• (bkz: evran)
  • bediüzzaman said nursi'nin 14 kitaptan oluşan risale-i nur serisinin parçalarından biridir. müellifi, önsözünde bu risalenin kur'an-ı kerim'in mucizelerini kolayca ispat ettiğini ve ehl-i fen ve mektep muallimlerinin asa-yı musa'ya çok ihtiyacı olacağını belirtmiştir.
    kitabın birinci bölümü yazarın medrese-i yusufiye olarak tabir ettiği hapishanede yazılmıştır ve bunu şu sözlerle açıklamıştır: "bu risale, denizli hapishanesi'nin bir meyvesi ve bir hatırası ve iki cuma gününün mahsulüdür."
    ikinci ve son bölümü ise hüccetullah-ül baliğa risalesi olarak adlandırılmıştır ve allah'ın (c.c.) varlığını kanıtlamayı amaçlayan on bir parçadan oluşmuştur. bunlara hüccet-i îmaniye ( iman delili) ismi verilmiştir. özellikle üçüncü hüccet-i imaniye olan tabiat risalesi - aynı zamanda 23. lema olarak da geçer- basit ama akla ve mantığa uygun açıklamalarla kainatın varlık sebebinin neden allah'tan (c.c.) başka bir zât olamayacağını çok hoş bir şekilde anlatır.
    kitabın en sevdiğim bölümlerinden biri ise tarihçe-i hayat'ın önsözü olan ancak asa-yı musa'nın son kısmına da said nursî'yi kısaca tanıtmak için eklenmiş olan, ali ulvi kurucu tarafından yazılmış olan kısımdır. kendisi buu kısımda kısaca said nursi'yi neden kendisine üstad olarak bellediğini anlatır.
  • (bkz: atıf yapmak)
    (bkz: lituus) (bkz: virgo/#129088614)
hesabın var mı? giriş yap