• atak helikopterini ihraç etmek icin abd'den izin almak gerekiyormus.

    hani yüzde yüz yerli ve milliydi?

    halka neden yalan söylüyorsunuz. turkiye'de montajı yapılan ford transit de yerli otomobil sayılsın.

    atak'ın motoru abd, diger parçaları italyan üretimi olmasın sakın?

    kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/…izni-gerekiyor-40917759
  • yılların mevzularını pişirip pişirip yeniden ortaya atmak sıkmadı değil.

    sadece montaj yaptığımız söylemek de çalışan binlerce insana karşı ağır şerefsizlik, yazılımı, beyni silahları vs türk.
  • yakında siteden kaldırılması ihtimal dahilinde olan habere konu olan durumdur. bir an için gözden kaçmıştır muhtemelen.
  • t129'da iki adet bulunan lhtec cts800 motoru amerikan (honeywell) ve ingiliz (rolls royce) ortak üretimi olup asıl olarak 90'larda geliştirilen stealth özellikli rah-66 comanche için geliştirilmişti.

    comanche projesi iptal olduktan sonra motor özellikle ingiliz helikopterlerinden kendine yer buldu ve t129'un da dahil olduğu hafif ama güçlü helikopter piyasasını doldurdu.

    lhtec, amerikan ve ingiliz hükümetlerinin 3'ünden rey almadan t129'u kendi motoru ile kimseye satamazsınız. daha kötü yanı, olası abd ambargosu geçer ise bu motorun yerini alabilecek olan bir motor pek de yok batı dışında.

    ambargo gerçekleşirse, pakistan satışını geç, kendi 59 adet siparişimizin tamamlanması yatabilir. şu ana dek yaklaşık olarak 35 t129 üretildi.
  • yerli ve milli yalanlar listesi uzadıkça uzuyor.

    bir sözlükçü el atsa da listelesek bunları.
  • gayet normaldir. helagopter sizin değilse satamazsiniz. tekrar yaziyorum, çünkü sizin değil.
  • konuyla biraz ilgili herkesin bildiği bir durumdur. hatırladığım kadarıyla bu mevzu yüzünden atak bir iki ülkeye satılamamıştır. ama pakistan olunca abd'nin izin vereceği düşünülüyor. klasik örnek olacak ama renault motoru kullanması da mersedesi fransız yapmaz. atak'ın en kritik parçası abd malıdır, tasarımı ve başka pek çok kritik parçası italyandır. elektronik pek çok parçası ve görev ekipmanı ise türk malıdır. t129 satılınca abdli, italyan firmalarının yanı sıra tai ve aselsan da kazanacak. velhasıl olayları beyaz ve siyah olarak görme eğilimi yüzeysel ve biraz cahilcedir, bundan kurtulun.
  • bir yazar demiski sehir efsanesi kokpit.aero dan alinti yaparak. alinti yapilan yer d9gru soyluyor ama ben de o arkadasa sunu soylemek isterim. abd f35leri bize satacak kabul ama biraz zorlasa izin vermeyebilirler. bu da onun gibi ambargoya falan bakmaz abd satamazsiniz derse satamayiz.
  • ülkenin başına kötü bir şey geldiğinde sevinenleri gösteren başlık. oğlum siz aptal mısınız lan? zaten ihracatta problemimiz var. bu proje iptal olduğu zaman akp'nin oyları %5'e falan mı düşecek zannediyorsunuz? parasıyla helikopter satmayıp, bir de üstüne bizle dalga geçen amerika'nın kucağına mı oturalım yine? neyse, atak için tei hali hazırda yerli bir motor geliştiriyor. tahmini 5 sene sonra tüm ithal motorlar bu yerli motor ile değişecek. yeni ataklar da yerli motor ile piyasaya çıkacak. ondan sonra amerika alsın götüne soksun motorunu. devrim arabaları filminde sövdüğünüz tiplere benziyorsunuz buradan bakınca benden söylemesi.

    daha önce yazdım tekrar yazayım. sıfırdan bir helikopteri tasarlayıp üretmek riskli iştir. hele daha önce bunu yapmadıysan aşırı risklidir. piyasada tanınmazsın ülkeler sana güvenmezler. isteyenler hindistan'ın dhruv projesini araştırabilir. götlerinde patladı adamların koca yatırım. bunun yerine zaten uçan bir platformu alıp, (a-129) önce görev sistemleri sonra gövde, transmisyon, pal motor gibi alt komponentleri parça parça millileştirirsen bunun kazancı çoktur. ar ge bedelinden kısmen yırtarsın. bilindik bir helikopterin üst versiyonu gibi pazarlama şansın olur. hem acil ihtiyacını giderip hem de know-how olayını aradan çıkarırsın. bu süreçte yetiştirdiğin elemanlarla da bir gün sıfırdan bu işi yapabilecek alt yapıyı hazırlamış olursun. bunu da daha az maliyetle yaparsın. tek handikapı "aslında montaj yapıyoruz yeaa" diyenlerle uğraşmak zorunda kalman olur.

    zorunlu edit: bazı heyecanlı arkadaşlar hemen aktroll muamelesi çekmişler canları sağolsun. sonuna kadar atatürkçüyüm. siyasetçilerin etik değerlerini tartışmak farklı, ülkenin yararına olanı desteklemek farklı. gerçek vatanseverlik hiç haz etmesen bile ülke için bir çivi çakanı desteklemekten geçiyor bence. "laiklik elden gidiyeah" dayı gibi konuşturuyorsunuz beni lan. bir de uzun uzun açıklama yapıyorum.
hesabın var mı? giriş yap