• dinlerken tapılan, çalarken kasılan, asıl olarak piyano için yazılmış fakat gitar versiyonu daha güzel olan bir isaac albeniz bestesi.
  • ispanya iç savaşıyla falan alakası olmayan eser. isaac albeniz'in doğum ve ölüm tarihi 1860-1909'dur. takdir edersiniz ki şehir efsaneleri bilginin doğruluğunu en yakındaki kaynaktan bile öğrenme zahmetine girmeyerek yayılır.
  • piyano versiyonu cogu virtuoz sinavinda ilk soru olarak gelir. bunun nedeni sadece artikulasyonlarin zorlugu degil, ilk iki bolumde piyanodaki cogu teknigi icermesidir.

    ingiltere kraliyet akademisinde birkac sene once, sag ve sol ellerin yer degi$tirilmesi istenmi$ti sinav sirasinda, haliyle gecebilen olmadi.
  • calinasi eser, klasik gitara yeni basliyanlarin 2. hedefidir (1. romance olur genelde).albeniz'in aslen piano icin besteledigi bir parcadir.ikinci bolumu birinci bolume gore gorundugunun aksine oldukca zordur.bu parca gitar icin referans sayilir.daha zorlari yokmudur ? vardir tabi...
  • parca,ispanya ic savasini anlatmaktadir.durmadan devam eden si telindeki sektirmeler(i-m parmaklariyla olanlar),taramali tufeklerin seslerini vermek istemektedir.ustte devam eden melodiyse,kadin cigliklari,feryat ve figanlar olarak soylenir.
  • gençliğini harika çocuk piyanist olarak geçiren, sonra da öğretmeni pedrell’in etkisiyle ülkesinin folklörüne yönelen ispanyol besteci albeniz’i hemen hemen tüm eserleri ispanya ile ilgilidir. onun 1881’de bestelediği op.232 piyano parçalarının ilki olan, ölümünden sonra da op.47 ispanyol süiti içinde yayınlanan bu parça, kuzey ispanya’daki asturia bölgesinin bir efsanesini yansıtır. piyano için yazılmasına karşın gitar repertuarının en çarpıcı ve sevilen parçası olan leyenda’da, çabuk (allegro) tempoda, ¾’lük ölçüde, önce tekli, sonra çiftli tremolo eşliğinde melodinin giderek canlanmasının yarattığı gerilim, orta bölmedeki ağır ve melankoli şarkı ile kontrast oluşturur.

    http://www.klasikgitar.org/ da bu şekilde tanıtılmış eserdir.

    klasik gitara bulaşmış her insanın öncelikli hedefleri arasında yer alır. birilerine klasik gitarın neler yapabildiğini göstermek için kullanılabilecek parçalardan önde gidenidir. gerilim vardır, sonra çözer, sonra tekrar gerer. bu şekilde de ifade edilebilir. hatta bu şarkının gerilimine dayanamayıp dinleyemeyen insanlar bile vardır.
    asturiası 100 kişi çalıyorsa da, bunlardan ancak 5 i hakkını vererek çalabiliyordur. nitekim, bir parçadaki bütün pozisyonları çalabilmek ayrıdır, yorumlayabilmek ayrıdır. ayrıca asturiası 6 dakikanın altında çalabilen insanlar da olmasına rağmen, 7:30 luk segovia yorumu apayrı bir güzelliktir. marifet hızlı çalmakta diyenler için güzel bir örnektir. özellikle flamenkoya bulaşmış adamlar çaldığı zaman gerçekten dümdüz ve hızlı bir parça halini alır ki, bu da pek güzel olmamaktadır kanımca.
    zaten hep şu soru da duyulur, baba ben bunu ne kadar zamanda çalabilirim....
  • türkçesi asturya. ispanyol iç savaşı'ndan önce asturyalı maden işçileri silahlanarak ayaklanır. muazzam isyan sonunda kurulan komün, franco'nun faslı birlikleri tarafından dağıtılır. üç bin işçi öldürülür. otuz bin kadarı tutuklanır ve pek çoğu işkenceden geçirilir. ispanyol işçi sınıfının kaslarını kullanmaya başlayacağının habercisidir bu ayaklanma. böyle bilin. böyle dinleyin.

    (bkz: ispanya iç savaşı/#20446179)
  • dinlerken insani asla huzurlu guzel yerlere goturmeyen aksine bu dünyada birseyler ters gidiyor, hey!dur diyen yok mu ? yeter artik görmek istemiyorum, duymak istemiyorum dedirten saheser... sanki biri kolunuzdan yakalamis size dunyanin ne kadar aciyla dolu oldugunu gostermek istiyormus hissine kapilirim her dinledigimde.dikenli tellere takilmis bir güvercinin kanat cirpislari gibi gelir bana gitar versiyonu...
    aci muzik... pure pain ... ama guzel cok guzel...
  • the doorsun spanish caravan adlı şarkısında da kullanılmış mükemmel beste...
  • albeniz'in ölümünden sonra, suite espanola op.47 içine de dahil edilmiş olan eser.
    her "gitar çalıyorum" diyene hemen "asturias'ı çalabiliyor musun" diyen insanlar vardır dünyada.
hesabın var mı? giriş yap