• kaş seyrekcakıl plajında yaklsık 10 adet büyüklerinden zıpkınla vurduk. yaklasınca kaçmadıkları için kolay av oldu. dikenleri tehlikeli olduğu için balıkcıya temizlettik. eklem ve menisküse faydalı olduğunu ogrendik. eti çok lezzetli madem deniz canlılarını tehlikeye atıyor avlamaya devam edicez sanırım. mısır unuyla kızartın tadı tarifsiz. akdenizde yediğimiz en lezzetli balık.
  • kaş ve fethiye'de görülmesi kuvvetle muhtemel balık. kayalardaki oyuklarda chill out modunda takılır, dalış liderleri tarafından "aman ha görürseniz dokunmayın, zehirlidir" şeklinde uyarılar yapılır brifing esnasında. kanatlarıyla (ya da diken artık her ne diyorsanız) ihtişamlı bir görüntüsü vardır, ve siz ne kadar yaklaşırsanız yaklaşın kaçmaz. zaten malumunuz, bu hayatta kaçmayandan korkacaksın yeğen!*

    balık larvalarıyla beslendiği için, sualtı faunası için tehdit olduğu düşünülmektedir. zehirli olması gerekçesiyle balıkçılar yemeye pek sıcak bakmasa da, yenildiğini söyleyenler de vardır.
  • denk gelindiğinde öldürülmesi gereken bir balık türü. datça’yı tamamen işgal etmişler. yemeyecekseniz bile anlayabiliyorsanız avlayın. deniz canlıları için son derece zararlı şerefsiz bir arkadaş.
  • bugün selimiye tarafında, tekne gezisi sırasında uğradığımız bir koyda gördüğüm tuhaf balık. kaya yarığına yavaşça sinip dik bir şekilde bekledi. neymiş la bu süslü, yelpaze gibi zamazingo diye internete girip arayınca ahanda valla bu dedim. yalnız rengi kırmızımsı değil gri siyah gibiydi. belki gölgeye kaçtığı için net anlamadım rengini. ne güzel balık diye düşünüyordum ama balık meğer istilacı suriyeli mülteci bir pis mahlukmuş. vay arkadaş denizin altında da huzur yok.
  • dünyanın en zehirli balığı olarak bilinen, hint okyanusu kökenli aslan balığı, dalyan, marmaris ve bodrum’un ardından izmir’de de görüldü.
    kaynak
    muğla sıtkı koçman üniversitesi su ürünleri fakültesi dekanı prof. dr. celal ateş, çok zehirli olduğunu açıkladığı aslan balığı hakkında, "çok hızlı üreyen ve tehlikeli bir balık türü. zehirli dikenleri tehlike saçıyor. aslan balığı sokması talihsizliği yaşayan kişiler, derhal yara bölgesini 40 derece suya batırıp 30-90 dakika bekletsinler. bu uygulama zehrin etkisini kaybetmesini sağlıyor. ardından en kısa sürede bir sağlık kurumuna başvursunlar. ağrıyı tetikleyen en önemli etmenlerden birisi dokuda gelişen şişlik olduğundan, yaralanan bölge yukarı kaldırılmalı" diye konuştu.
  • neredeyse tüm karasularımızı işgal etmiş balıktır. ne yazık ki kaşta dalış yapan dalıcıların en büyük korkularından biri haline gelmesi an meselesidir. normalde asla böyle bir şey söylemem ancak gördüğünüz yerde eğer imkanınız varsa öldürmeniz tüm deniz altı canlılığının hayrına olacaktır, zira bu balıklar diğer balıkların larvaları ile beslenir ve deniz canlılığı için büyük bir tehdit oluşturur. tabii ki balığı öldürürken azami dikkat göstermeli ve dikenlerinin çıplak teninize değmemesine dikkat etmelisiniz. maalesef türkiye'de devletimizin herhangi bir deniz canlılığını koruma ajandası bulunmuyor ve denizlerimizi korumak siz(biz) sevgili deniz severlere düşüyor.
  • şöyle bir bilgi okudum bu balığın abd serüveni hakkında.
    pasifiğin güneyinden gelen bu istilacı tür abd güneydoğu sahilinde oldukça artmış.zehirli olması sebebiyle diğer türler buna yaklaşmıyor, iğneli olduğu için ağlarla yakalamak da zor. florida yerel idareleri zıpkınla bu balığı avlamaları konusunda balıkçıları ödülle teşvik etmiş ama tabi baş etmek mümkün olmamış.
    en sonunda karada bir kol tarafından yönlendirilerek su altında bu balığı zıpkınla avlayan bir robot geliştirmişler.ismi de tesif süpüren.ne lanet bir canlıymışsın sen aslan balığı binlerce dolarlık teknoloji yatırımı ile ancak baş ediliyorsun.
  • lessepsienne türlerden biri. 2-3 sene evvel 15-20 metre derinlikte gölgelerden çıkmazken artık güneybatı sahillerinde orta suda veya plajlarda bile dolaşıyor. orfozlar bunları buldukça yer, ancak ciddi bir predatörü olmadığı için besin zincirini çok kötü bozmuş durumda, hem sadece türkiye'de değil, meksika körfezi ve karayiplere kadar ilerlemiş durumda. tüketiminin acilen yaygınlaşması gerek.
  • bu ara sürekli haberlere gündem olan balık.

    insanların rahatlıkla denize girip çıkmasını engelleyecek, tadımızı kaçıracak bir durumla karşı karşıyayız. sanırım sürekli daha kötü haberlere hazırlık yapmamız gerekiyor.

    tatile gidememekten yakınırken, şimdi denize girememek insanların canını sıkacak gibi duruyor.
  • ulkemiz sularina kizildenizden gelmis isgalci ve karizmatik gorunumlu balik turu.

    bu isgalci balik o kadar buyuk bir tehdit ki, her mevsim ureyebilen ve diger tum baliklarin yumurtalarini elektrik supurgesi gibi yiyen nalet bi tur.

    bu yuzden dogu akdeniz basta olmak uzere tum akdeniz aslan ve balon baliklari ile sarilmis durumda. bu baliklarla beslenen baska bi balik turu maalesef yok zaten sorun da burda basliyor. ekosistemimiz tumden bozulmak uzere.

    suveys kanali ticari yonden harika bir deniz yolu olsa da ekosistem acisindan bir facia yaratmistir. suveys kanalindan gelen okyanus sulari akdenize selale gibi bosalmaktadir. acilen tuz bariyerleri ya da kalici bir cozumle tum akdeniz ulkeleri acil bir onlem almasi lazimdir.

    aksi takdirde sofralarimizda yer almaya baslayan lezzetsiz ‘yabanci’ balik turlerinden baska secenegimiz kalmayacak.
hesabın var mı? giriş yap