanılmaktadır yeraltı suyu. hunharca harcanıyor hem temiz içme suyu hem elektrik. karşılığında sebebsiz zenginleşen cahil bir kesim yetişti. bunlar yılda bir ürün alması gerekirken iki ürün aldığı için bir anda küçük dağları ben yarattım havasına girdiler. sorsan hepsi kanaat önderi. tabi işin aslı böyle değil. uçkura giden milyonlar, ödenmeyen elektrik faturaları ve krediler ve nihayetinde gayrimenkul zengini olan banka ve elektrik şirketleri ve azalan ya da kirlenen yeraltı suyu.
  • toprak koruma kanunu kapsamında olan tarım alanlarında açtırılması yasak olan/izne tabi olan kuyudur. devlet burada kontrollü kullanım için kooperatif veyahut baraj suyu hizmetleri vermektedir.

    yer altı sularının umarsızca sömürülmemesi için bu uygulama oldukça mantıklıdır.

    zaten bi artezyen kuyusu açtırmak, pompası ile birlikte şuan sanırım 300.000 tl civarında tutuyor.
hesabın var mı? giriş yap