• astrafobi, gök gürültüsü ve şimşek korkusudur. her yaştan insanı etkileyebilir, ancak çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygın olabilir. hayvanlarda da görülür. bu korkuya sahip birçok çocuk nihayetinde onu aşar, ancak küçük bir bölümü yetişkinlikte de fobi yaşamaya devam eder.

    fırtınaya veya aşırı hava koşullarına hazırlanmak makul düzeyde endişe veya korku yaratabilir. ancak astrafobisi olan kişilerde, fırtınalar zayıflatıcı olabilecek aşırı bir reaksiyona neden olur. bu fobiye sahip olan insanlar için, bu duygular yıpratıcı olabilir.

    astrafobi, tedavi edilebilir bir anksiyete bozukluğudur. diğer birçok fobi gibi, amerikan psikiyatri birliği tarafından belirli bir psikiyatrik tanı olarak kabul edilmez.

    semptomlar nelerdir?

    yaklaşan bir fırtına haberi, kişiyi, dışarda yapacağı planları değiştirmek zorunda bırakır ya da kişi gök gürültülü bir fırtınaya aniden yakalanırsa kendine barınak arayabilir. yıldırım ihtimaline karşı uzun ağaçlardan uzaklaşabilir. yıldırım düşme ihtimali zayıf olsa da, bu eylemler potansiyel olarak tehlikeli bir duruma uygun hareketlerdir.

    fakat astrafobisi olan bir kişi, görünüşte uygun olan yukarıdaki eylemlerin ötesine geçen bir reaksiyona sahip olacaktır. bir fırtına öncesi ve sırasında kendilerinde panik duyguları oluşacaktır. bu duygular tam gelişmiş bir panik atak haline gelebilir ve aşağıdaki belirtileri içerebilir:

    -tüm vücudu sallama,
    -göğüs ağrısı,
    -uyuşma,
    -mide bulantısı,
    -kalp çarpıntısı,
    -nefes darlığı.

    astrafobinin diğer belirtileri arasında şunlar olabilir:

    -avuçların terlemesi,
    -fırtınayı ve gökyüzünü izlemek için takıntılı arzu,
    -dolap, banyo veya yatağı kullanarak gök gürültüsünden saklanma ihtiyacı,
    -korunmak için başkalarına sarılmak,
    -özellikle çocuklarda kontrol edilemeyen ağlama.

    bu belirtiler hava durumu programı, şimşek veya gök gürültüsü gibi uyarıcılarla tetiklenebilir.

    astrafobi için risk faktörleri nelerdir?

    bazı insanlar bu fobi için yüksek risk altında olabilir. sadece çocuk olmak da bir risk faktörü olabilir. fırtınalar, çocuklar için özellikle korkutucu olabilir, ancak çoğu ilerleyen yaşlarda bu duygulardan kurtulacaktır. işitsel bozukluk, otizm ve duyusal işlem bozukluğu olan bazı çocuklar, fırtına sırasında duygularını kontrol etmek için daha zor zamanlar geçirebilirler.

    anksiyete bozukluklarının bazen genetik bir bağı vardır. ailede anksiyete, depresyon veya fobi öyküsü olan bireyler astrafobi için daha büyük risk altında olabilir.

    havaya bağlı travma yaşamak da bir risk faktörü olabilir. örneğin, şiddetli havanın neden olduğu travmatik veya olumsuz bir deneyimi olan biri fırtınalara fobi kazanabilir.

    astrafobi nasıl teşhis edilir?

    fobiniz altı aydan uzun sürerse veya günlük yaşamı etkilerse, bir doktordan veya terapistten yardım almak size yardımcı olabilir. doktorunuz, fırtınalara karşı tepkilerinizi ve duygularınızı sözlü olarak açıklayan bir tanı ve semptomlar için varsa tıbbi bir temeli ayırt etmek için sizi muayene edecektir.

    astrafobi için özel bir tanısal laboratuvar testi yoktur. amerikan psikiyatri birliği'nin ruhsal bozuklukların tanısal ve istatistiksel el kitabı'nın yeni baskısı, tanı koymaya yardımcı olmak için belirli fobilerin kriterlerini belirlemiştir.

    spesifik fobiler, irrasyonel korku ile gösterilen bir anksiyete bozukluğudur. doktorunuz sahip olduğunuz şeyin bir fobi olup olmadığını belirlemek için semptomlarınızı kriterler listesiyle karşılaştıracak ve teşhisinizi yapacaktır.

    astrafobi nasıl tedavi edilir?

    fobileriniz için etkili olabilecek çeşitli tedaviler vardır:

    1- bilişsel davranışçı terapi(cbt):

    cbt bir çeşit psikoterapidir(konuşma terapisi). kısa vadeli bir yaklaşım. bir terapistle veya grup ortamında bire bir yapılabilir. cbt, belirli bir konu üzerinde derinlemesine odaklanmaktadır ve hedefe yöneliktir. olumsuz ya da hatalı düşünme modellerini değiştirmek ve onları daha rasyonel düşünme biçimleriyle değiştirmek için tasarlanmıştır.

    2- maruz kalma tedavisi:

    maruz kalma terapisi bir tür cbt tedavisidir. fobisi olan kişilere, zaman içinde onları korkutan şeye yavaş yavaş maruz kalarak korkularıyla yüzleşmeleri için fırsatlar sağlar. örneğin, izlenirken veya kontrollü bir ortamda fırtına veya şimşek ile ilgili uyarıcılarla karşılaşmanız istenir.

    3- diyalektik davranışçı terapi(dbt):

    bu problem çözme yaklaşımı, cbt'yi meditasyon ve diğer stres azaltıcı tekniklerle birleştirir. anksiyeteyi azaltırken insanların duygularını işlemelerine ve düzenlemelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

    4- kabul ve bağlılık terapisi(act):

    act; farkındalığı, baş etme becerilerini ve benlik ve durumların kabulünü arttırmaya çalışır.

    5- anksiyete ilaçları:

    doktorunuz tedaviye ek olarak anksiyete ilaçları da önerebilir. bu ilaçlar fırtınalardan önce veya fırtına sırasında hissettiğiniz stresi azaltmaya yardımcı olabilir. ilaç, fobi için bir tedavi değildir.

    6- stres yönetimi teknikleri:

    meditasyon gibi stres yönetimi teknikleri, fobiyle ilgili kaygıyı gidermede veya azaltmada etkili olabilir. bu teknikler fobinizi uzun vadede yönetmenize yardımcı olacaktır.
  • oraj denilen vakadan, yıldırımdan, şimşekten korkma hatta masanın altını bırak yerin dibine girmek isteyecek kadar ürkme hadisesi.
  • 2000 ve 2001 modellerinin çok sorun çıkartmasından bezen, masraflara girişen opel astra sahiplerinin fobisi.
  • sahibi olduğum illet. masmavi gökyüzünde, kara kara bulutlar baş göstermeye başlayınca, başlıyor kâbusum. başlıyor cehennem otopsisi. gökgürültüsü değil sorun. şimşek ve yıldırım... yazları özellikle, o havalarda ortalıkta dolaşabilen insanlar kahraman gibi görmeye başladım.
  • bizzat sahip olduğumu düşündüğüm fobi. ama bende şöyle bir sorun var.

    bildiğiniz bir tür hava delisiyim. hava olaylarını, bulutları, yıldırımları radarlardan takip eden bir tür manyağım. yani yaşadığım yerde ne zaman ne olacak biliyorum tabii ani değişimler olmadığı sürece. ben bu hava olaylarını izlemeye bayılıyorum abi. takip etmeye bayılıyorum. gelelim neden bunu buraya yazıyorum:

    ben deli gibi korkuyorum lan hepsinden! ani gerçekleşen her şeyden korkuyorum. mesela yıldırım, gök gürültüsü beni zıplatıyor. buna rağmen yinede izlemek istiyorum camdan dışarıyı. korkmama rağmen izliyorum.

    hortum'dan falan korkmuyorum tabii ki, onu daha çok seviyorum hatta.
  • şimşek ve gök gürültüsüne duyulan anormal korkudur.

    kimi insanlar yıldırım düşmesinden çok korkarlar, fakat gök gürültüsünden korkma ve yıldırım düşmesinden korkma hissiyatları birbirinden farklıdır.

    yıldırım düşmesinden epey korkan bir insan olarak, kendimi güvenli bir yerde hissettiğim anlarda gök gürültüsünden korkmak bir kenara, bundan oldukça keyif alırım. lakin sokakta yakalandığım bir sağanak ve gök gürültülü olan yağmur olayında aklıma gelen tek şey kafama yıldırımın ne zaman düşeceği oluyor.

    hastalıklı ve normal olmayan bir his fakat maalesef bununla ilgili bir araştırma bulamadım.

    bir yandan da kafanıza yıldırım düşmesi olasılığının bilincine vakıf olmanız da bu korkuyu tetikliyor olabilir diye düşünüyorum.

    nitekim evinizde duyduğunuz gök gürültüsünden korkmuyor ve fakat dışarıdayken duyduğunuz gökgürültüsü yıldırım ihtimalini aklınıza getiriyor ve korkuyorsanız muhtemelen astrafobiniz yoktur. sadece fazla düşünen ve ihtiyatlı birisinizdir.
  • adını yeni öğrendiğim, daha önce de bir entryde bahsettiğim, atlattığım fobim. hayatı zindan etmişti. korkunun üstüne gitmek kurtardı beni ama senelerce ne çektim ben bilirim.
  • yıldız korkusu diye bilinen bir fobi. bunu yaşayan insanlar geceleri yıldızlara bakamaz, sanki onların gökyüzünden üzerlerine düşeceğini zanneder.
  • (bkz: brontofobi)
  • delikanlılık zamanlarımda bir yaz gecesi gezmekten eve gelirken yakalanan gök gürültülü sağanak yağış, deli gibi çakan şimşeklere maruz kalma, üstüne görülür bir mesafeye yıldırım düşmesini görme kombosu sonucu yaklaşık 30'lu yaşlarımın başına kadar atlatamadığım fobidir.

    15 dakikalığına bir kitaba bakmak için gittiğim okul kütüphanesinden dört saatte çıkamadığımı bilirim. memure garibim de "sizin gibi gençleri saatlerce okurken görmek ne güzel" diyordu :)))

    adamı yatakların, yorganların, masaların altına saklatır. bende kendiliğinden geçti ama böyle yağışların yıl içinde sık sık yaşandığı bir bölgedeyseniz uzmandan yardım almaktan çekinmeyin derim.
hesabın var mı? giriş yap