• iki kere hazırladıkları genel yetenek sınavına girdiğim şirket. bir tanesi kağıt üstünde, bir tanesi onlinedı. eğer online sınava girecekseniz size link veriyorlar ve sadece belli saatlerde ve tarihlerde geçerli oluyor. eğer bu tip bir online sınava girecek biri olur da bu başlığa bakarsa diye sınavın içeriği hakkında bilgi veriyorum (kağıt üstünde girecekseniz başvurduğunuz kurumun -iş başvurusu olur büyük ihtimalle- soruları bu şirkete hazırlattığını bilemezsiniz büyük ihtimalle, o yüzden online vurgusu yapıyorum):

    40 soru 50 dakika veriyorlar. soruların bazıları gre'deki grafik yorumlama sorularına benziyordu. bazıları ales'teki mantık sorularına benziyordu. ama şunu söyleyebilirim, 50 dakikada sikseniz bitmez hazırladıkları 40 soru. genel olarak zor bir sınav. yetiştiremedim diye korkmayın ben şahsen yetiştiren görmedim (kağıt üstünde girdiğim sınavda şöyle bir göz atmıştım başkalarının cevap kağıdına).
  • uygulamaların birinde sözde sizin organizasyon ve planlama başarınızı ölçmeyi hedeflemektedirler. bu aşamada sizden iş planı oluşturmanız istenir ve çeşitli e-postaların belirtildiği bir kitapçık dağıtılır ancak, bu e-postalarda yer alan işlerin ne kadar saat süreceği belirtilmemiştir, sadece bazılarında bu işin tüm gün süreceği ifade edilmektedir. geri kalan işler tamamen sizin sallamasyon becerinize kalmıştır, ben 1-2 maildeki yapılması gerektiği işi 1 saatte bitirebileceğimi ifade ettim ama içimden 5 dakika yazmak geçmedi değil. her neyse bu uzman olacak zat , şayet takviminize sığmıyorsa gerekçe belirtelerek işlerinizi erteleyebileceğimi, bu kararımın benim değerlendirilmemi olumsuz etkilemeyeceğini ifade etti. 2 iş gününü kapsayan bir eğitim programını ertelemeyi uygun görmüştüm. ancak içeriği eğitim olduğu için değil, yoğun program içerisinde 2 günü tek bir programa ayırmamak için böyle bir karar almıştım. bunu da bu zata izah ettim. ayrıca zaman yönetimi eğitimlerinde zaman planlaması yapan bir kişinin eve iş getirmeyeceği ifade edilir. bu bilgiye dayanarak hafta sonu çalışma düşüncesini dile getirmemiştim. ne büyük hata etmişim! bu zat gelip sonuçları gerekçeleriyle birlikte açıklamaya başladı. ben başarı ve sonuç odaklı olmayan, kendini geliştirme konusunda yetersiz bir aday olarak değerlendirilmişim. eğitim programını ertelemiş olmam benim kendimi geliştirme açısından yetersiz olduğumu gösteriyormuş! ayrıca sıkışan bu program için hafta sonu çalışmaktan ziyade e-postayı ertelemeyi düşündüğüm için başarı ve sonuç odaklı değilmişim! bu kadar ucuz bir şekilde, bir uzman müsveddesinin akla aykırı tespitleri nedeniyle kariyer hedeflerimin sekteye uğrama riskinin oluşması karşısında ne diyeceğimi bilemiyorum. bir de büyük firmaların adaylarını bu firma aracılığıyla değerlendiriyor olması da ayrıca bir skandaldır bence. allah ıslah eylesin diyorum!
  • hali hazırda yaptığım bir görüşmenin aşamalarından biri olarak tarafıma yapılmış değerlendirme uygulaması.

    analiz uygulaması ve 2 adet rol oyunu şeklinde gerçekleşmiştir. haftasonu hangoverlı gidince pek verimli olamadım ama şirketle görüşürken ki gösterdiğim konsantrasyonu gösterseydim keşke dedirtendir , zira biraz da sallapati yapınca muhtemelen görüşmenin bu aşamasında takılmama sebep olmuş uygulamadır.

    2. iş günü itibari ile henüz ses seda yok. bizim iş olmadıysa demek.
  • bugün bir genel yetenek sınavlarına muhatap oldum.
    soruların yarısı mantık sorusuydu neredeyse.
    verdikleri vakit sorular mümkün değil yetmiyor.
    kafandan şöyle mi olur böyle mi olur derken bir bakıyorsun sınav zamanı geçmiş.
    beni öss dönemine tekrar döndürdüler.
  • 2 kez eğitimlerini aldım, ikisi de yararlı bilgiler içeriyor lakin değerlendirici eğitimine gitmesini önerdiğim dünya iyisi bir ik/od'ci kardeşime eğitim sonrası sertifika veremeyeceklerine dair attıkları maili görünce hoşnutluğum bitti. gözümden düştüler.
  • geçen günlerde leventteki yerine gitmiştim. enteresan bir sistem. değerlendirme kriterleri bence daha iyi olmalı. çok iyi çok iyi diyip ama şunuda yapsaydınız daha iyi olurdu diyip puan kırmaları yanlış bence.
  • bunlar bana bir rapor yazmış, insan ciddiye alsa kendinde soğur. bunca yıldır kendimle birlikte yaşıyorum göremediğim bir sürü özelliğimi adamlar/kadınlar iki saatte çözdüler sağolsunlar. değerlendiricilerin kerametleri kendinden menkul. sorguladığınız zaman, "patronunuz bizi seçmiş" deme rahatlığında insanlar. uygulamalarından önce verdikleri bilgi kısıtlı. talimatlar ile rapor sonuçları tutarsız. türkiyedeki çoğu iş gibi para kazanmak üzerine kurgulanmış. bunun için de değerlendirme yaptıkları insanların yetkinliklerini, geçmişlerini, karakterlerini, potansiyellerini kendi küçücük pencereleri çapında yalan yanlış yargılamaktan çekinmiyorlar.
  • sınavın içeriği hakkında biraz bilgilendirme yapmak istiyorum. sözel olarak okuduğunu anlama ve bu paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkartılamaz gibi sorular bulunmaktaydı. görsel algılama diyebileceğimiz sorular mevcuttu. örneğin; bir görsel verilmiş aşağıdakilerden hangisi bu görsele aittir ya da görseli vermiş bu görselden aşağıdaki hangi görsel çıkartılabilir gibisinden sorular mevcuttu. ( göründüğü gibi basit değil rakamlardan, tablolardan ve şekillerden oluşan görsellerdi.) sayısal olarak ise tablo okuma soruları vardı fakat işlem olarak uzun sürebilecek sorulardı. daha önceden sınava giren birisi olarak ilk önce sözel ve görsel algılama sorularını çözüp geri kalan zamanda sayısal sorulara yönelmek daha mantıklı geliyor. sınavı geçemeyen birisi olarak bir daha girme fırsatım olsa geçebileceğime inandığım bir sınav.
  • rezalet ötesi bir sirket. eski bir calisani olarak zaten anlayamadim neden markalarin bunlarin dandik, yalan dolan degerlendirmelerine prim verdiklerine.. içerideki calisanlar korkunc ötesi. zaten kadin ordusu var ve hepsi birbirinden suratsiz, mutsuz, kompleksli, egolu tipler. kralin olmadigi yerde kralcik olmuslar.. sirkette at kosturuyorlar ama kimse de sorgulamiyor buraya giden niye koşar adim kacarak ayriliyor diye. belki de islerine geliyor bilmiyorum ama burada işe baslamayi vs. dusuneniniz varsa aman aman diyeyim, 4 kere falan bir daha düşünün.. kurumsal olmadigini vurgulayip, calisanlarindan kurumsala uygun davranmalarini bekleyen vizyonsuz, gorgusuz calisanlara ait bir sirket.. korkunc otesi ayımı doldurmayi bile beklemeden koşarak uzaklastigim yerdir. dusman basina..
  • 40 soru 40 dakika mantık soruları ama mantık almayan türden sorular. grafik yorumlama, muhasebe, genel vergilendirme gibi bir çok konulu genel yetenek sınavı 20 soru zor tamamladım yetiştirmek zor. bir mühendis adayı olsa yine bunalır yetiştirmekte zorlanır. kuruma göre değişiyor mu bilmiyorum ama saçmalık.
hesabın var mı? giriş yap