• hindistan'in dogal uydusu mu var ki sorulari olusturmus (yapay) uydu.
  • m.s. 500'lü yıllarda yaşamış hintli matematikçi. bir çemberin içine 384 kenarlı bir çokgen çizip, bu çokgenin çevresini hesaplamak için bir formül geliştirmiş ve onu kullanarak pi sayısı için yaklaşık bir değer bulmuştur. bu değeri yayınladığı 33 beyitten oluşan bir şiir olan ganita'da dördüncü beyitte, şöyle açıklar: "100'e 4 ekle, 8 ile çarp ve 62000 ekle. bu, çapı 20000 olan çemberin yaklaşık çevre uzunluğudur"
    bu formüle göre bulunan pi sayısı 3,1416 olur.
  • (a+b) karenin = akare + a.b.2+b kare olduğunu,
    pi sayısının kaç olduğunu bulmuştur. ayrıca ondalık sayı sisteminin fikir babasıdır. araplara değil bu adama aittir aslında ondalık sayı sistemi.
  • aryabhata (ms 476 – 550), klasik hint matematik ve astronomi geleneklerinden bir hint bilim adamıdır. bugün evrensel olarak kullanılan hint-arap rakam sisteminin babasıdır. tanınmış eserleri aryabhatiya ve arya-siddhanta'dır.

    matematik alanında trigonometri, basamak değeri sistem, ölçüm gibi dallarda çalışmaları bulunurken, astronomi alanında güneş sistemi'nin hareketleri, tutulmalar gibi konularda çalışmalar yapmıştır. hint bilgin, pi sayısı adı verilen; bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen sayıyı günümüzdeki değerine, oldukça yakın olarak hesapladı. çalışmaları bilim dünyasını etkilemiş, eserlerinin islam coğrafyasında arapçaya çevrilmesi sonrası, bu coğrafyadaki çoğu müslüman bilim adamı onun kanıtlarını ve sonuçlarını değerlendirmiştir. harezmi ve biruni gibi bilim adamlarının aryabhata'nın sonuçlarını kullandığı ve zaman zaman alıntıladığı bilinmektedir.

    aryabhata'nın çalışmaları günümüz bilim terminolojisini de etkilemiştir. örneğin sinüs, kosinüs gibi kavramlar aslında aryabhata'nın kendi çalışmalarında kullandığı terimlerin yanlış transkripsiyonları sonucu ortaya çıkmışlardır.
hesabın var mı? giriş yap