• isaac asimovun 1989 yilinda yazdigi turkcemize 2006 yilinda imge kitabevitarafindan bilim ve buluslar tarihi adiyla kazandirilan kitap.

    arka kapaktan alintidir.

    bu kitap, tum karmasik yonleriyle uygarligimizin koklerine isik tutuyor, yasanan tum onemli olaylari anlatiyor. asimov, kesiflerin ve bilimin gelisiminin simdiki hayatimizin olusumuna hic aklimiza gelmeyen basit sebeplerle nasil katkida bulundugunu aciklarken adeta bulmacanin parcalarinin yerlerine oturmasini sagliyor. bilimsel gelismelerin arka planini dunya tarihi uzerine yerlestirerek, ayni zamanda bilimsel ve kulturel, toplumsal ve politik olaylarin birbirlerini nasil etkiledigini de gosteriyor.

    bilim ve buluslar tarihi, okurun, dunyanin binlerce yillik tarihi icinde bilimin atesin kesfinden teknolojideki son gelismelere kadar varan buyuleyici seruvenine tanik olmasini sagliyor. isaac asimov, kendine ozgu kolay anlatimiyla okuru, bu seruvenin, gezegenlerin, yildizlarin ve galaksilerin kesfi; buharli gemilerin, asansorun, ilk otomobilin, ilk televizyonun, teleskoplarin ve uzay gemilerinin icadi; viruslerin, kan dolasiminin, hastaliklarin ve onlarin tedavilerinin kesfi gibi onemli duraklarinda misafir olmaya davet ediyor.

    hem bir solukta hem parca parca okunabilecek bu kitap hayatin kendisi ve uygarlikla ilgili yeni kesifler yapmamizi sagliyor. genel bilim terminolojisini ogrenmek adina da okunmaya deger bir kitap olarak, ilgimizi ceken konularda bizi daha ayrintili inceleme yapmaya tesvik ediyor. yani hem ogrenciler hem de bilim ve buluslar tarihine merakli okuyucu icin tam bir basvuru kaynagi niteligini tasiyor.
    ` : ukte`
  • "dördüncü haçlı seferi düzenlendi. liderlerinden biri venedik dükü enrico dandolo (1107?- 1205) idi. on dokuz yıl önce konstantinopolis'te bir diplomatik görevde bulunurken kör edilmiş ve bunu unutmamıştı. haçlı seferi sırasında doksan iki yaşında olmasına rağmen, saldırıyı bir iç savaşın ortasında bulunan konstantinopolis'e yönlendirmeyi başardı. konstantinopolis alındı ve 1204 yılında acımasızca yağmalandı. şehir o sıralarda yunan edebiyatının bütün örneklerinin bulunduğu son yerdi ve tahrip edildiğinde bize sadece artıkları kaldı."
  • isaac asimov'un da kimyacı olması nedeniyle kitapta, kimya alanında yapılan çalışmalara daha fazla yer verilmiş. yine de insanlığın gelişim sürecini, birçok alanda yapılan çalışmaları kronolojik bir sıralamayla ele alıp, kafa karıştırmadan anlatabilmek büyük bir başarıdır. saygı duydum...
hesabın var mı? giriş yap