• artık bunu yapıyoruz diye övünmek yıllardır var olan balkan ekspresini kısaltıp sofyaya tren açtık demek gibi bişey

    edit: başlık başa kalmış
  • asfaltın hammaddesinin ithal olup beton hammaddesinin yerli olmasından ötürü desteklenmesi gereken uygulama.

    ha beton yol bildiğim kadarıyla asfalta göre pahalı. bu da ayrı bir bakış açısı.

    edit: gundelikyasaminhickiriklari sağolsun pahalılık konusunu düzeltti. olay tam tersiymiş ve asfalt daha pahalıymış. o zaman neden yolları beton yapmıyoruz. hashtag yapalım bence bunu. #asfaltlarbetonolsun
  • baktılar ki ev alan yok; "elde kalan betonu sağa sola dökelim, hizmet verdik deriz" kafası ile durumdan fayda çıkarma çabasıdır.
  • beton yolu nasıl yaptığınıza göre değişecek mevzu. asfalt zaten yolun maliyetini düşürmek için kullanılan metoddur.

    beton yol yapmak için kalıp çakmak, demir hasır sermek, beton dökmek, o betonu sulamak, kalıp sökmek, drenaj açmak vs bir sürü tekrarlı işlem gerekir ve yapması doğal olarak uzun sürer.

    asfalt ise continuous atılabilir. önden yola toprak seren kamyon, arkasından silindir, arkasından mıcır seren kamyon arkasından silindir, arkasından asfalt finisher arkasından silindir şeklinde dizip gün içinde kilometrelerce yol çekip arkanıza bakmazsınız.

    beton yol çok fazla tonajlı kamyonun geçtiği, asfaltın dayanamadığı yerlerde mecburen yapılır.

    beton yolun asfalttan ucuza çıkmasının iki yolu var, ya çimento kamyonunun arkasından akıta akıta döküp yarrak gibi bişey yapacaksınız ya da yandaş medyanıza beton daha ucuz diye haber yapıp yandaşa ihale çakacaksınız.
  • yasadigim amerikan sehrinde yazlari 50 dereceye yaklastigi icin 1960 larda bu beton yollari dosemisler ve 1960 li yillardan beri bu yollarda bir catlak bir yama dahi yok. hem ucuz hem cok uzun omurlu

    ben anlamadim neden turkiye'de bu uygulanmaz. hem asfaltin maddesi petrol icin yurtdisina para vermek zorunda kalmazsiniz hemde dakka basi yama catlak kapama gibi islerle ugrasmazsiniz

    araba surerken evet biraz ses geliyor ama avantajlari o kadar fazlaki uygulamamak delilik

    dusunun adamlar 1960 larda yapmislar bizimkiler neyi bekliyor acaba?
  • yeni beton zenginleri oluşturacak eylemdir. il başkanının bir sike sap olamamış oğlu, bakanın bedelli askerlik yapmış hayta yeğeni, özel üniversitede işletme okumuş damatların zibil gibi beton şantiyesi açmasıyla sonuçlanacaktır. bu şantiyelerin sermayesi kamu bankalarından, çalışanları da asgari ücretle köleliğe razı milyonlardan gelecektir.

    kimse de madem yüzde otuz beş ucuzdu neden on beş yıldır pahalı asfaltı kullandın da beton ile yapmadın diye sormayacaktır.
  • beton yol kullanılması asfalta göre daha uzun ömürlü ve sağlam olduğu için doğru atılmış bir adımdır.

    mukavemet özellikleri ve birçok fiziksel ve kimyasal nedenden dolayı beton yol tercih edilmesi uzun vadede kazanç sağlayacaktır.
  • yanlış argümanlarla savunulan uygulama.

    "asfalt petrolden yapılıyor ama biz petrolü yurt dışından alıyoruz. beton ise yerli çimentodan yapılıyor. o halde beton yol yapalım para yabancıya gitmesin."

    işin gerçeği asfalt yapmak için yurt dışından petrol almıyoruz. asfaltı zaten başka amaçlar için aldığımız petrolün artığından yapıyoruz. yani biz asfalt kullanmasak dahi o petrolü alacağız.
  • dünya'nın en sağlam otoyol maddesi olan beton yol olayını da yerli çürük çarık ucuz peşkeş malzeme ile yapıp, 1 sene sonra yama isteyecek kalitede yapacağımızdan şüphem yoktur.

    beton yol hem ustaca yapılması gereken bir yoldur.. altına karkas demir örülmesi, kalıpların ek yerlerinin iskeletlerin devamlılık sağlaması, meyil-mastar meseleleri gibi bilmediğimiz yüzlerce değişkeni, kısacası ciddi bir inşaat mühendisliği vardır... asfalt gibi silindir geç, zift dök'ten ibaret değildir... beton yol güzel yapılmazsa, asfalt çukuruna benzemez, blok halinde kırılmaya ve göçmeye, kot farkı yaratmaya falan başlar ve 10ar santimlik girinti çıkıntı, ek yerlerinden komple parça kaymalarıyla baş gösterir. araba perte çıkar uzun yolda beton çukuruna düşersen...
    bozuk beton yol örneği
    https://youtu.be/hvpkowwrepm?t=37

    türkiye'de iyi yapılacağına dair ise ümidim yok.. bir tek türkiye'nin ilk beton yolu olan 2kilometrelik pilot uygulama var ankara-afyon istikametinde.. "türkiye'nin ilk beton yolu" diye kocaman tabelası da vardır.. 2004'ten bu yana hiçbir yama/tamirat görmemiş.. aynı yolun dönüş kısmı ise asfalt. ve iki kez falan baştan asfalt dökülmüş 13 sene içerisinde.. yamaları saymıyorum...
  • denildiği gibi uzun ömürlu ve ucuz bir işse desteklenmelidir. ama benim bildiğim lastiklerle en iyi uyumu asfalt sağlıyordu sürtünme katsayısı bakımından. betonda da aynı şekilde rahat rahat gidiliyorsa bence güzel de olur.
hesabın var mı? giriş yap