• gençliğimizin katili ogamede ziyadesiyle icra ettiğimiz madencilik türü.
  • nasa’dan dünya ekonomisinden bile büyük 10 kentilyonluk dev proje

    güneş sistemi'nde yer alan 200 kilometre genişliğinde bir asteroite uzay aracı indirmek isteyen nasa, eğer hedefine ulaşırsa gök cismi yüzeyinden 10 bin katrilyon dolar değerinde maden çıkaracak.

    dünya ekonomisinin çökmesine neden olacak yeni çılgın projesini duyuran amerikan havacılık ve uzay dairesi (nasa), uzay boşluğunda yaptığı araştırmalarda değerli bir asteroit keşfetti. öyle ki 200 kilometre gibi devasa bir genişliğe sahip cisim üzerinde inceleme yapan araştırmacılar yüzeyde 10 kentilyon, diğer bir değişle 10 bin katrilyon dolar değerinde maden tespit etti.

    dünya ekonomisinin yaklaşık 74 trilyon dolar olduğu düşünüldüğünde değeri daha iyi anlaşılan asteroitin altın, nikel ve demir gibi değerli madenlere ev sahipliği yaptığı ifade ediliyor. gök cismine uzay aracı göndermek için düğmeye basan nasa’nın yüksek maliyet nedeniyle madenleri dünya’ya nasıl sağ salim getireceği ise şimdilik bilinmiyor.

    nasa yüksek maliyetleri düşürmenin yollarını arıyor

    en yüksek platin kaynağa sahip gök taşlarından 800 gram platin elde etmek için bir ton cevhere ihtiyaç duyulduğu düşünüldüğünde, asteroitleri solar-elektrik iyon motorlarıyla gezegenimize yaklaştırarak yörüngede toplamak isteyen nasa'ya oldukça geniş bir kaynak gerekiyor. yani işlemin yapılabilmesi için 2,5 ton ağırlığındaki bir robotun kendi ağırlığının 100 katı kadar cevher taşıması gerekiyor.

    özellikle maliyet konusunda yoğun mesai harcayan uzmanların 6 ila 10 yıl içerisinde ilk uçuşu yapması bekleniyor. hatırlayacağınız gibi uzaydan ilk kez 2010 yılında, japonya uzay ajansı’na ait "hayabusa" aracıyla "25143 ıtokawa" asteroitinden birkaç parça toz dünya'ya ulaşmıştı.

    donanımhaber
  • en çok 5-10 yıl içinde dünyanın en önemli endüstrilerinden biri olacak. bir futbol sahası büyüklüğünün yarısı kadar bir asteroidde bile 25-50 milyar dolar değerinde maden çıkarılacağı düşünülüyor. sanayinin değeri trilyon dolarları bulacak. bu iş için yatırım yapan şirketler var. dış uzay anlaşmasına göre gökyüzü cisimleri insanlığın ortak malı. ancak abd yasasını geçirdi. bunlar insanlığın ortak malı olmasına rağmen gidip maden arayabilirsin, bulursan senindir dedi. ikinci ülke lüksemburg oldu. bu yıl yaptığı bir yasayla abd'li uzay şirketlerini ülkeye çekmeye çalışıyor. asteroitlerden bulunacak bazı değerli taşlar arzı artırarak dünyada var olanların değerini düşürecek. ancak dünyanın altından çıkanların değerinin gün geçtikçe düşmesi normaldir. bu iş sadece dünyada kullanılacak madenler için yapılmıyor. özellikle insanın uzaydaki yolculuğunda gerekli suyun, enerjinin ve uzayda yerleşim için çeşitli yapı malzemelerinin sağlanması için de madencilik önemli. trilyonlarca dolarlık bir pazardan pay almak gönül ister ki türkiye'nin de hedefi olsun. ama şimdilik bir şey olacak gibi görünmüyor.
  • ülke devletleri ve özel girişimlerin uzayda var olan mars jüpiter arası asteroid kuşağına olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. burada bulunan asteroidlerin potansiyel metalik maden içerikleri ve gezegenlerin muhtevaları herkesi cezbedici boyutlarda ki bahsettiğim eş değer dolar miktarları trilyon dolar boyutunda.
    bu yarışta var olmak ülkeler için çok önemli. vizyonu ortaya koymak ve çalışmak gerek.
    kendi lisans alanım olan yer bilimleri ve özellikle jeofizik mühendisliği alanının bu konularda çalışması ve gelişmesi gerekirken kendi kısır döngüsü içinde kendi kendini yiyip bitirmektedir.
  • nickimin esin kaynağı
  • millet neler neler peşinde, biz halen murat gilin damından atlama hevesinde.
    gülsem mi ağlasam mı bilemedim.
    ilgilenenlere asteroid mining
  • bu yıl asteroit madenciliği hakkında türkiye'deki en önemli ve kapsamlı çalıştay, kozmik anafor'un desteği ve türkiye uzay ajansı başkanı serdar hüseyin yıldırım'ın katılımıyla ege üniversitesi'nde gerçekleştirilecek.

    çalıştay, herkese açık ve ücretsiz. katılım için detaylı bilgi buradan alınabilir:

    https://www.kozmikanafor.com/…eor-bilimi-calistayi/
  • amerikanın tekeline geçen iş kolu.
    2019 senesinde 2 şirket satılarak bu işe girildi. amerika’yı keşfedenler/sömürenler şimdi fe uzaya aynı duygularla saldırıyorlar. kendilerince haklılar; biz yaparız, modunda oldukları için bize bir şey söylemek düşmüyor.
hesabın var mı? giriş yap