• zaten hayrandım, şu aforizmasından sonra daha fazla hayran oldum:
    "en büyük bilgelik şu andan zevk almayı hayatın en büyük amacı kılmaktır, çünkü tek gerçek budur, başka her şey düşünce oyunudur. ancak bunun en büyük budalalığımız olduğunu da söyleyebiliriz, çünkü yalnızca kısa bir süre için var olan ve bir rüya gibi kaybolan içinde bulunduğumuz bu an asla ciddi bir çabaya değmez."
  • insanlığın karşılaştığı en büyük dehalardan birisi olan filozof, nietzsche'nin vaftizci yahyası.
  • annesi ile olan inanılmaz kavgası, kadın düşmanlığına varacak düşüncelere götürmüş filozof.

    "kadınlar çocuksu, aptal ve dar görüşlü yaratıklardır, ömürleri boyunca büyük birer çocuk olarak yaşarlar."

    babası öldükten sonra annesinin kendini partilere vermesi, şen dul bir yaklaşımla yaşaması etkili olmuştur. annesi döneminde ondan çok popüler bir yazar ve bundan iyi de para kazanmıştır.

    "kadınlar, tabiatları gereği ilk çocukluk dönemimizin bakıcıları ve mürebbiyeleri gibi davranmaya yatkındırlar (onlar bu işler için biçilmiş kaftandırlar), bunun tek nedeni kendilerinin çocuksu, uçarı ve kısa-dar görüşlü olmalarıdır- tek kelimeyle onlar bütün hayatları boyunca koca çocuklardır, çocuk ile gerçek anlamda bir insan olan yetişkin erkek arasında bir orta nokta, bir ara merhaledirler."

    tuhaf olan bu kadar kadınlara giydirmesine rağmen, kitaplarında onu yani annesini, bu yola sevkeden kadından hiç bahsetmemesi.

    bu hikaye aslında hem kadın hem erkek tarafından bize tanıdık geliyor gibi!!!
  • kirpi ikileminin geçtiği kitabını bilen arkadaşların yeşillendirmelerini rica etsem?
    edit: mesajla kitabın adını bildiren arkadaşlara teşekkür ediyorum.
  • karanlık bir insan gibi görür bazıları ama bu bakış açısı ile ilgili bir mesele, karanlık olmadığının en büyük örneği dansa çok önem vermesidir bence hatta hayvan ile insan arasındaki farkın dans olduğunu söyler schopenhauer. böyle düşünen bir insanın karanlık olması mümkün mü ?
    kadınlara karşı bir kini vardır. ön yargılı olmayın çünkü bu annesi ile kavgalarının sebebidir.
    elbette ki dünyanın en iyi filozofu diyemeyiz ama kaliteli bir filozoftur özellikle çok ilgi gören hegel gibi şovmen bir filozoftan kat kat daha kalitelidir.
  • "insanın dayanabileceği gürültü miktarı ile zihinsel yetileri arasında bir ters orantı vardır. kapıyı eliyle yavaşça kapatmak yerine gürültüyle çarpan bir insan yalnızca terbiyesiz değil, aynı zamanda bayağı ve dar görüşlüdür. ancak, düşünen canlıların bilincine, ıslık çalmak, kahkahalar atmak, bağırıp çağırmak, çekiçle ya da kırbaçla vurmak.. vs. suretiyle dalıverme hakkını kendinde bulan bir tek kişi bile kalmadığında uygar olabiliriz."
  • arthur schopenhauer okumayın lan siz ibneler, anlamazsınız amk ezikleri, gerizekalılar, düşük iq sahipleri vs diyen adam kekemeligin geçmesi icin hocaya okutmuş bir de kesinlikle işe yarıyor diye tavsiye salık ediyor. (bkz: #90585403)

    ulan schopenhauer seni görse felsefeye küserdi bu ne çeşit bir kibir.
  • "kadınlar zihinsel bakımdan dar görüşlüdürler. sezgiye dayalı kavrama melekeleri kendilerine en yakın olanı çok çabuk ve berrak bir şekilde algılarsa da görüş alanları çok dardır ve uzakta olan şeyleri ihata edemez. "

    " bu bodur, dar omuzlu, geniş kalçalı ve kısa bacaklı soya “cins-i latif” ismini verebilen sadece cinsel arzularıyla, şehvetle aklı veya görüş ufku bulutlanıp kararmış olan erkeklerdir. çünkü kadın cinsinin bütün güzelliği bu içgüdüye dayanır. onlara güzel demek yerine estetikten yoksun cins demek daha doğru olurdu. ne müzik, ne şiir ne de güzel sanatlar için gerçek anlamda bir duygu ve duyarlılığa asla sahip değildirler. onlar ancak hoşça vakit geçirme arayışlarına yardımcı olsun diye böyle bir şeye soyunacak olsalar o her ne ise bir süre sonra onu alaya veya hafife almaktan öteye geçemez. "

    " … bir erkek şeyler üzerinde ya da onları anlayarak veya zorlayarak doğrudan hakimiyet kurmaya çalışır. fakat bir kadın her zaman ve her yerde dolaylı yani bir erkek aracılığıyla hakimiyete sevk edilir. onun bütün doğrudan hakimiyeti sadece erkekle sınırlıdır. dolayısıyla kadınların mizacında doğalarının en derinlerinde her şeyi erkeği elde etme aracı olarak görme temayülü kökleşmiştir. ve başka herhangi bir şeye karşı alakaları her zaman asılsız, taklidi bir alakadır. esasen amaçlarına ulaştıracak yosmalıklar ve yapmacık kandırmacalardan müteşekkil dolambaçlı yollardan başka bir şey değildir."

    " rousseau bile bunu ilan etmiştir;
    genel olarak kadınlarda herhangi bir sanata yönük sevgiye rastlanmaz. herhangi bir şey hakkında doğru ve gerçek bir bilgi sahibi değillerdir. kadınlar, dehadan yoksundurlar."

    “ ... münferit veya kısmi istisnalar kuralı değiştirmez; kadınlar bir bütün olarak alınacak olursa en su katılmamış ve en onulmaz philisterlerdir. ( huarte’nin kitabından alıntı yapıyor )

    *philister; zihinsel ihtiyaçları olmayan insan. "

    " … kadınlara aşırı bir saygı ile davranmak tek kelimeyle gülünçtür ve böyle bir şey bizi onların gözünde küçük düşürür. "

    “ onlar bizim aklımızdan değil zayıflık veya budalalıklarımızdan yararlanmak için yaratılmıştır. kadınlarla erkekler arasındaki duygudaşlıklar tende kalır, ruh ya da hissiyat veya karaktere pek dokunmaz. ı. napoleon "

    " … onlar asla öznel bir bakış açısının ötesine geçemezler."

    arthur schopenhauer - aşka ve kadınlara dair / say yayınları.

    edit: kopyalama değildir, tamamen kendi notlarım.
  • inadına seviyoruz lan dayı
  • yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar kitabı şiddetle tavsiye ederim.
hesabın var mı? giriş yap