• herkesin küçükken hayal ettiği meslek. tabii ki ilerde kimsenin hayalini gerçekleştirmediği bir gerçek. acı bir gerçektir astronot hayalleri.
  • küçükken hayalini kurduğum meslek. belki birçok kişinin hayaliydi ama daha sonradan astronot olamayacağımı fark etmiştim ben. sonra 10 yaşlarında ''astronom'' olucam dedim. çünkü biliyorum ki daha kolay astronotluktan.

    sonra memur olduk tabi. onu da olamadık da gerçi..
  • nasa astronotu bruce mccandless ıı, 7 şubat 1984 tarihinde uzay mekiği challenger’ın sts-41b görevi sırasında uzayda insanlı manevra ünitesini kullanarak herhangi bir başka uzay aracına bağlı olmadan ilk serbest uçuşu gerçekleştiren astronottur.
  • aklıma astronot deyince hep havalı, iyi eğitimli adamlar gelirdi.

    "big bang theory" adlı dizide dünyanın en ezik astronot sahnelerini çekmişler. yahudi asıllı howard, annesiyle aynı evde kalan ezik biridir. okulda dereceye girer falan bir şekilde astronot olur.

    başına gelenler müthiş. kafa açıcı.

    şu sahnelerde özellikle 2:25 sırasında tam inanamıyorum mükemmel uzay diye bahsederken, eski iki astronotun buna tuvaleti silmedin mi daha çömez diye iş buyurması. ef-sa-ne. uzayda devrecilik var.
  • hiçbiri türk değildir. önümüzdeki 30 yılda türk astronot çıkmaz.
  • uzayda yaşam,vücudumuzun alışık olmadığı bir durum.vücudumuzun alıştığı dünyadaki kütle çekim etkisi olmayınca vücudumuz farklı tepkiler gösteriyor.

    astronotların uzay yolculuklarında maruz kaldıkları durumlar:

    -astronotların omurgadaki diskleri yer çekimi baskısından kurtulacağı için boyları uzar.

    -dünyada bulunan kütle çekiminin olmamasından dolayı kalp daha güçsüz çalışabilir.bu sebeple kalp küçülür.

    -astronotlar atmosfer dışında olduklarından uygun kıyafetleri olsa dahi, yeryüzündeki insanlardan daha fazla radyasyona maruz kalırlar.

    -uzay istasyonu dünya etrafında bir günde 16 kez dolaşır.bu durum 16 kez güneş'in doğup-batmasına neden olur.kısacası gün algıları karışır.bu durum uyku bozukluğuna neden olur.

    -aylarca yürümeyen astronotlar dünya'ya döndüklerinde kucakta taşınır. bir noktaya sabit bakamama, ayağa kalkamama ve dönmede zorluk çekme yaşadıkları diğer sorunlardan bazılarıdır.uzayda daha az çalışan kaslar da giderek büzüşür.

    -kütle çekimi değişimi sebebiyle vücut sıvıları üst tarafta toplanır.bacak çevresi %30 incelir.

    -güneşlenemedikleri için d vitamini takviyesi almak zorundadırlar.

    uzayda 520 gün geçiren scott kelly,"sağlık sorunlarının çoğu belirti göstermiyor, kendi kemik kütlenizi hissedemiyorsunuz" dedi.

    scott kelly dünyaya döner dönmez, ayrıntılı testlerden geçirildi. uzayda kaldığı uzun süre, vücudunda bir sürü belirti ortaya çıkarmıştı.kelly bu belirtileri "vücudumda ağrılar, sertlikler, biraz kemik biraz da kas kaybı oldu. şişme ve kafatasımın içindeki baskıda artış olmuştu" diye anlattı.

    ayrıca kelly,dünyanın atmosferine uyum sağlamaya çalşırken döküntü ve kurdeşen gibi deri hastalıkları, mide bulantısı ve baş dönmesi de yaşadı.

    kaynak: nasa
  • astronotların hayatı algılayış biçimleri ve psikolojileri nasıl acaba? düşünsene, 270 gün sonra dünyaya dönüyorsun, nasa bazı testlerden geçirip bırakıyor. arkadaş ortamına gidiyorsun. aralarında başka astronot yoksa kendini yalnız hissedersin bence. muhabbetleri sarmaz. askerlik anısı gibi uzay anısı anlatsan bir zaman sonra sıkılırlar, anlamazlar. biri ordan trump der, korona der. abi hiçbir muhabbet sarmaz ya. dünyayı canlı görmek bile insanı değiştirmez mi? şahsen başka bir insan olurdum. eşin ya da sevgilin trip atacak. çok anlamsız gelir. ne bileyim türkiye'de yaşasan daha komik olurdu herhalde. millet ayasofya diyor, hububat fiyatları diyor.
  • muhtemelen "yıldız-astral-astro" kökünden gelen astronaut kelimesinin türkçe karşılığı. türkçe olarak, bilgisayar kelimesinden yola çıkarak, "yıldızgezen" veya "yıldızgezer" kullanılabilir.
  • (bkz: fırlangıç)
hesabın var mı? giriş yap