• belki göreceli bir kavramdır ama bence bu bir gerçek artık. yazı dünyası bir kısır süreç içerisinde. ismini bilmiyorum ergen kesime hitap eden 20-21 yaşında bir kız kitap fuarında baya popülerdi. düşün bir kitap fuarının lokomotifliğini bu tarz bir durum yapmaya başlamış. yada derslerin kaynak kitaplarını ucuza almak isteyenlerle dolmaya başlamış fuarlar.

    sadece roman da değil yazı namına artık doyurucu şeyler yok. rus edebiyatı temsilcileri gibi bir profil artık maalesef yok. türk dünyasında artık elif şafak’a ahmet ümit’e orhan pamuk’a tamah etmek zorunda kalıyoruz. şiir desen zaten can çekişiyor. yurt içinde ot,kafa gibi dergiler popülizm ekmeği peşinde.

    gelişen teknoloji ve onun doğurduğu bağımlılık belki de bir kuşak sonra edebiyatı tamamen bitirecek.
  • bence yapay zeka bu hızla giderse insanoğlu yakında bırak kitabı, köşe yazısı yazamayacak hale gelecek. hepimizi bu hale teknoloji soktu. kaldı ki henüz yapay zekanın günlük hayatımızda hakim olduğu aman aman bir teknoloji de yok. bu haldeyken bile ne derece beynimiz tembelliğe alıştı şaşkınlık verici. sadece yazarlık için de konuşmuyorum. teknolojinin etkin olduğu tüm alanlarda insanların düşünme yetisi ciddi derecede azalmaya başladı. gerek matematiksel işlemler olsun, gerekse yaratıcılık olsun. çünkü çoğu şeyi yerimize yapabilecek bir yazılım veya makine var.
  • türk edebiyatı için konuşursak ihsan oktay anar,hasan ali toptaş, hakan günday, orhan pamuk, hıfzı topuz, zülfü livaneli hala çok güçlü kalemler ve varlar. dolayısı ile olmayan yanlış önerme. hala iyi romanlar var hala edebiyat var ve insanlık olduğu sürece de olmaya devam edecek. senin bunları bulamıyor olman popüler kültürün dayattığı yazarlara dergilere bakıp burun kıvırman olmadıkları anlamına gelmiyor. ayrıca popüler kültürün her önerdiği ve parlattığı isimde kötü falan değildir. ayşe kulin dediğin kadın "adı aylin, türkan, köprü" romanlarını yazmış bir isim. kitapları 35 farklı dile çevrilmiş birisi. günümüzün kalem olarak halide edib'i desem abartmış olmam. keza ahmet ümit mi ıhmm dediğin yazar polisiye yazıyor ve gayette iyi kotarıyor bu işi tamam şahane değil yazdıkları ama türkiye standartlarının çok üzerinde.

    ayrıca sene olmuş 2018 bir kitap sever hala kitap fuarı denilen saçma yere niye gider ki? 2000lerin başı itibariyle bu tarz etkinliklere gitmenin hiç bir avantajı kalmadı. internet denen mucize sayesinde bir fuar alanına sığdırılabilecek kitapların toplamının belki de milyon katı kitap zaten önünde ve daha ucuz. ben ve yakın çevrem yaklaşık 10 sene önce test kitabı satan ve ucuz olmayan indirim uygulamayan kitap fuarlarını terk edeli çok oldu. sanıyorum artık oraları sadece instagram hikayesi atmak için gidenler veya hadi en çok sevdiği bir romanın yazarını görmek için imza alabilmek için gidenler kullanıyordur.
  • zülfü livaneli gibi popülist bir adamın (okur-yazar kesimin tonundan saçmalayıp bunu paraya iyi çeviriyor kabul edelim) yüzbinler sattığı bu ülkede edebiyat zaten bitmiştir. murat gülsoy şimdikiler arasında en okunası. ihsan oktay anar da iyidir
hesabın var mı? giriş yap