*

  • paris'teki bilim ve ölçüm müzesi, aynı zamanda yüksek okulu. 1961'e kadar fransa'nın resmi ölçüm şablonu olan "platin metre" bu müzede saklanırdı.
  • sagda solda cok adını gormeyip, "ne ola ki, bilim ve sanat bir arada güzel olsa gerek" diyerek girdiğim, pek beğendiğim ve pek büyük, detaylı müze.

    öncelikle sunu söylemek gerek. kesinlikle ve kesinlikle audioguide ile gezinilmesi gereken bir müze. zaten 10 satır fransızca şeyin tabelalardaki ingilizce tercümesi tek satırdan ibaret diye değil sadece, esas hikayelerin ve açıklamaların audio yapılmasından ötürü. ayrıca çeşitli yerlerde süprizler de var ki gayet eğlenceli hazırlanmış audioguide'lar. (edison'un gramafon'unun açıklamasının sonundaki süprizi kaçırmayın derim)

    3 katlıdır. 2. kattan baslar gezinti. sonra 1. kat sonra da zemin kat gezilir. bütün kısımların tadını çıkarmalı ancak son kısımlar, özellikle zemin kat aceleye getirilmemelidir. çünkü esas babalar buradadır. (kilise kısmı)

    astronomi, fizikokimya, iletisim, ulasım, insaat, fotograf, akustik gibi konularda oldukça etkileyici seyler görmek mümkün. bence kaçırılmaması gereken bölümlerden birisi saatlerin olduğu yer, ve tabii ki müzik kutularının ya da interaktif kutuların olduğu kısımdır. bu kısım yanlış hatırlamıyorsam orta katta arada bir yerde kalır. karanlık bir kısımdır.

    ayrıca farkında olmadan girdiğim bir müzenin içinden foucalt sarkacı çıkması da yüzüme tokat gibi çarpmıştır.

    persembeleri 21.30'a kadar açıktır.

    edit: unutmadan, bu müzeyi gezdikten sonra arts et metiers metro durağının teması anlam kazanmaktadır.
  • her hafta persembe aksami 18:00-21:30 arasi girisin bedava oldugu sahane bilim muzesi.

    matematik, temel bilimler, bilgisayar, uzay, iletisim, tasima gibi farkli bolumleri var. hepsi birbirinden eglenceli ve egitici. fransa'nin nasil fransa oldugunun mini bir ozeti aslinda. sadece 500 m ucabilmis ucaklardan ilk hesap makinelerine, ilk bilgisayarlardan ilk bisiklet ve otomobillere kadar bir suru enteresan obje var. tamamini gezmek 2-3 saatinizi alir en fazla. eger paris'e geldiginizde bir persembe aksami ne yapsak derseniz muhakkak gidip gorun.

    soyle diyeyim, muzeye bitisik bir muazzam guzellikte bir sapel var. icine foucault sarkacini, birtakim eski ucaklari asmislar :) bilim muzesi kilisenin icine dogru genislemis yani. oh mon dieu *.
  • beyler adamlar kiliseyi ahır yapmışlar.

    paris'teki en etkileyici müze olabilir. düşünsene caminin içinde bilim müzesi kurulduğunu, düşünemedin değil mi? işte ben de bu müzeyi gezerken şunu hissettim; hani bu devletler bizi kıskanıyormuş, avrupa çökmek üzereymiş de abiler ne saçmalıyorsunuz bu adamların seviyesine asla gelemeyeceğiz. böyle bir vizyon yok bizde.

    citroen'in 1905 modelleri, yaptıkları ilk uçaklar, tavana asılı foucault sarkacı abdullah gül misali hayret ettiriyor insanı.

    paris'e gidip bu müzeyi gezen arkadaşlara selam olsun. bu ülke yükselecekse onlar sayesinde yükselecek.
  • "arts et metiers'nin o güzelim metresine inandığı kadar kadere de inanıyordu, o metreden de bana hep saygıyla söz ederdi, çünkü tuhafiyecilik mesleğinde kullandığı metrenin, bu muhteşem resmi ölçünün tıpatıp aynısı olduğunu öğrenmişti gençliğinde." louis-ferdinand celine - voyage au bout de la nuit

    (bkz: metre/@ibisile)
hesabın var mı? giriş yap