• aslı erdoğan'ın deneme kitabı.
  • "artık sessizlik bile senin değil, değirmen taşlarının dönmez olduğu bu yerde".

    yalın, kişisel, basit: suç ortağı olmak istemiyorum. beyaz bayraklarına tutunmuş, yıkıntılardan çıkmaya çalışan kadın, çocuk ve yaşlılara açılan yaylım ateşine ortak olmak istemiyorum. bir bodrumda bulunmuş, on iki yaşlarında bir çocuğa ait, bütünüyle yanmış çene kemiğine suç ortağı olmak istemiyorum. 'bu senin baban' diyerek teslim edilen 'beş kilo kadar et ve kemiğe', 'bu senin çocuğun,' diye teslim edilen bir torba küle de... 'bir kemik olsa da razıyım,' diyerek haftalarca hastanelerin önünde bekleyen bir anneye karşı işlenen korkunç suça da... insanların öldürülmesine de, sözcüklerin yani hakikatin öldürülmesine de suç ortağı olmak istemiyorum. syf 38

    kitabı okumaya yeni başladım ama yaşadığımız günleri böylesine edebi bir dilde okumak oldukça sarsıcı. 2010-2016 yılları arasında yazarın radikal, özgür gündem ve karakarga dergide yayınlanan yazılarını derlemişler. dün-bugün yaşananların tarihe böyle not düşülmesi oldukça değerli.

    'buruk mavi bir sabah, saydam ve solgun, bir kez daha dünyaya geliyor, bir konuk çekingenliğinde... ama dünya henüz gecesini tamamlamamış gibi.
    sözün asıl mucizesi söylenemeyişindedir.'
  • asli erdoganin son birkac yil turkiyesinde, turkiyesine yazdigi yazilarini topladigi kitabi. kendisini tanimayan, gecmisini bilmeyenler tarafindan kurt sempatizani denilip gecilebilir ama kendisi yillarini ayrimciliga karsi savasarak gecirmis, ici aciyor kadinin halen daha yasananlara. kambocya soykirimi icin benim de canim yanmisti, demistim ki 30 yil once sadece nasil yapilabilirler boyle bir cahilligi, dunya nasil seyirci kalir... gelgelelim ki cok da uzaga cok da gecmise gitmeye luzum yokmus.
  • urlalı seferis'in şiirinden bir dize, aynı zamanda aslı erdoğan'ın kitabının ismi.

    şiir şöyle;

    çırılçıplak bir başka zamanın temellerine gömülmüş gövdeler.
    bakan, ne kadar istesen de seçemeyeceğin bir noktaya durmadan bakan gözler.
    senin ruhun olmaya savaşan o ruh
    artık sessizlik bile senin değil
    değirmen taşlarının dönmez olduğu bu yerde.
hesabın var mı? giriş yap