• görüyorum ki hala beton yol çok sağlam hiçbişey olmaz niye yapılmadığını anlamadık diyenler var. herhalde uzun ve teknik bir açıklama yapmanın şart olduğu başlıktır.

    işte geliyor:

    asfalt ve beton arasında performans kıyaslaması yapabilmek için önce iki malzemenin mekanik davranışlarını anlamanız gerekir.

    asfaltın ana maddesi olan zift viskoelastiktir ve bu onu yol yapmak için bulunmaz nimet haline getirir.
    1 viskozdur yani ısıtıp akışkan hale getirip dökerek yol yapabilirsiniz.
    2 elastiktir, darbe altında kırılmak yerine esner. aynı zamanda darbe şiddetini de emer.
    3 viskoelastiktir yani ani darbelerde elastik davranırken yükün sürekli olduğu durumlarda viskozdur bir akışkan olarak davranır şekil değiştirir. dümdüz asfaltın kırmızı ışık önlerinde lastik izi şeklinde çökmesi bundandır, tırın ağırlığının birim asfalt yüzeyine anlık basıp kalkması elastik tepki yaratır ama tırın kırmızı ışıkta beklemesi asfaltı akmaya zorlar.
    4 hem malzeme olarak ucuzdur, hem nakliye olarak ucuzdur hem uygulama olarak bedavadan az pahalıdır.
    5 tesiste değil, serme işini yapan makine üzerinde imalatı mümkündür, mozaik pastanın bir değişik halidir aslında asfalt.

    betonun ana maddesi ise taş, kum, çimento ve sudur. ama en önemlisi demirdir.

    1 beton kendi başına bir seramiktir. seramik malzemelerin geneli gibi sert ama aşırı kırılgandır. içine demir girdiğinde kompozit olur.
    2 çok sert olduğu için darbe emmez, dayanım noktası aşıldığında şekil değiştirmez parçalanır. betonu bir arada tutmak için demir kullanmak mecburdur. kullanmazsanız yolunuz 2. kışı göremez.
    3 üstündeki yük betonu kıramıyor ise şeklini de değiştiremez, evet tırlar lastik izi yapamaz ama yolun altındaki toprağın hareketleri de yola şekil veremediği için gün geldiğinde betonu kırar.
    4 demir hariç hammadde maliyetleri ucuzdur ama tüm hammaddelerin nakliyesi maliyetlidir ve uygulama olarak über pahalıdır. buraya geri dönecez.
    5 hammaddelerin bir beton santralinde (mobil de olabilir) biraraya getirilmesi ve döküm alanına nakli gerekir. firesi yüksek ve riskli bir operasyondur beton mikserin içinde donarsa sadece betondan değil komple kamyondan olursunuz.

    şimdi performans kıyaslaması

    a- uygulamaya uygunluk :yol dediğimiz şey sürekli orda duran, yaza, kışa, tuza, güneşe yıllarca direnmesi gereken birşey. beton sıcaklık ve kimyasal direnci olarak asfalttan avantajlı. asfalt ise kendisi de petrokimya ürünü olduğundan üzerindeki lastikle kaynaşma ve yok tutuşu anlamına gelen sürtünme açısından daha avantajlı.
    b- coğrafi şartlara uygunluk: yol sadece sıcağa soğuğa değil, altındaki toprağa ve onun hareketlerine de dayanmalıdır. bu iki malzeme için de zor ama beton için daha zor çünkü şekil değiştirme kabiliyeti yok. yani yolun altyapısı çok daha sağlam olmalı. asfalt daha avantajlı.
    c: geliştirmelere uygunluk: bir yol yıllar içerisinde altından geçecek kablo, su direnajı, hemzemin geçit, ilave kavşak gibi bir çok şeye maruz kalabilir. yani kolay müdahale edilebilmeli. betonu açıp altına bişeyler koyup geri kapatamazsınız. buna çok alışığız bu ülkede değil mi? asfalt bu puanına bonus da alıyor.
    d: bakım maliyetleri: noktasal ve bölgesel hasarlar yine noktasal ve bölgesel onarılabilmeli, onarım mümkün olduğunca kolay olmalı. asfaltı bir varil zift, 5 çuval mıcırı bir kamyonetle gönderip ateş yakıp olay yerinde asfalta çevirip tamir edebileceğiniz bir şey. ama 200 litre beton sipariş edip en yakın beton santralinden 200km uzaklıktaki bir noktada beton tamiri yapamazsınız. asfalta yazdık puanı.

    performans açısından beton yol ancak çok ağır yük kamyonlarının kullandığı rotalarda uygun.

    şimdi de maliyet kıyaslaması

    bir yolun en büyük maliyeti imalatıdır. herhangi bir imalat sürecinin en büyük kalemi ise işçiliktir. - birim mesafedeki işçiliği asfalt için hesaplıyoruz,
    -tasnif edilmiş toprak serilmesi, metresi birkaç saniye.
    -toprağın silindirler ile tesfiyesi ve sıkıştırılması, metresi birkaç dakika.
    - mıcır serilmesi, metresi birkaç saniye.
    -mıcır tesfiyesi, metresi birkaç dakika.
    -asfalt serilmesi metresi birkaç dakika.
    -asfalt sıkıştırma, metresi birkaç dakika
    -2. kat yüzey asfaltı serilmesi birkaç dakika
    -2. kat asfalt sıkıştırma birkaç dakika.

    herşey 1 saatin altında biter her metre için ve proses kontinü(continuous)dür, tüm işlemler koordine şekilde ilerleyerek günde kilometrelerce asfalt en iyi kalite ve mühendislikte atılabilir.

    beton için hesaplarsak,
    -tasnif edilmiş toprak serilmesi aynı süre
    -toprak sıkıştırma aynı süre.
    -mıcır serme aynı süre
    -mıcır sıkıştırma aynı süre
    -kalıp çakma metresi yarım-bir saat arası.
    -kalıba demir hasır sermesi ve bağlama seviyeleme işleminin yapılması, metresi 1-2 saat.
    -beton dökülmesi, metresi yarım saat.
    -betona yüzey tesfiyesi, metresi 1 saat.
    -betonun kuruması, hava şartlarına göre 1-2 gün.
    -kalıp sökülmesi, metresi 1 saat.
    - betonun direnajlanması, metresi yarım saat.

    5 günde atacağınız beton yolun işçiliği ve maliyetiyle kilometrelerce asfalt atılıyor. henüz zeminin hareketli olduğu bölgelerde yapılacak zemin sağlamlama operasyonları yok.

    bu eziyete katlanması mantıklı tek yer tırlar yüzünden ayda bir çöken yollardır.

    başka açıklamaya gerek kalmadı umarım.

    edüt: şu iki video prosesler arasındaki farkı net gösteriyor.
    beton finisher
    vs
    asfalt finisher
  • edit: debe’ye girdikten sonra çok mesaj geldi. bir kısmına buradan da cevap vermek isterim. özellikle soruların bir kısmı neden dezavantajları yazmıyorsun şeklinde oldu.

    haklılar ben burada bilgi paylaştım esasında sözlükte çok sık karşılaşmıyoruz bu durumla. yani ülkede zaten bitüm asfalt kullanılıyor. bilmeyenler için alternatif belirtttim ben. bir ara dezavantajları da yazarım haklılar çünkü. bu arada ülkemizde her yol beton olsun diye bir şey söylemedim ben. çok ama çok az tercih edilen bu yolu ülkemiz sınırları içinde tercih edebileceğimiz yerler muhakkak vardır. bunun için ifade ettim onca yazıyı. sabırla onca yazıyı okuyan herkese çok teşekkür ederim bu arada. bilgi paylaştıkça çoğalır. başlıkta benden sonra yazan yazar arkadaşların bazılarının verdiği bilgileri bilmiyordum mesela yeni şeyler de öğreniyoruz. bilim konuşuyoruz en nihayetinde herkese bu sebeple saygılar, sevgiler.

    sözlükte deprem ve kentsel dönüşüm üzerine yazdığım entrylerden sonra esas uzmanlık alanım olan yollar ve beton yollar üzerine de bir kaç kelam etmek isterim.

    türkiye’de bugün yük taşımacılığında demiryolu ve denizyolunun payı dünyadaki pek çok ülkeye göre düşüktür. türkiye’de bugün karayollarının yük taşımacılığındaki payı % 92, yolcu taşımacılığındaki payı ise % 95’tir. (kgm istatistikleri)

    ülkemizde yaygınlıkla bilindiği üzere bitüm karışımlı asfalt yollar kullanılmakta ancak marshall yardımı sonrasında hızlı dönüşüme giren karayolları çalışmalarında ülkemiz adına bitüm esaslı asfalt yollar ne derece gerekli ve efektif?

    bu soruya yanıt ararken alternatifleri de sunmak gerekecektir.

    1) beton yollar
    2) geçirimli beton yollar

    amerika’da 100 yılı, avrupa’da ise 75 yılı aşkın süredir kullanılan beton yollar, az sayıdaki bazı kentiçi ve köy yolu çalışmaları dışında türkiye’de ne yazık ki bugüne kadar ciddi şekilde değerlendirilmedi.

    oysa, türkiye bugün çimento üretiminde avrupa’nın ve dünyanın önde gelen ülkelerindendir ve ülkemizin bütün bölgelerine dağılmış 39 adet çimento fabrikası bulunmaktadır.

    bu fabrikalardan, her tür ve nitelikte, uluslararası standart ve kalitede, uygun maliyetlerle çimento temin edilebilmektedir.

    ülkemizde önemli uluslararası projelerde imzası bulunan ve beton yol uygulamasını rahatlıkla yapabilecek, havaalanı pistleri gibi benzer çalışmaları bulunan firmalar da mevcuttur. (beton yolların dayanıklılığı ve bakım-onarım giderlerinin yok denecek kadar az olmasının yanında, gerek yapım ve işletim, gerekse sürüş güvenliği açısından pek çok başka üstünlüğü de vardır.)

    öncelikle türkiye'de az da olsa deneme amaçlı beton yollar kullanıldı.
    kemerburgaz - hasdal arasında yanlış hatırlamıyorsam 2 kilometrelik bir alanda başarısız dahi olsa beton yol kullanıldı.

    beton yolların avantajları nelerdir?
    1) yapısal ömrü oldukça uzundur. amortisman maliyetleri oldukça düşüktür.

    2) beton yolların taşıma gücü yüksektir. yollarda görürsünüz elastik bitüm asfalt aşırı yük karşısında esner ve çöker. beton yolların ağır tonajlı araçlara karşı gösterdiği mukavemet oldukça yüksektir.

    3) az bakım gerektirir.
    4) asfalt yola göre daha güvenlidir. frenleme mesafesi kısadır.

    5)yakıt tasarrufu sağlar. bunu açmak istiyorum.
    beton kaplamalı yollar, asfalt kaplamalı olanların aksine, yüklü kamyonlar
    altında deformasyona uğramayan rijit yollardır.
    betonun rijit yüzeyi tekerleklerin dönmesini kolaylaştırdığından, yani beton kaplamaların “yuvarlanma sürtünme katsayıları”, dolayısıyla tekerleğin dönme hareketine karşı dirençleri düşük olduğundan ve motordan tekerleklere aktarılan kuvvet düzenli ve az olacağından, yakıt ve yağ giderleri ile, bandaj ve lastik aşınması
    az olacaktır . ( “benefits of concrete highways”, cement association of canada, 2001. )

    6) beton yollar her mevsimde ve her koşulda yapılabilir.

    7)beton yollar trafik seyir hızında artış sağlar.
    mevcut yolların beton kaplamalı yola dönüştürülmesi, yüksek trafik yoğunluklu yollarda, tıkanıklık ve sıkışıklıklarda belirgin bir azalma sağlayarak, trafik seyir hızlarında önemli artışlara yol açmaktadır.

    hızlardaki bu artış, onarımlara gereksinim göstermeyen ve kazı yapılma olanağı bulunmayan düzgün beton yol yüzeyi nedeniyle olmaktadır.

    artan trafik akımı, hem zaman ve yakıt tasarrufunu, hem de boşta çalışan motorların yol açtığı kirlenmenin azalmasını ifade etmektedir.

    8) beton yollar çevre dostudur
    bir beton kaplamalı yolun faydalı ömrü 35 - 40 yıl civarında bulunmaktadır.
    beton yeniden yapıldığında, eski yüzey kırılarak, yeni yolda
    kullanılabilmektedir.

    çevre dostluğu açısından bakıldığında, beton kaplamalı
    yollar asfalt kaplamalı olanlara göre bir çok üstünlüklere sahip bulunmaktadır.
    öncelikle, beton üretimi, tesislerde üretilen sıcak bitümlü karışım gibi atmosferi
    kirletmemektedir.

    ayrıca, beton kaplamalara, termal güç tesislerinin kirletme
    yan ürünü olan ve betonun yoğunluğunu ve kimyasal reaksiyona direncini
    arttıran uçucu kül ilave edilebilmektedir.

    bunun yanı sıra, taşıtların beton yollar üzerinde daha hızlı seyretmeleri, taşıt emisyonlarından kaynaklanan kirlenmenin daha düşük düzeyde olmasını sağlamaktadır.

    buradan sonrası için yararlandığım kaynak itü'den şükriye hocamın karayollarında hazır beton kullanılması isimli makalesidir. aynen aktarıyorum.

    peki yolarda ne tür beton yollar uygulanır?

    • akıcı beton – kendiliğinden yerleşen beton
    kayar kalıp veya herhangi bir sıkıştırma ekipmanı kullanılmadığı takdirde,
    betonun yeterli dayanımını sağlayacak şekilde sıkışması için akıcı kıvamda
    beton üretilmektedir.

    akıcı (kendiliğinden yerleşen) beton sızdırmaz kalıplara
    transmikserler vasıtasıyla veya pompa yardımıyla dökülebilmektedir. yan
    basınç etkisine karşı çelik kalıplar kullanılabilmekte ve sıkıştırma perdahlama
    makinesine bağlı yüzey vibratörleri ile sağlanmaktadır.

    akıcı (kendiliğindenyerleşen) beton, donatı miktarının yüksek olduğu veya geometrik nedenlerle yerleştirilmenin engellendiği durumlarda kullanılmak üzere, vibrasyona gerek kalmaksızın, segregasyon ve terleme oluşmadan yerleşen bir beton elde etmek
    amacıyla 1988 yılında japonya’da geliştirilmiştir.

    zamanla iyi özelliklerinin ve sağladığı üstünlüklerin farkına varılmasıyla kullanımı çok yaygınlaşmıştır.

    kendi ağırlığı ile yerleşebilme özelliğine sahip olmakla beraber; kohezifliğini
    ve üretilip yerleştirilene kadar homojenliğini koruyan özel bir beton türüdür.

    süperakışkanlaştırıcı veya geliştirilmiş özelliklere sahip hiperakışkanlaştırıcı
    katkıların etkisiyle betondaki su/çimento oranını arttırmadan işlenebilirliği
    arttırmak veya bu katkıların yardımıyla işlenebilirliği sabit tutup, su/çimento
    oranını azaltarak yüksek mukavemet değerleri elde etmek mümkün
    bulunmaktadır.
    kendiliğinden yerleşen betonun sağladığı başlıca üstünlükler, inşaat süresini ve işçi maliyetlerini azaltmak, vibrasyon uygulanması gereksinimini kaldırmak, gürültü kirliliğini azaltmak, geometrik nedenlerle betonun yerleştirilmesinin engellendiği, yüksek oranda donatı içeren veya deniz altında yerleştirilmesi gereken elemanların daha başarılı bir şekilde üretilmesi ve düzgün yüzeyli bir beton elde etmek olarak özetlenebilmektedir.

    • kuru yoğun beton – silindirle sıkıştırılabilen beton
    silindirle sıkıştırılabilen beton, sıfır çökmeye sahip, asfalt kaplama için
    kullanılan mevcut makine parkından yararlanılarak taşınabilen, yerleştirilebilen
    ve sıkıştırılabilen bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır.
    bu yöntemde beton, toprak kıvamında olmakta, uygun priz süresi dikkate alınmakta, yeterli taşıma gücünün kısa sürede sağlanması amaçlanmaktadır. bu tip beton karışımının hacimce % 70 – 80’ini agregalar oluşturmakta ve kullanılan agrega geleneksel betonda kullanılan agrega ile aynı mekanik özelliklere sahip bulunmakla birlikte, tane dağılımı bakımından farklılık göstermektedir. bu yöntem sayesinde, büyük miktarlarda beton donatısız olarak yerleştirilip, sıkıştırılmakta ve kısa sürede
    trafiğe açılabilmektedir.

    • lifli beton
    betonun içine çelik tel parçalarının koyulmasıyla gerilmelere karşı direnci
    arttırılmaktadır. böylelikle, özellikle betonun, ağır dingil yüklerine ve aşınmaya
    karşı direnci arttırılmaktadır. üst tabakalara uygulanan lifli beton eski tabakaya
    takviye olarak da başarıyla uygulanmaktadır.
    • öngerilmeli beton
    yeterli bir ön gerilme işlemiyle ısı değişiklikleri ve mekanik zorlanmalardan
    kaynaklanabilecek çekme gerilmelerinin oluşmaması sağlanmaktadır. böylece,
    plak kalınlıkları 12 – 15 cm’ye düşürülmektedir. bu yöntem özellikle malzeme
    ekonomisi sağlamakta ve çatlama riskini en aza indirerek, hizmet ömrünün daha
    uzun olmasını ve derz sayılarının azaltılabilmesini sağlamaktadır.
    • sürekli betonarme
    klasik beton kaplamalı yol teknolojisinde, beton plaklar planlanan aralıklarda
    enine ve boyuna derzler ile parçalara bölünmektedir. dingil yüklerinden
    kaynaklanan zorlanmalar ve iklim koşulları nedeniyle oluşacak genleşme
    farkları, derzlerin açılmasına neden olacaktır. bunu önlemek amacıyla, derzsiz
    betonarme yol tekniğinde çatlakların meydana gelmesini önlemek veya bunların
    belirli ve istenen yerlerde oluşmasını sağlamak yerine, çatlakların rast gele
    oluşması sağlanmaktadır. ancak bu durumda, oluşan çatlakların açılmaması
    sürekli donatılarla sağlanmaktadır.

    • geçirimli beton
    ıslak zeminde belirli bir aderansın sağlanması amacıyla, yüzeyde su
    birikmesinin önlenmesi gerekmektedir. bu nedenle geliştirilen yeni beton
    kaplama sayesinde, geçirimli beton plaklar içindeki boşluk hacmi yüzdesi
    yüksek olup, gelen suyun kaplama içine girmesi ve drenaj sistemine
    ulaştırılması sağlanmaktadır.

    işte size burada esas bahsetmek istediğim geçirimli betondur. bu beton ile ilgili çok fazla beyanda bulunmak istemiyorum bir video paylaşacağım. en ufak yağmurda havuza dönen yollarımız var bizim bu video da buna bir son veriliyor..

    izliyoruz.

    sevgiler.
    fatih çelik
    inş.yük.müh.
    kağıthane belediye meclis üyesi.
  • beton yolu nasıl yaptığınıza göre değişecek mevzu. asfalt zaten yolun maliyetini düşürmek için kullanılan metoddur.

    beton yol yapmak için kalıp çakmak, demir hasır sermek, beton dökmek, o betonu sulamak, kalıp sökmek, drenaj açmak vs bir sürü tekrarlı işlem gerekir ve yapması doğal olarak uzun sürer.

    asfalt ise continuous atılabilir. önden yola toprak seren kamyon, arkasından silindir, arkasından mıcır seren kamyon arkasından silindir, arkasından asfalt finisher arkasından silindir şeklinde dizip gün içinde kilometrelerce yol çekip arkanıza bakmazsınız.

    beton yol çok fazla tonajlı kamyonun geçtiği, asfaltın dayanamadığı yerlerde mecburen yapılır.

    beton yolun asfalttan ucuza çıkmasının iki yolu var, ya çimento kamyonunun arkasından akıta akıta döküp yarrak gibi bişey yapacaksınız ya da yandaş medyanıza beton daha ucuz diye haber yapıp yandaşa ihale çakacaksınız.
  • kanalizasyondaki niyazi rumuzlu yazar bir takım yanlış bilgiler vermiş (bkz: #67015339) . düzeltme gereği hissettim.

    "asfaltın ana maddesi olan zift" girişinden bile, yol yapım konusunda çok bilgili olmadığını söyleyebilirim yazar arkadaşın. bu işe ucundan bir defa bulaşmış kişi bitüm derdi. tek sebebi bu değil tabi. toprağın üzerine mıcır atarak 1 günde kilometrelerce asfalt yapılması söylemi bile bilgisizliğinin boyutunu gösteriyor.

    ilgili entry'de bahsedilen elastik viskoz vs gibi maddeleri geçiyorum;
    - asfalt yapımı malzeme olarak da nakliye olarak da ucuz değildir. bedava hiç değildir.
    - beton gibi tesiste yapılır, nakliye, stok ve tesis maliyeti betondan daha yüksektir. (bkz: bitümlü sıcak karışım)* arkadaşın bahsettiği imalat sathi kaplama.

    bitümün rafineriden çıkıp plente nakliyesi sırasında dahi hep 60-80c sıcaklıkta erimiş halde kalması, tesiste stoklandığında da 7/24 80c'de tutulması gerekiyor.

    - betonun donma süresi bitümden uzun. santralden 165c'de çıkan bitümlü sıcak karışımı (asfalt) 145'e kadar sermek, 130a kadar sıkıştırmayı bitirip, 110'a kadar ütülenmiş son kullanıma hazır halinde üzerinden çıkmak zorundasınız. yani asfaltın plentten çıkmasıyla serilmesi 1.5 saati geçemez (ek bilgi hemen kullanıma açılabilir), ama sağlıklı aralığı 2 saat olsa da betonu 4 saat sonra hala dökebilirsin. ben 100 mikserden 1 tanesini santrale geri gönderdiysem (ki döksem dökülürdü), 100 kamyon bitümlü sıcak karışımdan rahat 20sini yandığı veya donduğu için geri göndermişimdir.

    plent ilk imalatta dryer ve malzemenin sıcaklığını ayarlayamaz, asfaltı 165c'ye getirmek için bitüm veya agrea sıcaklığını çok yükseltip yakar. ilk arabalar garanti çöp, yanmış, birbirine yapışmayan bir asfalt çıkar. finisher bozulur, kamyon aks keser, serilmemiş asfalt çöp. "firesi yoktur" diye bir tabir kullanmak gerçekçi değil yani. aniden bir yağmur yağar, yolda olan ve serim için bekleyen arabaların tamamı çöp. bugün havaya bakarak saatlik tahmin yapabiliyorsam, bunun sebebi sıcak asfalt.

    uygulama:
    - sıcaklık dayanıklılığına değinilmiş, sbsle* modifiye edilmiş bitüm, 90c'ye kadar yumuşamadan dayanabilir.
    - beton veya asfalt hiç bir yol, altındaki toprağın hareketlerine dayanamaz. bu yüzden iyileştirme kazısı yapılıp airiyet dolgusu yapılarak sıkıştırıldıktan sonra, alt temel (esnek) ve plent mix temel (rijit) tabakalarının üzerine yapılır. düz toprağa yapacağınız hiç bir imalat 1 saat bile dayanmaz. tek bir ağır yüklü aracın geçmesine bakar.

    maliyet: imalat sürecinin en büyük kalemleri hammadde ve nakliye. normalde bir işin ortalama %7 maliyetini oluşturan işçilik, yol yapım işlerinde %5'in altındadır. tabi yine kıyas sathi kaplamaya göre yapılmış ama, öyle toprağı silindirle sıkıştırıp üzerine mıcır atarak da sathi kaplama yapılmaz. hala kazı, dolgu, temel, sanat yapısı, altyapı maliyetleri var. temelin üzerinde hafif toz olsa bile satıh bozuluyor bu arada mıcırlar yapışmıyor. (jargonda soyulma denir) öyle 3-5 dakikalık işler değiller. gelen mıcırın da 19-25mm elek aralığında yıkanmış olması gerek (taş ocağında bir konkasör kırımının %5'i). yeri gelmişken o "zift"e de yapıştırıcı deniyor. (bkz: sc1)*(bkz: mc0)*(bkz: rc2)* yapıştırıcı bitümün belirli oranlarla gaz yağı, mazot veya benzin ile seyreltilerek soğuk birleşim yapılacak iki tabaka arasında kaynaşma sağlıyor.

    yani "bir günde kilometrelerce asfalt en iyi kalite ve mühendislikle" !!!! yapılamaz! !!!. işte bu yüzden kaybediyoruz. iyi bildiğimizi ve yaptığımızı sandığımız iş aslında kepazelik.

    ancak uzun yıllar önce hakkıyla yapılmış ve temeli taşlaşmış bir yolun sökümünden sonra yeni bir temel tabakası atılarak hemen üzerine sathi kaplama yapılabilir. o da günde km'lerce yapılmaktan uzak.

    sonuç olarak, aslfaltın elastik olması ve daha avantajlı olduğu doğru. ama kalan diğer tüm kısımları genç mühendis arkadaşlar kendilerine bilgi olarak almasınlar.
  • baktılar ki ev alan yok; "elde kalan betonu sağa sola dökelim, hizmet verdik deriz" kafası ile durumdan fayda çıkarma çabasıdır.
  • yanlış argümanlarla savunulan uygulama.

    "asfalt petrolden yapılıyor ama biz petrolü yurt dışından alıyoruz. beton ise yerli çimentodan yapılıyor. o halde beton yol yapalım para yabancıya gitmesin."

    işin gerçeği asfalt yapmak için yurt dışından petrol almıyoruz. asfaltı zaten başka amaçlar için aldığımız petrolün artığından yapıyoruz. yani biz asfalt kullanmasak dahi o petrolü alacağız.
  • artık bunu yapıyoruz diye övünmek yıllardır var olan balkan ekspresini kısaltıp sofyaya tren açtık demek gibi bişey

    edit: başlık başa kalmış
  • izninizle başlığı açan meslektaşımın maalesef atladığı çok önemli bir kaç konuyu anlatacağım. bu bilgiler ışığında da neden türkiye'de beton yol yapılmaz onu da söylemiş olurum.

    öncelikle hava sıcaklığı yüksek bölgelerde beton dinamik yükler altında su kaybından ötürü kolay çatlar. beton rijit bir malzemedir dinamik yükleri çok sevmez diyebiliriz basitçe. bu şartlarda kullanılması için içine katılması gereken kimyasallar çok pahalıdır. inanılmaz pahalıdır, ocak söndürür.

    ikincisi 0 konfor sunar. havalimanı pistleri betondur. uçak hareket halinde iken çıkan tıkırtılar malumunuz. ha ben birleşim yerlerini binlerce km kusursuz yapabilirim diyorsanız o başka ama bu bir hayal. böyle bir şey yok. mühendis gerçekçi olur.

    hava kirliliği konusunda beton havayı kirletmez minvalinde bir şey yazmış arkadaş. güldüm. komik. sarıyor. sardı.

    şurayı bir okuyalım

    beton üretimi bugün co2 salınımının zirvesidir. asfalt petrolün işlenmesi sürecinde zaten çıkan bir malzeme. yani ya gidip çöpe atacaksın ya da kullanacaksın. o petrol her türlü işlenecek zaten. ama sen elinde zaten mevcut bir malzeme yerine gidip beton üretirsen bu nasıl çevreci bir yaklaşım oluyor?

    çok uzatmıyorum. asfalt yolda çökmeler filan denmiş. bunun nedeni asfalt değil, yolun kötü yapılması. böylesine kolay çöken bir yapıyı yapan zaten gidip betonu da beceremeyecek. burada olay işçilik. sen dolgusu düzgün, drenaj sistemi iyi çalışan bir asfalt yol yaparsan bu kadar kolay çökmez.

    bir de beton her şartta mevsimde dökülebiliyor demiş arkadaş. dökülüyor da ne kadar sürede dökülüyor onu da yazmak lazım. çok sıcak ve çok soğuk havada beton dökmek çok ince bir iştir. bunu yapacak mühendis zaten asfalt yolu da muazzam yapar merak etmeyin.

    ayrıca beton yoldaki çökme veya kırılma sizi direkt olarak tek yönlü ahirete yollarken asfalt zamanla çöker. önlem almak çok çok daha kolaydır. bakımı ucuzdur, kolaydır, en önemlisi hızlıdır.

    e5 beton olsa çökme durumunda 1 hafta kapalı kalır. hele bu çökme kışın olsa süreyi düşünemiyorum. ama şu an bir gecede onarıyorlar.

    bir malzemeyi projeye uygularken "bu kadar dayanıyor o zaman iyidir" mantığı kabul edilemez. özellikle bu bir yolsa önemli olan bakım/işletilebilirlik hesaplarıdır.

    asfalt yolların çökme nedeni zaten çoğunlukla dolgunun kötü yapılması. sen kötü dolgunun üstüne beton yaparsan sonuç yine değişmez bilakis daha ağır sıçarsın

    rica ediyorum şu mühendisliği artık teknik üniversite kafasıyla " sağlam mı, hesapla dayanır mı, çak gitsin o zaman" yaklaşımıyla yapmayın.

    mühendis sürdürülebilir, user-friendly, eco-friendly, cost-friendly ama en önemlisi kolay uygulanabilir, yüksek standart eğitim gerektirmeden teknikerler veya diğer mühendisler tarafından kolaylıkla bakım süreci işletilebilecek projeler yapmalı.

    zaten ithal etmek zorunda olduğun petrolden çıkan bir maddeyi çöpe atıp sıfırdan üreteceğin üstüne içine katılan kimyasalları(superplastlar) ithal edeceğin o da yetmiyor elindeki tüm asfalta uygun makineleri çöpe atacağın bir uygulamayı öneren mühendisi ciddiye almazlar. kusura bakmayın ama bu işin gerçeği bu.

    konuşacaksak yollardaki dolgular ve drenajlar neden kalitesiz bunu konuşalım
  • dünya'nın en sağlam otoyol maddesi olan beton yol olayını da yerli çürük çarık ucuz peşkeş malzeme ile yapıp, 1 sene sonra yama isteyecek kalitede yapacağımızdan şüphem yoktur.

    beton yol hem ustaca yapılması gereken bir yoldur.. altına karkas demir örülmesi, kalıpların ek yerlerinin iskeletlerin devamlılık sağlaması, meyil-mastar meseleleri gibi bilmediğimiz yüzlerce değişkeni, kısacası ciddi bir inşaat mühendisliği vardır... asfalt gibi silindir geç, zift dök'ten ibaret değildir... beton yol güzel yapılmazsa, asfalt çukuruna benzemez, blok halinde kırılmaya ve göçmeye, kot farkı yaratmaya falan başlar ve 10ar santimlik girinti çıkıntı, ek yerlerinden komple parça kaymalarıyla baş gösterir. araba perte çıkar uzun yolda beton çukuruna düşersen...
    bozuk beton yol örneği
    https://youtu.be/hvpkowwrepm?t=37

    türkiye'de iyi yapılacağına dair ise ümidim yok.. bir tek türkiye'nin ilk beton yolu olan 2kilometrelik pilot uygulama var ankara-afyon istikametinde.. "türkiye'nin ilk beton yolu" diye kocaman tabelası da vardır.. 2004'ten bu yana hiçbir yama/tamirat görmemiş.. aynı yolun dönüş kısmı ise asfalt. ve iki kez falan baştan asfalt dökülmüş 13 sene içerisinde.. yamaları saymıyorum...
  • yeni beton zenginleri oluşturacak eylemdir. il başkanının bir sike sap olamamış oğlu, bakanın bedelli askerlik yapmış hayta yeğeni, özel üniversitede işletme okumuş damatların zibil gibi beton şantiyesi açmasıyla sonuçlanacaktır. bu şantiyelerin sermayesi kamu bankalarından, çalışanları da asgari ücretle köleliğe razı milyonlardan gelecektir.

    kimse de madem yüzde otuz beş ucuzdu neden on beş yıldır pahalı asfaltı kullandın da beton ile yapmadın diye sormayacaktır.
hesabın var mı? giriş yap