• artikülatör denilen, sesleri çıkarmamıza yarayan organlarımızdan (yumuşak damak, gırtlak, yutak, dil, dudaklar, ağız, dişler, ve geniz boşlukları) herhangi birinde var olan fonksiyon bozukluğu ya da eksikliği neticesinde net ses çıkarabilmenin engellenmesi durumu.

    (bkz: men azeri değilem menim murnumda et var)
    (bkz: aydilge)
  • genelde dudak tembelliği, alt ve üst dudaklardan birinin daha az çalışması, kasların daha zayıf olmasından ileri gelebilen durum. yüksek sesle ve harflerin dudakta, ağızda aldığı şekle dikkat edilerek, kalemi dudakların arasına koyarak yapılan düzenli harf temrinleri ve tekerlemelerle aşama kaydedilebildiği gözlemlenmiştir. isteyenlere, şu an konuşmasına, ses tonuna, diksiyonuna gıpta ederek baktığımız çoğu sanatçının hocası olan (bkz: nüzhet şenbay) kitapları önerilebilir.
  • konuşma bozuklukları içerinde yer alan artikülasyon, konuşma seslerinin üretimini gerçekleştirememe sonucunda meydana gelir .
    bu bozukluk dört değişik türde olur
    1. sesin düşürülmesi veya atlanması
    *
    2.ses eklenmesi
    *
    3 sesin değiştirilmesi
    *
    4. sesin bozulması
    özellikle 'k' ve 'h' seslerinin boğazdan telaffuzudur.
  • konuşma seslerinin yanlış veya eksik ifade edilmesi durumudur. konuşma kompleks bir olgudur ve dudak, dil, dişler, damak, yutak ve gırtlak gibi konuşma organlarının bir uyum içerisinde çalışması ile oluşur. bu nedenle anatomik veya fizyolojik bir aksaklık da artikülasyon bozukluğuna neden olabilmektedir. örneğin dişlerinin arası çok ayrık olan bir kişi -s fonemini çıkartmakta zorlanır. l-y, f-v, b-p, z-s sesleri çoğunlukla birbirine karıştırılan seslerdendir. hastanelerde kulak burun boğaz polikliniğinin yönlendirmesi ile yapılan odyolojik değerlendirme sonrası eğer işitme konuşama özür oranı yüzde yirminin üzerinde ise dil ve konuşma terapisi alabilir (tabi bu durum hastanelerden çıkan sağlık kurulu raporları içindir. rapor çıkartılmadan da seans ücreti ödenerek terapi alınabilir)
  • en yaygın konuşma bozukluğudur. seslerin doğru çıkartılamamasıdır. yanlış anlaşılma ya da hiç anlaşılmamaya neden olur.
    k yerine t : kara kedi yerine tara kedi
    sesi başka sesle değiştirme: kedi yerine tedi
    ses ekleme: el-lel
    ses çıkarma: top-op
    ses değiştirme (s, z, ş, c) seslerinin bozuk çıkması
    yarım damak,yarım dudak, nörolojik bir problem ya da işitme kaybından kaynaklı olabilir.
hesabın var mı? giriş yap