• nübye bölgesinin merkezi konumunda bulunan bir şehirdir. nüfusun büyük bölümünü siyah ırktan insanlar oluşturur. suk adı verilen pazarlarda genellikle baharat, yerel elişi örnekleri gibi şeylerin ticareti yapılır.

    cemal abdul nasır tarafından yaptırılan ve dünyanın en büyük barajlarından biri olan assuan barajı bu bölgededir.

    ayrıca tanrıça isis tapınağı ve bu tapınak için yapılan ancak yerine yerleştirilmeden taşocağında bırakılan 42 metre uzunluğundakidikilitaş görülmesi gereken eserlerdir.
  • kahire'den 12 saatlik bir tren yolculuguyla ulasilabilecek sehir. kendine halinde bu kucuk bolgede phila tapinagi, bitmemis dikilitas, nubye muzesi gibi gorulecek yerler mevcuttur. en unlu oteli 1902'de kurulmus olan old cataract'tir. bu otel, misir'in son krali olan turk kokenli kral faruk'un cumhuriyete gecilince devlet tarafindan el konulan saraylarindan biridir. bu yuzden resepsiyonda fesli calisanlar gormek mumkundur. otel arap ve turk motifleriyle dekore edilmistir.
    assuan'in tepelerinden birinde nubian house adinda essiz manzarali bir cay bahcesi vardir. burasi eski bir nubye evi seklinde tasarlanmistir. butun assuan'i tepeden gorur, nil'e karsi cay icmenin tadina doyum olmaz.
    assuan guzel olmasina guzeldir ama, sessizligi ve dinlendiriciligiyle bir sure sonra mayismaya sebep olur. 2 gun kadar burada kalmak ve gezilecek yerleri tamamlamak kafidir.
  • abu simbel'e gitmek istediğinizde mecburen konakladığınız güney mısır kenti. metrekare'ye düşen çocuk sayısı bi hayli fazla, kentin en merkezi meydanında kiralanan at ve eşşeklerin yarattığı karmaşada görmeye değer.
  • misir'in en güneyinde yer alan abu simbel'e gitmek icin aktarma yaptiginiz yerlesim bolgesi. ülkenin en önemli barajı da burada yer alıyor. assuan barajı, nil'in taşmasını önlediği için hayati öneme sahip. assuan'da nehir ve çöl birbirine çok yaklaşıyor, çölden bir avuç kum alıp nehre atabilirsiniz. ülkenin bu güney bölgesinde yaşayanların teni çok daha koyu. hemen yakininda bulunan nubye koylerinde siyahi irktan kuzey afrikalilar yasiyor.
  • çok enteresan bir şehir, nubia'lı nüfusu yüzünden siyahiler bu şehirde beyazlardan daha çok bulunuyor bu sebeple kendinizi hakikaten afrika'da hissediyorsunuz. beyaz turist sayısı da az bu sayede fiyatlar çok iyi. bununla beraber nil nehrinde yüzebileceğiniz nadir yerlerden mısır için.

    diğer enteresan detay ise aswan'da sahra çölü ile nil nehri burada direkt buluşuyor, çok enteresan bir manzarası var. üşenmezsem fotoğraf eklerim.

    go inn backpackers hostel şehirdeki en iyi hostel bence, geceliği 8 dolar ve nil nehrine sıfır bir villası var. nil nehrinde burada yüzdüm. bununla beraber nil nehrinde kayaking de yaptım, 3 saatliği 2 dolar çok güzel deneyimdi.
    hostelin sahibi gandhi'ye benziyor bu yüzden gandhi diyorlar. döviz de exchange edebilirsiniz, oran müthiş iyi değildi ama sokaktan bozdurmaktan daha iyi fiyata denk getirebilirsiniz.
    ayrıca her gün 13 dolara ebu simbel'e git gel ulaşım imkanı ayarlıyorlar.

    aswan'a diğer mısır şehirlerden ulaşım durumu turistler için sıkıntılı. buraya luxor'dan otobüs yok, bu yüzden microbus, tren, uçak, özel taksi veya cruise gemisi ile ulaşım sağlayabilirsiniz, fiyatları ise şöyle.

    tren luxordan 21 euroydu bulunduğum tarihte, sürekli fiyat değişebilir çünkü blackmarket oranı değiştiğinden ötürü. pahalı olmasının sebebi turistlere double pricing uygulanması.

    luxor'dan microbus en ucuz seçenek, minibuslerin kalktığı yer google maps'ta burası. kadınsanız tavisye etmem ortam iyi değil. normal yerel mısırlı fiyatı 4-5 saatlik yolculuk için 1 dolar, hayatımda bindiğim en ucuz otobüs yolculuğunu bu sebeple burada yaptım* fakat turist olduğunuzu öğrenince overcharge etmeye çalışıyorlar o zaman 4-5 dolar ödüyorsunuz, mısırlı taklidi yapıp konuşmazsanız benim gibi local fiyattan ödeyebilirsiniz.

    özel araçla aswandan tersi bir yolculuk yapan çinliyle tanıştım 20 dolar ödemişti, indrive üzerinden ilan açıp gelen tekliflere göre fiyatları görebilirsiniz.

    uçak ile de gelebilirsiniz, uçak kahireden kalkıyor, bazen fiyatlar çok fena olmayabiliyor eğer aynı yolu git gel yapmak istemiyorsanız uçakla aswana gidip dönüşü bir şekilde karayoluyla ayarlayabilirsiniz.

    bir de nil nehri cruise gemisiyle luxor'dan aswan'a gidebilirsiniz. duyduğuma göre gece kalmalı 200 dolarmış.

    gezilecek yer olarak luxor'dan sonra çok fazla tapınak gezmek istemedim. assuan'da tapınak gezenlerde çok beğenmemiş duyduğuma göre, bu sebeple bu konuda bilgi veremeyeceğim fakat şehrin pazarı keyifliydi ve batı yakasına 20 cente public botlarla geçip nubiya köyü ile tepedeki kalesini gördüm. tepedeki kaleden nil nehri manzarası gördüğüm en iyi nil nehri manzarasıydı, üşenmezsem tekrardan fotoğraf eklerim.

    batı yakasındaki nubiya köyünü pek turist ziyaret etmediği için adamların fakirliği çok belli oluyordu, orada alman bir arkadaşla özel bir tropik bahçede, palmiye ağaçlarının arasında oturup çay içtik, fiyat 1 dolardı (mısır için pahalı bir rakam, fakat adamlar hakikaten çok fakir durumdaydı). ayrıca atmosfer hakikaten çok etkileyiciydi, kendimi 17. yy.'da evliya çelebi gibi hissettim.

    bu sebeple en otantik 2. mısır şehri burasıydı (en otantik olan siwa'ydı).

    tavsiyeye ihtiyacınız olursa yeşillendirebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap