• epa'ya göre doğada 6 farklı tipte bulunabilen silikat minerallerinin genel adıdır asbest. her ne kadar kimyasal yapıları farklı da olsa; tüm asbest tipleri benzer biçimde her biri birer iğneyi andıran uzun, ince, lifsi kristallerden meydana gelmektedir.

    asbest türlerinin tamamı kanser yapıcıdır. osha yönetmeliklerine göre havada serbest haldeki asbeste maruziyet üst limiti 8 saatlik süre boyunca 0.1 f/cc (santimetreküp başına 0.1 fiber) olarak belirlenmiş olmasına rağmen, esasında asbestin tıbben güvenli bir maruziyet üst limiti bulunmamaktadır. diğer bir deyişle asbestin hoş görülecek, makul bir değeri yoktur.

    birbirlerinden kolaylıkla ayrılarak havaya dahi karışabilmelerine rağmen tek başlarına oldukça sert yapıda olan asbest lifleri, vücut tarafından hiçbir şekilde bertaraf edilememektedir. hayatının herhangi bir döneminde kısa süreli dahi olsa asbeste maruz kalmış herhangi bir kimsenin, ömrünün geri kalan kısmında solunum problemleri ile karşılaşma riski oldukça yüksektir.

    asbest, solunum yoluyla maruz kalınması durumunda akciğer zarı kanseri*, asbestoz* ve akciğer kanseri* oluşumuna zemin hazırlar. deri ya da göz ile teması durumunda tahrişe sebep olur. cilt ile teması durumunda kana karışabilen asbest bu yolla karın zarı kanserine* de sebep olabilmektedir. asbest liflerini temas ettiği vücut dokusundan tamamıyla arındırmanın bir yolu yoktur. kısaca asbest maruziyeti geri döndürülemez, telafi ve tedavi edilemez.

    yüksek mukavemet, ısı yalıtımı, elektrik yalıtkanlığı, yanmazlık, esneklik, düşük maliyet gibi birçok mucizevi artısı olması sebebiyle geçmişte oldukça popüler bir yapı malzemesi olan, 1930 ila 1970 yılları arasında tüm dünyada yoğun miktarda kullanılmış olan, sıradışı avantajları sebebiyle inşaat sektörünün yanı sıra fren diskinden tost makinesine, buzdolabından aspiratöre kadar birçok ürünün imalatında tercih edilmiş olan asbeste günümüzde ne yazık ki hala birçok meslek grubu çalışanı maruz kalmaktadır. adao verilerine göre, amerika birleşik devletleri'nde görülen tüm meslek kaynaklı kanserlerin %54'ünün sorumlusu asbesttir.

    asbest maruziyetini minimuma indirmek amacıyla kullanılması elzem olan başlıca koruyucu ekipman respiratördür. kullan at maskelerin yanı sıra değiştirilebilir kartuş ve filtreli respiratör modelleri de bulunmaktadır. suratın tamamını ya da yarısını koruyan tekrar kullanılabilir respiratörler ile birlikte maruziyete uygun filtrenin de ayrıca seçilmesi ve satın alınması gerekmektedir. bir maskenin ya da respiratör filtresinin kişiyi asbestten koruyabilmesi için amerikan niosh standartlarına göre p100, yahut avrupa standartlarına göre p3 sınıfına ait olması gerekir. bir filtrenin bu iki sınıftan birinde olması, havada bulunan .3 mikrondan büyük herhangi bir zerrenin %99.95 ihtimalle filtre tarafından tutulacağı anlamına gelir. p2, p95 gibi daha düşük sınıflardaki maske ve filtreler asbest maruziyetine karşı koruma sağlayamaz. dolayısıyla, asbestten koruması amacıyla maske satın alırken p100, p3, fffp3 sınıflarından birine ait olup olmadıkları kontrol edilmelidir. kimi filtreler açık halde bulunup suya ve dış etkilere karşı korunmasız bırakılmış iken, kimi kartuşlu modeller filtreyi ıslanmaktan korumakta ve bu sayede daha uzun bir kullanım ömrü vadetmektedir. respiratörün, kullanım esnasında içeriye hiçbir yerden hava sızdırmaması gerekmektedir. bu sebeple doğru boyutta respiratör satın almak büyük önem arz etmektedir. respiratörün surata tam olup olmadığını anlamak için test kitleri mevcuttur. aynı kaygılardan ötürü, sakalları kesmeden respiratör kullanmak naifliktir, trajikomiktir.

    aşağıda 3m tarafından üretilen ve önerilen bazı respiratör modellerinin linkleri bulunmaktadır. moldex, honeywell north gibi diğer markalara ait modellere de bakılabilir. bunların bir kısmı türkiye'de iş güvenliği malzemesi satan firmalardan temin edilebilirken, bir kısmı yalnızca yurt dışından temin edilebilir durumdadır.

    3m 6000 serisi
    3m 7500 serisi
    3m 2091 respiratör filtresi
    3m 60921 respiratör kartuş/filtre
    3m 9332 kullan at tipi maske

    her kullanımdan sonra respiratörün durumunu kontrol etmek ve temizliğini yapmak gerekmektedir. temizlik işlemi titizlikle yürütülmelidir. öncelikle respiratör üzerindeki kartuş veya filtre çıkarılmalı, devamında respiratör 50 dereceyi geçmeyen temizlik solüsyonuna daldırılmalı, daha sonra çamaşır suyu eklenmiş suya daldırılarak dezenfekte edilmeli ve durulanarak kurumaya bırakılmalıdır. bu, 3m firmasının kendi web sitesinde önermiş olduğu temizlik prosedürüdür.

    bir filtre, artık rahat biçimde nefes almanıza engel olmaya başlamış ise o filtrenin ömrünü doldurduğundan emin olabilirsiniz. öte yandan, herhangi bir biçimde hasar görmüş bir filtreyi kullanmak asbest maruziyetine davetiye çıkarmaktır.

    asbestten tam anlamıyla sakınabilmek için yüzün tamamını kapatan bir respiratörün yanı sıra koruyucu giysi ve eldiven de kullanmak gerekir. asbest ile kontamine olan kıyafetlerden kurtulmadan evinize giremezsiniz. havada serbest halde bulunan asbest rüzgar ile olduğu kadar insanların kıyafetlerine tutunarak da taşınır. sözgelimi, asbestli ortamda çalışmak durumunda kalan bir kimse yeterli önlemi almadığı takdirde evde kendisini bekleyen ailesinin sağlığını da tehlikeye atar. hiçbir önlem almadan 6 ay boyunca asbeste maruz kalan bir işçinin ilkokula giden çocuğu, geleceğin akciğer hastalıkları adayıdır.

    eğer ölçümler gerçeği yansıtıyor ise ankara'da meydana gelen bu felaketten maske kullanarak, filtre sipariş ederek, camları kapatarak paçayı kurtaramazsınız. göz göre göre bu zehre maruz kalmak delilik, çocukları bu zehre maruz bırakmak caniliktir. ankara halkının bu akıl tutulmasınan bir an evvel sıyrılıp eyleme geçmesi gerekmektedir. ilgili kurumlar, bugünden itibaren her gün şehrin muhtelif yerlerinden numuneler almak, ölçümler yapmak ve kamuoyunu bilgilendirmek mecburiyetindedir. maltepe'deki sıfır noktasının etrafındaki dört kilometre çaplı alanda yaşayan insanlar bir an evvel tahliye edilmelidir ve bölge karantina altına alınmalıdır. ankara'da insanlık suçu işlenmiştir, sayısız insanın ciğerlerine hastalık tohumları ekilmiştir ve maruziyet hala devam etmektedir. sorumlulular yargılanmalıdır.

    kaynakça:
    https://www.cancer.gov/
    https://www.epa.gov/asbestos
    https://www.asbestos.com/
    https://mesowatch.com/
    https://www.mesothelioma.com/
  • arabam fren yaparken ses çıkarıyordu ve rutin bakım için servise gittiğimde bu sorunu belirttim. baktılar ettiler ve bu normaldir, yapabileceğimiz birşey yok dediler ve eklediler:

    bu sesi asbest gideriyor fakat artık yasaklandığı için kullanamıyoruz.

    beni sinir küpüne döndüren fren sesi o andan sonra artık ninni gibi gelmeye başladı. asbest kullanılmasın, emekçi kanser olmasın.
  • bazı yabancı uyruklu gemilerin sökümünün türkiyede yapılmasının nedeni...
    (bkz: insan hayatının değeri)
  • ingilizcedeki adı asbestos'tur. ateşe karşı olan dayanımı onu tarihin her döneminde önemli bir mineral yapmıştır. mesela mısırlılar asbest esaslı kıyafetler yaparak ateşe meydan okumuşlardı. tabi onlar insan sağlığına zararını bilmiyorlardı. evet birçok üstün özelliğine rağmen insan sağlığına inanılmaz zararlı bir madde. hemen hemen heryerde küçük oranlarda kullanıldığı için şehir hayatinda soluduğumuz havada bile küçük oranlarda bulunur.
    şimdi bu madde endüstride kullanilirken genelde lif şeklinde kullanilir. bu lifin mikroskopik yapisini incelersek ince ince kırılmış cam gibidir. yani yumuşak dokulu biryere dokunduğu vakit oraya derinlemesine işler. ve bir daha da orayı tamamen temizlemek çok zordur. hele ki bu yumuşak doku insan akciğeri ise imkansizdir. asbest kansorejendir, ve bu kanser her zaman akciğerden başlar. genelde 10 - 15 yilda etkisini gösterip, sonunda öldürür. kanserin dişinda orta ölçekte cilt problemlerine de neden olabilir.
    dediğim gibi birçok eski binada kullanılan bir maddeydi bu. mesela almanya'da tiyatroların akustiği için asbest esasli bir madde kullanılırmış. kanserojen etkisinin anlaşılmasi ile almanya hükümeti tüm bu maddeleri söktürmüş. amerika'da da 1980'lere kadar binaların havalandirma sistemlerinde bolca kullanılmış. amerika bu binaları yıkmıyor ama asbest oranlarını kontrol ederek tehlike teşkil etmeyecek şekillere getirmeye çalışıyor. asbest içeren binaları da öyle paldur küldür yıkamıyosunuz çünkü o yayılan toz direk ciğerlere yerleşiyor. onun için genelde binalar bile parça parça, yavaş yavaş yıkılıyor. böyle bir madde işte hollanda'nın türkiyeye kakalamaya çalıştığı asbest.
  • 31 aralık 2010 tarihinden itibaren yururluge girecek yonetmelik sayesinde ulkemizde de a.b. ulkelerindeki gibi kismen degil artik tamamen yasaklaniyor.

    http://www.hurriyet.com.tr/…sasinhayat/15662664.asp
  • yanmayan bir madde degil erime sicakligi cok yüksek olan bir maddedir .

    roma zamaninda sezar, asbestten yapilmis masa ortusunu ateşe atip yanmadigini gostererek misafirlerine guc gosterisi yaparmış.

    kanserojen oldugunun bilimmedigi zamanlarda ölüler yakılırken kulleri dagilmasin diye asbest ortuler icinde yakilirmiş.

    savas zamanlarında karşı taraftan kizgin yağ atildigi icin asker giyisisilerinde kullanılırmış.

    sıcak tutuugu icin bebekleri asbest örtülere sararlarmiş.

    asbest kadar işe yarayan ve kanserojen olmayan maddeler de var ama asbest üretimi maliyet olarak düşük olduğu için gelişmemiş ülkelerde hala kullanılmaya devam ediliyor. ülkemizde 2010 yılında tamamen yasaklanmış olmasına rağmen şikayet gelmedikçe denetimi yapılmıyor.
  • bu zimbirti havaya cok ince tozlar halinde yayilir. kisi bu havayi teneffus ettiginde cigerlerine giren minicik asbest parcaciklari akciger dokusuna saplanir. bu da ilerleyen yillarda akciger kanserine zemin hazirlar.

    eger dogrudan asbest tozunu solursaniz yuksek ihtimalle akciger kanamasindan ölürsünüz. bu biraz da yanardaglardan puskuren külü solumaya benzer. ayni etkiyi gosterir.
  • sanirim tüm insanligin hatta hayatin sonu bu madde ve türevlerinden olacak. bir gün gelecek havadaki asbest miktari o kadar fazla olacak ki, nefes alan hemen her canli kisa sürede kanser olup ölecek. gerizekali zengin kapitalist sinif her zamanki gibi tehlikenin farkinda olmadigi icin dünya genelinde pek bir sey yapmiyor. mesela asbestli gemiler afrika'da veya türkiye'de söküldügü zaman ortaya cikan asbest sanki sadece buralarin havasina ve suyuna karisiyor saniyorlar. ama yaniliyorlar, görecekler yanildiklarini ama cok gec olacak.
  • greenpeace in parçalanması için türkiyeye gönderilen gemileri geri gönderme çabası sırasında haberdar olduğum kanserojen madde.
    ne alaka kısmı için açıklayayım, gemi parçalama işlemi aslında suyun altında özel alanlarda, donanımla yapılması gerekirken, bizdeki ucuz işçilik nedeniyle normal limanlarda çıplak elle (yani donanımsız insan gücüyle) yapılıyor ve bu işlem esnasında solunan asbestten bizim işçilerimiz zarar görüyor.
  • soba ile duvar arasına duvarda izler çıkmasın diye koyulan levhaların bir kısmının yapıldığı ve kullanımı riskli olan malzeme. bu levhalardan alırken bakılmalıdır, eğer elde toz gibi izler bırakıyorsa kesinlikle alınmamalıdır.
hesabın var mı? giriş yap