• oncelikle astegmen ve bascavus nedir;

    (bkz: astegmen)
    (bkz: bascavus)

    uktecinin notunda belirttigi gibi askerligimi yapmis bir vatandasim*. gordugum ve bildigim kadariyla bu hassas(!) iliskiyle ilgili bilgi vereyim. astegmen her ne kadar bascavustan tecrubesiz olsa da subaydir, dolayisiyla bascavusun ustudur. fakat astegmenler bascavuslarina bir komutanin astina davrandigi gibi davranmiyorlar, en azindan benim gorduklerim. bunun nedeni daha once de dedigim gibi tecrubesizlikten kaynaklaniyor sanirim. astegmenler bu rutbeyi almadan once sadece 3 aylik bir acemilik doneminden geciyorlar ve direk olarak subay statusunde goreve basliyorlar. oysa bascavus rutbesine ulasmis bir asker nerden baksan 15 yildir bu isi yapiyor. herhalde bu yuzden arada bir "cekingenlik" var. astegmen bascavusundan bir sey yapmasini isterken son derece nazik konusuyor, bascavustan "emredersiniz komutanim" cevabini beklemiyor zira kendisi emir vermekten cok rica ediyor. zaten bascavus da "anlasildi" ya da "ben hallederim astegmenim" gibisinden bir cevap veriyor ihtiyac oldugu zaman. yani astegmen bascavusun gururunu kirmak istemiyor, bascavus da isi kitabina uydurmaya calisiyor. alan memnun satan memnun durumu soz konusu. toparlamak gerekirse bu iliski tamamen duygusal**.
  • koskoca ankara'da (genelkurmay dahil) merkez orduevi araç girişinde görevli astsubaylar hariç hiçbir astsubayın asteğmenlere komutanım dememesi şeklinde zuhur eder.

    ama kesinlikle demiyorlar diye de rahatsız olunmamalı bence. yıllarını orduya vermiş babanız yaşında (ve sizin iki aylık askerlik tecrübeniz açısından saruman falan yaşında) olan bu insanlar tabiki size komutanım demesin yani. zaten geçici ve kısa bir süre için askerlik yapan biz normal vatandaşların subay olması da bana garip geliyor bazen. madem uzmanlıktan yararlanmak istiyorsun, o mevkide sivil memur olarak çalıştır, kamu hizmeti yaptır, devlet kölesi olalım daha iyi değil mi?!
  • hayati boyunca belinde kilic*, omuzlarinda rutbe tasimamis olan bascavusun bu genc subayi cekememesi sonucu elinden geldigince rahatsizlik vermeye cabalamasi ile sonuclanan iliski.
    bazi astegmenler ic hizmet kanununun kendilerine tanidigi haklardan faydalanarak bu duruma gayet guzel cevap verirken bir kismi da "bosver nasil olsa 12 ay buradayim" diyerek hic cevap vermemeyi tercih ederler.

    edit: kötüleyen tüm bascavus ve bascavus akrabalarina selam eder, kendilerine ithaf ederim.
  • karsilikli kisilik ozelliklerine gore degiskenlik gosteren, zaman zaman abi kardes, zaman kedi kopek tadindaki inisleri cikislari bol iliski.astegmen acisindan bakildiginda karsilasilan bascavus komplekslerinden arinmis , gunluk hayatta da muhabbet edilebilecek saygideger bir zatsa kendisine en bi icten abi sifati uygun gorulur ve hatta alinmis bu subay rutbesinden dolayi icten ice utanilir.ancak daha karsilasilan ilk gun astegmeni hedef tahtasina koyup asagilamaya calisan bir baska grup vardir ki bunlara cok gec kalmadan gerekli ayari vermek askerligin geri kalani icin oldukca onemlidir.

    astegmen deepcrimson: x bascavusum boluk komutani boluk ile ilgili su su bilgileri sizden almami emretti.
    bascavus astegmen dusmani: napcaksin o bilgileri?
    astegmen deepcrimson: bilmem gerekiyor,inceliycem.
    bascavus astegmen dusmani: ya surda gelip gidiyosunuz zaten,hem anlamazsin sen o islerden
    astegmen deepcrimson: ..........................
    bascavus astegmen dusmani: hallederiz...hallederiz sonra,baska bisi var mi?
    astegmen deepcrimson: var....merak ediyorum siz bascavus olduktan sonra ne oluyorsunuz?
    bascavus astegmen dusmani: ha? ..................nasil...?...........
    astegmen deepcrimson: ben soyliyim: emekli bascavus
  • başçavuşların oğulları da okuyup adam olup askerliklerini asteğmen olarak yaparlar. bir baba oğul alt ilişkisi de bulunabilir bunun içinde.

    benzer ilişkiler de, ustabaşı - stajyer mühendis, emektar stoper - kiralık gelmiş genç forvet, gelin - kaynana, arasında görülebilir.
  • bir arkadaşın (bkz: bir arkadaşım ekolü) tartışma anında "başçavuşum sizin şafak kaç onu söyleyin esas" diyerek çığır açtığı ilişkidir.
  • zimmet miktarının büyüklüğü ile doğrudan ilgili bir ilişkidir. misal 4 adet tank zimmetinizdeyse, "abi" hitabı eşliğinde yaşanmasında fayda vardır.
  • eğer aradaki ilişki bayağı bir gerilmiş durumda ise orada vatani hizmetini yerine getiren sıradan askerlere (duruma göre) faydalı olacak bir ilişkidir. örnek vermek gerekirse; birinin tutanağını tutturmak için yazıhaneye gönderdiği bir askeri diğeri sırf gıcıklık olsun diye suçlu olduğu halde kitabına uydurup affedebilir.*
hesabın var mı? giriş yap