• geçen cuma macbook dan sıtkım sıyrılınca kafam güzelken mediamarkta lenovo yoga serisinden bir cihaz almaya girdim. 10k olsa alacaktım o denli kafayı kırmıştım.

    alet 15k olmuş.

    bu kadar.
  • eskiden kredi çekip araç almak makul görülen bir riskti, şimdi bilgisayar almak için kredi çekiliyor. teknolojik ürünler araç fiyatına, araçlar ev fiyatına, evler uzay mekiği fiyatına fırlamış vaziyette. sözün bittiği noktadayız. lel *
  • başagelen edit3: ekonomi konuşun, gündem değiştirtmeyin, hindistan olmak zorunda değiliz; bizi bu hale getirenler de mahkum edenler de belli, pişkin pişkin gülüyorlar. biz kaybediyoruz, onlar kazanıyor. yarın öbür gün bu ülkede aile kuracaksınız, çocuk büyüteceksiniz. hiç mi kaygılanmıyorsunuz? bilgisayar, telefon falan bunlar örnek yalnızca. bugün araba, laptop alamıyorsun; yarın başka şeyleri de alamamaya başlayacaksın bu gidişle, bırak macunu ssd'yi ekonomiye odaklan.

    6 yıl önce 3.300 küsür tl ye asus bir laptop aldım. öyle oyun bilgisayarı falan da değildi aldığımda, pek oyun da oynamam zaten. fm oynardım, son 5-6 aydır da pandeminin yarattığı boşluktan grim dawn'a sardım ama bilgisayar feci ısınıyor, oynatmıyor hele bu sıcaklarda, sauna gibi oluyor oturduğum oda.

    özellikler;

    intel i7-4700hq 2.40ghz
    16 gb ram
    geforce gt 750m
    1 tb harddisk

    şimdi bu bilgisayara denk özelliklerde; güncel işlemci nesilli ve yine güncel orta seviye ekran kartlı bir şey bakın bakalım bulabiliyor musunuz 8-9k dan aşağıya.

    yok. 5-6 aydır bilgisayar gitti gidecek diye bakınıyorum ama yok yani alamam. beni 6 yıl götürecek bir bilgisayar belki 2-3 yıl geriden bir iki oyun oynatabilecek seviyede bir makine 7k dan başlıyor.

    ya kimsenin vatandaşı salladığı falan yok. akşam saraylarında toplanıp dalga geçmiyorlarsa şerefsizim. tl'nin değeri kalmamış, adamlar dolardan paralarına para katıyorlar. enflasyon %30 u geçmiş; vergi üstüne vergi bindiriyorlar.

    bunun adı yanlış yönetim değildir. o bakanın hatası, bu bakanın beceriksizliği değildir.

    bunun adı planlı sabotajdır.

    bunun adı aşamalı çökertmedir.

    kabullenin artık.

    edit: arkadaşlar, başlık pc teknik destek başlığı değil. neyin nasıl yapılacağını, nasıl performans arttırılacağını az çok biliyorum. bilgileri detay amaçlı verdim. sağolun tavsiyeleriniz için;

    anlamadıysanız tekrar ediyorum. eski bir bilgisayarım var, normal kullanımda iyi kötü götürüyor. pandemi başlangıcıyla beraber evde oturayım, dışarı çıkmayayım diye normalde gamer olmamama rağmen oyun aldım ve oynamaya başladım.
    oynadığım oyun da eski bir oyun, düşük ayarlarda oynuyorum, sanmayın performans beklediğimi yani. amaç vakit geçsin. laptobun bir iki kronik problemi var, işlemci hızı belli, gpu vasat. e bu parçaların da bir ömrü var ve çalıştıkları ısı bu ömrü etkiliyor. diyorum ki bu yarın öbüt gün bu alet ağır sıkıntı çıkarır, elimde patlar. yeni bi tane almaya hazırlık yapayım.
    dikkat çekmeye çalıştığım nokta burası; normalde 1,5-2k etmemesi gereken pc leri 4-5k ya satıyorlar. ederleri bu değil. bu teknolojik ürünler artık lüks değil, hayatımızın bir parçası. ekstra performans sunmayan her ürün artık standart teknolojik alettir ve herkesin erişimindedir. bana şunu yap 5 yıl daha kullan diyenler olmuş; bilgisayarı hiç açmazsam 20 yıl da kullanırım birader, nasıl fikir? kağıt ağırlığı falan olur, belki birinin kafasında kırarım kavgada işe yarar.

    bize reva görülen bu, ekonominin geldiği yer bu, paramızın değeri bu. altını çizdiğim nokta burası! bilgisayarımın performansı değil, ne amaçla aldığım, şu an ne yaptığım değil. standart bir vatandaş olarak 5 yılda bir bilgisayar satın alamıyorum! alanlar da faiş fiyatlara alıyor. hak bu mu diyorum, ssd önerisi aramıyorum. elin polonyolası 5 yıllık pc'sini bir 5 yıl daha kullanmak için kıçını mı yırtıyor? yoksa 2 aylık maaşıyla eskisi atıp, yenisini alabiliyor mu?

    edit2: hala mesaj atan var, özellikler iyi bence ssd tak, macun değiştir daha kullanırsın diye.

    arkadaş, başlık alım gücünü eleştiriyor. entry'min amacı da bunun değerlendirmesini yapmaktı.

    en iyisi tekrar açıklayayım; bilgisayarı standart kullanım için aldım, arşivciyim(he porno arşivcisiyim süper zekalar). şimdiye kadar sıkıntı yaşamadım. harici 4tb ye yakın belleğim de var neredeyse dolular. mozilla açıp, torrent/gom kullanmaya herhalde dediğiniz gibi 5 yıl daha kullanırım. zaten bu işlemler için ssd ye de ihtiyacım yok, macun yenilemeye de. bu işlemler için yeni bilgisayar alıp 6-7k vermeye de değmez. oturup film, dizi, anime izleyeceğim diye bakmıyorum yeni bilgisayarlara. o zaman aldığım bilgisayara denk bişey alsam, yine 5 yıl kullanmayı hedeflesem ne kadar tutuyor diye bakıyorum. neyse ki yazılımcı, grafiker falan değilim de iş için üst düzey program performansına bağlı değilim, mecburiyetim yok.
    pandemiyle de evde oturayım diye gözüme kestirdiğim bir oyunu aldım, laptobum zaten gamer computer değil, üstüne eski, üstüne ince kasa ve yüksek performans gerektiren işlerde(bakın yüksek performans açar açmaz 60c ile başlamıyor yani)ısınma problemi en başından beri olan bir bilgisayar. ha 6 yıldır bana sıkıntı çıkarmadı, işimi gördü, gayet de sağlam kullandığıma emin olabilirsiniz demek ki çok da yanlış seçim yapmamışım alırken. oyunda doğal olarak ısınıyor ve sıcaklığın işlemci ömrünü etkilediği yadsınamaz bir gerçektir. tedirgin olduğumdan belki alırım diye bakınıp gözlerime inanamamamdan bahsediyorum. 4-5k ya sattıkları çoğu bilgisayarın işlevini zaten halihazırdaki laptobum gayet iyi kotarıyor. fiyatlardan bahsediyoruz, vazgeçin artık performans muhabbetinden. bu teknolojik gereçkler lüks değil, ihtiyaç.

    hadi yarın anakartım yandı kredi çekip laptop mu alacağım amk?

    demem şu, okuyabiliyorsanız, türkçeniz varsa anlamanızı bekliyorum. ben bir vatandaşım ve 4-5 yılda bir borca girmeden sahip olduğum standart bir teknoloji ürününü yenileyemiyorum. çünkü inanılmaz ve gereksiz pahalılar. bilgisayardan anlayan herkes o 3k ya sattıkları celeronların falan çöp olduğunu bilir. hadi ben iş hayatında belirli programlara ve performansa ihtiyaç duyan biri olsaydım? hadi benim güncel teknolojik gelişmelere göre 2-3 yılda kendime en iyi performansı veren bilgisayarı kullanmam gerekseydi. 15-20 bin tl ye laptop mu alınır arkadaşlar? ben bundan bahsediyorum.

    paramızın değeri yok! çöp ettiler. kendileri zenginlik, bolluk içinde yaşıyorlar. asgari ücretle yemeyip içmezsen 4-5 ayda alırsın bi tane laptop. köle gibi çalışalım yani lüks bile olmayan şeyleri almak için. sırf yaşam standartımız yüksek kalsın diye. ya da kalmasın, ne gerek var. biz norveçliden, almandan üstünüz ya, kıskanıyorlar ya bizi o yeter.
    bana performans tavsiyesi mesajı atmayın. kalbinizi kırarım.

    son edit: genel imla düzenlemesi yapılmıştır.
  • çok haklı bir tespit.
    evet, bugün online eğitim nedeniyle lazım olduğundan fiyatlara baktım ve bakakaldım. taksit yapılmadığı için maalesef alamayacağım ürünler listesine bilgisayarı yazmış bulundum.
  • geçen gün kredi kartını patlatarak yapmak zorunda kaldığım eylem. (bkz: uzaktan eğitim)

    babam niye bilgisayar aldın sana bir şahin alırdık dedi. şakacı tontiş, espri yapacağına bababanktan bir kredi açsana diyemedim.
  • amk bi monitöre heves ettim. n11 kupon yüklesin de 40 lira ucuza alayım derken ha bugün ha yarın derken şakkadanak 1990 liraya satılan monitör her yerde 2600'e çıktı. sokarım böyle işe.
  • değil bilgisayar, bilgisayar ekipmanları da aynı şekilde. elin adamı üç kahve parası diye düşünerek 30 dolar ver de git bi sleeve cable extension al, pbt keycaps al, gpu riser kıt veya gpu vergical holder al diye önerilerde bulunuyor redditte. biz aynı ürünü vergisiyle cartiyla curtuyla eğer ikinci el dehlizlerinde 300-400 liraya bulursak atlıyoruz. 300 lira ne lan? 300 lira nasıl verebiliriz alti üstü görsel işlevi olan sikindirik bi parçaya. sonra aç gibi bakıyoruz pc master race’deki postlara. ha almıyor muyuz alıyoruz o ayrı, ancak çağın piyasanın çok ama çok gerisindeyiz.
  • artık ne almanın hala mümkün olması?
  • (bkz: cari açık)
  • valla ben teknoloji ürünlerinde takas sistemine geçeli çok oldu ki artık çoğu satıcı buna okey veriyor. giriyorsunuz let go ya şehrinizde satış yapan pc dükkanlarından biriyle görüşüyorsunuz eski kasanızı verip üstüne 3 bin verip 2020 model pc niz oluyor. geçen gtx 970 li i7 6700 lü 5 yıl önce vatandan 5 bin liraya topladığım kasamı verip yerine sıfır kasa içinde rtx 2060 super olan, ryzen 5 3600 bulunan m2 1 tb ssd li makine aldım 4 bin verip. ülke şartları malum artık kimsede tak diye 7 bin çıkaracak durum yok eskiyi götürüyorsunuz üstüne para verip yenisini alıyorsunuz tam da üçüncü dünya ülkelerine yakışır bi şekilde alışverişinizi yapıp teknolojiden geri kalmıyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap