• merak ettiğim olay.

    baştan söyleyim sözüm mesleği askerlik olanlara değil.

    kendimi bildim bileli askerlerin içinde yaşadım 20-30 sene kadar sonra alakasız yerlere taşındım. eğer son 7-8 senede işler değiştiyse bilemem.

    bunları geçersek, hala askere gidip de şunu çok iyi öğrendik vatanı şu şekilde koruruz diyenine rastlamadım.

    çok ciddi söylüyorum; askere gidip ortalama bir askerin yaptıklarını yapan bir insanın öğrendiği yegane şey benim anladığım “sorgusuz sualsiz itaat”.

    doğuda seve seve öğretiyorlar diyeceğim ama doğuda askerlik yapmış tanıdıklarım bile “bala göte hayatta kaldık” diyorlardı.

    büyük rütbeli tanıdıklarım da, “silah tutmayı bilsinler, az buz hedef vursunlar fazla bile.” diyorlar.

    evet gerisini diğer askerlik yapmışlara bırakıyorum.
  • hayatta her tipte ve karakterde adam olduğu gerçeğidir. aileniz, eşiniz, dostunuz akrabanız, arkadaşlarınız hatta müşterileriniz bile sizin belirli bir elekten geçmiş bir çevrenizdir. askerde ise her çevreden bir adam vardır ve bu türkiye'nin gerçeğidir. maalesef bedelli askerlikle askere zenginin çocuğu artık gitmediği için o tipte adamları göremeyecektir.

    hayatta en öğrenilmesi gereken bir şey de sabırdır ve askerlikte sabrı iliklerinize kadar öğrenirsiniz. eskiden askerliğini yapmamış adama kız verilmeyişin yegane sebebi bu sabır olabilir. evlilikten 1-2 sene içinde boşanan çiftlerde bir araştırma yapılsa herhalde askerlik yapmamışların oranı yüksek çıkar.
  • vergi no'yu girip numara alınca daha erken geliyor sıra...
  • içme suyunun önemi
  • askere gidenlerin hepsi oradan kötü anılarla dönmektedir. yenilen küfürler, dayaklar... aşağılanmalar... insan birçok özgürlüğünden mahrum kaldığı için özgürlüğün kıymetini anlıyor olabilir.
  • kendi isteğin dışında senden çok farklı dünya görüşüne sahip insanlarla bir arada yaşamak bile değil, aynı odayı paylaşmak zorunda kalmaktır. işin özü sabırdan öte değildir. sabrı askerlikten başka şeyler de öğretir insana normal hayatta. eğer askerlik yapan insan adam olsaydı ülkemizde ne cinayet, ne tecavüz ne başka sapkınlıklar olurdu. konu savaşsa eğer 15 yaşında çanakkale de şehit düşen insanlarımızın hiçbiri askerlik yapmadı.
  • gerçekte nasıl bir ülkede yaşadığın, gerçekte ne tuhaf insanlarla aynı kimlik belgesini paylaştığın gibi önemli dersler. bir çok soruya da cevap buluyorsun:

    - bunları kim izliyor?
    - bunları kim dinliyor?
    - bunlara kim oy veriyor?

    bonus: halıya ayağınla basmak bile aslında ne kadar büyük nimetmiş onu öğreniyor insan.
  • (bkz: sabır)
    (bkz: hali hazırda sahip olduklarının değeri)
    ve en önemli şey zenginle ,iyiyle, kötüyle, başka dinden olanla,hırsızla,öğretmenle,işçi ile, eşit olduğun tek yerde yan yana aynı işi yapmak aynı yerde yatmak aynı şeyi yemek
    ayrıca bu sayede ülkenin gerçek durumunu anlamayı sağlamak.
    uzaktan düşman olduğun insanları tanıyınca sevmek.
  • her yüzüne gülene hemen teslim olup güvenme. her şeyi zamana bırak ve ağırlığını koru. insanlar gerçek yüzlerini menfaat oyuna dahil olduğunda gösterirler.
  • sabırdır.
hesabın var mı? giriş yap